heltinder, ya, young audlt, feminisme, feminist, stærke kvinder, stærke heltinder, stærke bøger, ungdomsbog, ungdosmbøger, ungdomslitteratur, Kvindernes kampdag

Glædelig kampdag! I ligestillingens navn har vi samlet en liste med 10 bøger fyldt seje og stærke kvinder i alle afskygninger. Her finder du både kvinder, som tør, som tøver og som kaster sig ud i livet, der inspirerer os til at række ud efter stjernerne, som kæmper for de små og store ting i hverdagen og som vi gerne vil hænge ud med i virkeligheden fordi squad goals ― perfekt læsning til at fejre kvindernes kampdag like a girl!


1: Til dig, der vil læse om store drømme og retfærdighed

YA, Young adult, On the come up, Angie Thomas, ungdomsbog, the hate u give

16-årige Bri drømmer om at blive alle tiders store rapper. Som datter af en legendarisk rapper, der døde, inden han blev det helt store hit, har hun et hul at udfylde.

Da Bris mor mister sit job, begynder ubetalte regninger og frygten for at måtte gå fra hus og hjem at fylde det hele. Det går op for Bri, at hun ikke bare kan gå og drømme om at slå igennem på hip hop-scenen. Hun SKAL slå igennem.

On the Come Up er den længe ventede 2’er fra Angie Thomas, hvis stærke debut The Hate U Give blev en international bestseller, som også er blevet filmatiseret. 

Du kan købe On the Come Up online fx hos saxo.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

Se bogtraileren

LÆS OGSÅ: Lige ét kapitel til… og ét til og ét til. Derfor læser jeg YA

2: Til dig, der vil læse om en stærk heltinde i en drabelig verden

holly black, fantasy, magi, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, serier, serie, ya-bøger

Jude og hendes tvillingesøster Tarryn bliver bortført til elvernes land, da deres forældre bliver brutalt myrdet. De kæmper en hård kamp mod den arrogante adel, der synes at finde de to menneskebørn latterlige og grimme.

Især Jude står for skud. Men hun vil ikke finde sig i at blive behandlet som mindreværdig. Og være i konstant fare for at miste livet, fordi elverne synes, at ‘det er sjovt at se noget dø’. Derfor tager Jude til genmæle, og i sin kamp for at opnå respekt, får hun magtfulde fjender. Men Jude er ikke uden evner, og hun finder snart ud af, hvordan hun opnår det, hun tørster allermest efter: Magt …

Du kan købe Prinsen af ondskab online fx på saxo.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

Se bogtraileren

3: Til dig, der vil læse om et opgør med overgreb og gerningsmænd

all the feels, Mørke rum, Kristina Aamand, YA

Sophia starter i sygeplejepraktik på Klinikken for seksuelle overgreb. Veninden Maysun har regnet formlen på det gode liv ud, men kan hun være sikker på, at hun har regnet rigtigt. Et sted langt borte får Parvati et ægteskabstilbud, som gør hendes forældre glade, men kan hun leve op til de krav, en mand stiller sin hustru?

Elias, Sophias storebror, er fornuftig og ansvarlig, der drømmer om Nanna, men da han er alene med hende, bliver drømmen til et mareridt. 

Og så er der pigen, der ligger alene, indtil døren til hendes værelse går op, og hun forsvinder ind i det mørke rum.

Du kan købe Mørke rum online fx hos saxo.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

Se bogtraileren

LÆS OGSÅ: Grænser, gråzoner og mørketal: Kristina Aamand skriver om overgreb i “Mørke rum”

4: Til dig, der blandt andet vil læse om tilgængelighed og tinderdates

mindre end en kilometer æk, sarah engell, noveller, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, læsning, bog, bøger, ya-bøger

Mindre end en kilometer væk skriver Sarah Engell blandt andet om Tobias, der er fanget i sin egen krop; om et søskendepar på en dødsensfarlig flugt over Middelhavet; om pigen, der aldrig har set hverken himmel eller hav; om Lukas og de rotter, der forfølger ham.

Fælles for novellerne er, at de kryber ind under huden på læseren og efterlader en følelse, som er svær at ryste af sig. De er en afsøgning af menneskets skyggesider. Historier om at klamre sig til noget, der allerede er mistet, og den smertefulde længsel efter dét, der på samme tid er tæt på og uopnåeligt.

Du kan købe Mindre end en kilometer væk online fx på saxo.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

5: Til dig, der vil læse om forventningspres og perfektionisme

Og så drukner jeg, ditte wiese, provinspis, forventningspres, prestige, perfektionisme, angst, eksamen,

Hvis ikke du præsterer perfekt, er du en taber! Sådan tænker den 18-årige Josephine, der forsøger at være ligeså perfekt og dygtig som sine venner. Hun har lagt en plan for sit liv. Hun har valgt en fornuftig uddannelse, den rigtige kæreste og den korrekte diæt. Det er godt, og det er perfekt.

Men der er noget, der sitrer i hende. Små bølger af noget forkert, der presser på og holder hende vågen. Det borer sig ind i hendes hjerne og larmer. Får hende til at glemme ting. Glemme at trække vejret. Hun kan slet ikke få luft, men hun tør ikke råbe om hjælp. For hvis ikke hun kan alting, er hun jo ingenting.

Du kan købe Og så drukner jeg … online fx på saxo.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af Og så drukner jeg … her

Se bogtraileren

6: Til dig, der vil læse om royalt drama, magt og intriger

american royals, katharine mcgee, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, ya-bøger

Siden Amerika vandt Uafhængighedskrigen, der gjorde George Washington til konge, har Washington familien siddet på tronen. Prinsesse Samantha er den royale rebel. Hun er ikke direkte tronfølger og kan date og feste uden at fornærme for mange. Hendes søster, Beatrice, er til gengæld den perfekte tronfølger, som ved, at tronen altid kommer i første række.

Daphne og Nina har ikke blåt blod i årene, men de vil gøre alt for at stjæle prins Jeffersons hjerte. Og komme ind i den royale varme – og i prinsens seng. De fire unge kvinder må sno sig gennem drama, sladder, intriger og sydende romantik i verdens mest glitrende royale familie.

Du kan købe American Royals online fx på saxo.com eller i din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her

Se bogtraileren

7: Til dig, der vil læse om handlekraftige kvinder

den besatte konge, king of scars, nikolai lantsov, grisha, grishaverse, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, bog, bøger, læs, læsning, ungdomsroman, leigh bardugo

Nikolai Lantsov er en hemmelighedsfuld prins. Ingen kender til de rædsler, han gennemgik under borgerkrigen i hans land, og han har ingen planer om at afsløre dem for nogen.

Hans land er truet af fjender, og Nikolai er tvunget til at søge nye alliancer, da en voksende trussel mod den svækkede Grisha-hær nærmer sig. Imens kæmper Nikolai selv med en mørk magi, der spreder sig inden i ham dag for dag, og som truer med at tilintetgøre alt det, han har kæmpet for.

Men nogle hemmeligheder bør forblive hemmelige, og nogle sår kan aldrig heles.

Du kan købe Den besatte konge online fx hos sax.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

Se bogtraileren

LÆS OGSÅ: Netflix udvider rollelisten til Leigh Bardugos seriefilmatisering

8: Til dig, der vil læse om seksualitet og venskaber

Leah på offbeatet, Lovebooks

Som trommeslager i et band har Leah intet problem med at finde takten – men det er ikke helt så let i det virkelige liv.

Hun elsker at tegne, men tør ikke vise sine tegninger til nogen. Og selvom hendes mor ved, at hun er biseksuel, har Leah endnu ikke fortalt det til sine venner – ikke engang til sin bedste ven Simon, som er homoseksuel. Afslutningen på high school nærmer sig, der er spændinger og uro blandt vennerne, og det går efterhånden op for Leah, at hun måske er ved at forelske sig i en af dem.

En fortælling om den første store forelskelse, om at acceptere sin seksualitet og om angsten for at skulle stå på egne ben

Du kan købe Leah på offbeatet online, fx hos sax.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

9: Til dig, der vil læse om kvinder, der redder sig selv

tornenes sprog, mitnatsfortællinger, tornenes sprog - midnatsfortællinger, leigh bardugo, six of crows, kragens kald, det korrupte rige, ya, young adult, fantasy

Tornenes sprog er dystre eventyr om en magisk verden med blodtørstige uhyrer, hekse og prinser, der tørster efter magt, hævn og kærlighed. Det er fortællinger om stærke kvinder, der trodser den klassiske forestilling om, at de skal vente på en, der er stærkere end dem selv, for at klare sig gennem en ondskabsfuld verden.

Her tager de sagen i egne hænder og begiver sig ud på farlige rejser, der kan koste dem livet. Men som også kan få afgørende betydning for deres liv og lykke. Og de er ikke alle rene af hjertet …

Du kan købe Tornenes sprog – Midnatsfortællinger online, fx hos saxo.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

10: Til dig, der vil læse om at tage sagen i egen hånd

Echo Ridge, Karen M. McManus, YA, young adult, ungdomsbog, en af os lyver

Echo Ridge er en by med mange hemmeligheder. Ellerys moster forsvandt derfra som 17-årig, og for blot fem år siden blev byen landskendt, da årets homecoming queen blev myrdet.

Ellery kender alt til hemmeligheder. Hendes mor har dem, hendes bedstemor har dem. Og efterhånden som Ellery lærer mere om Echo Ridge, står det klart: Alle skjuler noget. Men hemmeligheder kan være farlige – og de fleste er ikke gode til at holde på dem. I Echo Ridge er det bedst at holde sine hemmeligheder for sig selv …

Du kan købe Echo Ridge online fx hos sax.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

Se bogtraileren