Fagbøger

De andre havde bare at følge mine ordrer – jeg var den alvidende boss

De andre havde bare at følge mine ordrer – jeg var den alvidende boss

INTERVIEW Da jægersoldat Lars Møller opdagede, at hans ledelsesstil ikke frigjorde teamets fulde potentiale, lagde han den autoritære ledelsesstil på hylden. Nu har han skrevet bogen Ultimativt lederskab, en guide til god ledelse og samarbejde.


Hvad er dit bedste råd til god ledelse?

Først og fremmest skal en god leder turde at vise sårbarhed og ærlighed. Forleden snakkede jeg med en direktør for en virksomhed, der sagde at han havde begået en lille brøler overfor sine kollegaer. Han havde afvist en medarbejders løsningsforslag, som efterfølgende viste sig at være det helt rigtige. Han spurgte mig, hvordan han kunne komme ud af den situation med værdigheden i behold. Jeg svarede:

“Skynd dig at samle alle og fortæl, at Jens havde den rigtige løsning. Sig, at I fra nu af gør det, som Jens foreslog. Du bliver nødt til at indrømme, at du tog fejl.”

LÆS OGSÅ: Ultimativt lederskab. Jægersoldat Lars Møllers guide til stærkt samarbejde

Men han turde ikke af frygt for, at medarbejderne ville finde ham inkompetent. Det blev bare en endnu større fejl, fordi de mente, at han nu løj. Man kan fint komme stærkt tilbage fra en fejl, men at komme tilbage fra en løgn er næsten umuligt.

“Man kan fint komme stærkt tilbage fra en fejl, men at komme tilbage fra en løgn er næsten umuligt.”

Det værste, man kan gøre, er at prøve at skjule sine svage sider. For tro mig, dine kolleger ved godt, når du dummer dig. Derfor bliver du nødt til at tage det på dig og vise dine allermest sårbare sider. Det kræver mod, men det vinder folks respekt.

En leder skal også kunne dele ud af sit ansvar, så alle i teamet får indflydelse. Faktisk skal en rigtig god leder kunne undværes på arbejdspladsen. Den bedste leder er nærmest usynlig. Eller arbejdsløs. For hvis man giver sine kolleger plads til at gøre det, de er dygtige til, og træner dem til at løse opgaverne selv, så kan teamet fungere, selv hvis man ikke er der. Og så har man opnået succes i sit team. Så er det blevet selvkørende. 

Hvad har du lært om ledelse og samarbejde i dine 25 år som jægersoldat?

Da jeg var værnepligtig, fik jeg ansvaret for en gruppe andre unge værnepligtige. Jeg var helt grøn, og jeg anede ikke, hvordan jeg skulle lede en gruppe mennesker, når jeg ikke følte mig spor dygtigere eller mere kompetent end dem. Derfor var jeg tvunget til at uddelegere alle opgaver, så alle i gruppen havde et ansvar og kunne bidrage med det, de var bedst til. Jeg var jo vildt afhængig af deres kompetencer og idéer, så det var den eneste måde, det gav mening at være leder.  

LÆS OGSÅ: Derfor skal du tænke som kriger. 9 nøgleværdier, der hjælper dig til at tage styringen i dit liv

Men da jeg senere blev gruppefører i jægerkorpset, hoppede jeg i med begge ben og blev leder på den gammeldags, autoritære måde. Jeg tænkte, at hvis jeg vidste bedre end mine kollegaer, ville jeg have power til at styre dem. De andre bare havde at følge mine ordrer – jeg var den alvidende boss. Det var sådan, jeg selv var blevet behandlet af mine teamledere, så jeg tænkte, at det var måden, man gjorde det på. Det var min opfattelse af ledelse de første 10 år i Jægerkorpset.

“Tillid er et nøgleord her – man bliver nødt til at uddele ansvaret til de andre i gruppen og stole på, at de kan. Nogle gange er andre jo i stand til at løse opgaver bedre, end man selv er.”

Men der kom et tidspunkt, hvor jeg indså, at der var andre og bedre måder at være teamleder på. Jeg frigjorde i virkeligheden ikke teamets fulde potentiale ved at bestemme det hele og være bedrevidende. Da jeg begyndte at dele ud af opgaverne og stole mere på mine kolleger, gik det hele op i en højere enhed. Tillid er et nøgleord her – man bliver nødt til at uddele ansvaret til de andre i gruppen og stole på, at de kan. Nogle gange er andre jo i stand til at løse opgaver bedre, end man selv er.

Kan alle få noget ud af at læse din bog eller er den kun til ledere?

Enhver kan få noget ud af at læse min bog. Man kan lede sin medmennesker fra alle positioner. Ledelse er ikke en position eller et job. Det er ikke at gå til møder og bestemme og beslutte. Ledelse handler om at hjælpe andre til andre succes. Det handler om at skabe tillidsfulde forbindelser mellem mennesker, så de hver især tør indgå i et samarbejde, hvor de giver den hele armen og tør bringe sig selv i spil.

“Ledelse er ikke en position eller et job. Det er ikke at gå til møder og bestemme og beslutte. Ledelse handler om at hjælpe andre til andre succes.”

LÆS OGSÅ: Elitesoldatens vej til stærkt samarbejde. Smuglæs i Ultimativt lederskab

Min bogs principper virker for kassedamen, for buschaufføren, for ingeniøren – for os alle sammen. Vi indgår jo alle i grupper og samarbejder hver eneste dag. Min bog giver en opskrift på, hvordan man får samarbejde til at lykkes, så alle kan bidrage med deres styrker og føle, at de ejer projektet – uanset hvad projektet er.


Ultimativt lederskab

De andre havde bare at følge mine ordrer – jeg var den alvidende boss

Ultimativt lederskab giver Lars Møller et indblik i, hvordan et hold fungerer, og hvad der er på spil, når man som leder skal skabe det bedste team til opgaven. Med udgangspunkt i konkrete oplevelser fra sin tid som jægersoldat lærer han læseren at sammensætte et hold og skabe de optimale betingelser for samarbejde og ledelse.

Lars Møller har ingen akademisk uddannelse, men har sin viden og erfaring fra et liv på kanten af det menneskeligt mulige. Det er de tillærte metoder og tanker, han nu giver videre. Bogen er en selvstændig opfølger til Tænk som en kriger, der udkom i 2018 og satte fokus på mental robusthed og selvledelse.

Du kan finde Ultimativt lederskab som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.