Fagbøger

Oberst Lars Møller: Behandlingen af danske veteraner er ikke god nok

Lars Møller, Veteraner, veteraner, en kamp i civil, ptsd, militær, hæren, forsvaret, lars møller, operation bøllebank

De svageste danske veteraner bliver voldsomt svigtet af systemet. Sådan lyder den kontante melding fra oberst Lars R. Møller i debatbogen Veteraner: En kamp i civil.

Det er ikke bare urimeligt, det er direkte uartigt, lyder det fra Lars R. Møller, der i sin debatbog, Veteraner: En kamp i civil, retter skarp kritik mod systemet og dets behandling af hjemsendte med psykiske skader.

Det er aldrig uden omkostninger, når en nation sender sine soldater i krig. At soldater dør eller såres er velkendt, men op gennem historien har man stort set ignoreret, at der findes andre konsekvenser ved at gå krig.

En stor del af de soldater, der har været udsendt, vender tilbage efter krigen med usynlige sår på sjælen, ofte i form af PTSD, og samfundets evne til at tage sig af dem er i bedste fald ringe. At give Danmarks veteraner en ordentlig behandling er ikke en opgave for forsvaret, men for samfundet.

Veteraner skal ikke proppes ned i kasser

Ordren fra Oberst Møller er ikke til at tage fejl af: Veteranerne fortjener bedre, og politikere såvel som de enkelte kommuner må indse, at behandlingen af tidligere udsendte, der har været udsat for ildkampe og vejsidebomber, ikke kan sidestilles med almene arbejdsskader.

“Uden veteranerne havde det ikke været muligt at udføre de beslutninger som tages i Folketinget. De er demokratiets forlængede arm og ved, at det de gør i demokratiets navn, kan koste dem liv eller førlighed. Det jamrer de sig ikke over. Det er en del af jobbet. Det er utroligt, at det er nødvendigt at understrege dette, men når veteraner kommer hjem, kan vi ikke være bekendt at stoppe dem ind i nogle forudbestemte systemer, der ikke er beregnet på deres forhold,” sig Lars R. Møller.

Gennem de seneste år har han engageret sig i de danske veteraners sag. Med Veteraner er han klar med en veloplagt debatbog, som nok skal få skrivebordsgeneralerne til at få kaffen galt i halsen og give politikerne noget at tænke på.

Generelt er Lars R. Møller, som én af de danske soldaters stærkeste stemmer, kendt for aldrig at kunne stikke piben ind.

I 2008 skaffede debatbogen Det danske Pearl Harbor (2008) ham en forflytning til en fjern udørk, og med bogen Vi slår ihjel og lever med det (2010) fastcementerede han sin position som de danske soldaters hudløst ærlige talsmand.


Veteraner: En kamp i civil af Lars R. Møller

Lars Møller, Veteraner, veteraner, en kamp i civil, ptsd, militær, hæren, forsvaret, lars møller, operation bøllebank

Det er aldrig uden omkostninger, når en nation sender sine soldater i krig. Oberst Lars R. Møller har skrevet en bramfri debatbog om Danmarks veteraner.

At soldater dør eller såres er velkendt, men op gennem historien har man stort set ignoreret, at der findes andre konsekvenser ved at gå krig. En stor del af de soldater, der ikke er blevet fysisk skadede, vender tilbage efter krigen med usynlige sår og samfundets evne til at tage sig af dem er i bedste fald ringe.

At give Danmarks veteraner en ordentlig behandling er ikke en opgave for forsvaret, men for samfundet.

Veteraner: En kamp i civil af Lars R. Møller kan købes online her og i din lokale boghandler eller online her