Saga

På jagt efter friheden med Jytte Borberg

På jagt efter friheden med Jytte Borberg

Tekst af: Jacob Nielsen

16. juli 2017 ville Jytte Borberg være fyldt 100 år, hvis hun stadig havde levet. Jytte Borberg var aktiv til det sidste. D. 25. februar 2007 dør hun som 89-årig på et forfattermøde i Rungstedlund. Siden Borberg som 51-årig udgav sin første novellesamling, har bøgerne fulgt hinanden på en lang perlerække. Læs her, hvordan værkerne afspejler hendes personlige liv, og hvordan de alle til en vis grad behandler det svære spørgsmål om friheden og dens konsekvenser. 

Borbergs eget liv som inspiration

Jytte Borberg bliver født i 1917 i Schweiz, men tilbringer det meste af sin barndom i Ålborg. I 1929 gifter hun sig som 21-årig med Allan Borberg. Hans arbejde som overlæge betyder, at de flytter rundt i Danmark af flere omgange, indtil de endelig slår sig ned i Viborg. 

Maskerade_ebookVejmandens datter_ebookLøslad kaptajnen_ebook_3Nat og dag_ebookVerdens ende_ebook_2

Der er mange, som mener at spore en sammenhæng mellem Borbergs forfatterskab og hendes privatliv, hvor hun er overlægens kone. Flere mener, at hun skrev for at bryde ud af den passive rolle, og at det er årsagen til, at spørgsmålet om frihed fylder så meget i hendes bøger. Først i 1968, efter at børnene er blevet studenter, begynder Jytte Borberg sit lange og brede forfatterskab. Hendes værker tæller alt fra romaner, noveller og artikler, til tidsskrifter, skolebøger, samt skuespil, teater, TV og radio.

Det realistiske og det fantastiske

Jytte Borberg er kendt for at skrive på to måder. Den ene er den realistiske, hvor hun undersøger forskellige menneskers tilværelser i både nutid og datid. Et eksempel på denne måde at skrive på, er den kendte roman “Slaraffenland” fra 1982, der er inspireret af hospitalsmiljøet fra Borbergs eget liv. Her oplever læseren overlægen og psykiateren Torbens perioder af med- og modgang i hans arbejde og privatliv, fortalt af hans unge husbestyrerinde Iris.

 Sjælen er gul_ebook_3Slaraffenland_ebook_3Skyggernes bog_ebook02Novemberløgne_ebook

Modsat kan man genkende det fantastiske eller fantasifulde i romaner som “Tvivlsomme erindringer”“Skyggernes bog” fra 1983, eller i den mystiske “Maskerade” fra 1988. I den sidstnævnte synker en flok maskeklædte mennesker ned på havets bund, hvor havkongen regerer over et folk med helt anden kulturel baggrund, som menneskerne fra oven bliver konfronteret med. 

En søgen efter frihed

Endelig undersøger Borberg flere gange i sit forfatterskabt, hvad det vil sige at være fri. Romanen “Løslad kaptajnen” fra 1992, handler om forholdet mellem kaptajn Falkenberg og hans tjenestepige i starten af 1800-tallet. Her udforsker Borberg, hvilke konsekvenser den erotiske frihed kan føre med sig. Med sine værker protesterer Borberg mod samfundets snævre rammer for, hvordan livet skal leves. Personerne i hendes værker betaler for deres konventionsbrud og udelukkes fra fællesskabet. Nogle anses ligefrem som skøre og spærres inde.

Det er tilladt at smile_ebookHimmelsengen_ebook03Tvivlsomme erindringer_ebook_2Hvad tænkte egentlig kaninen 1

Et af de værker der tydeligst beskæftiger sig med spørgmålet om friheden, er novellesamlingen “Hvad tænkte egentlig kaninen?” med undertitlen – 7 absurde fortællinger om frihed. Historierne behandler forholdet mellem frihed og indespærring, både psykisk og samfundsmæssigt. De trækker på erfaringer fra Jytte Borberg privatliv, men også på en blanding af hendes realistiske og fantastiske måde at skrive på.

Læs eller genlæs Jytte Borbergs bøger, hvis du kan lide Fay Weldons refleksioner over kvinders vilkårs i samfundet op gennem historien. Er du mere til det sære og forunderlige, skal du læse Borberg, hvis du godt kan lidt Sanne Bjergs eventyrlige roman “Fejltagelsernes bog”.