Billedbøger Børnebøger Oliver Jeffers

Oliver Jeffers går lige i hjertet hos både børn og forældre

Oliver Jeffers

Børnebibliotekar Julie Ottosen synes, man bør læse ALLE bøger af Oliver Jeffers. De er legende, alvorlige, eftertænksomme og underholdende på samme tid, og både børn og voksne får med garanti en oplevelse, når de åbner bogen.


Hvordan læser du bedst en Oliver Jeffers bog? Ifølge Julie Ottosen, der er børnebibliotekar på Valby Bibliotek, kåret til årets bogblogger og bookstagrammer på profilen @julie.ottosen, skal du sådan set bare starte fra bog 1 og derefter læse dem allesammen. Vi har mødt Julie Ottosen til en snak om, hvad hun synes, Oliver Jeffers’ forfatterskab kan.

Hvis du som børnebibliotekar skulle pege på det særlige, som Oliver Jeffers bøger kan, hvad ville du så nævne?

Der er mange børnebøger, som går lige i hjertet hos børnene, men mit indtryk er, at Oliver Jeffers’ bøger også rammer forældrene. Det er kombinationen af genial tekst og fantastiske billeder. Med metalag og så mange fine detaljer, som gør, at man kan læse dem igen og igen.

Hvad betyder selve udformningen af Oliver Jeffers-bøgerne?

Det er netop noget af det særlige ved bøger af Oliver Jeffers. Han bryder hele tiden normen for, hvad man kan med en billedbog. Om det så er, at der er taget en bid, farverne fremstår specielt i UV-lys, overfladen er god at røre ved, eller du kan lægge ting i en kuvert.

Det er tydeligt at se, at Oliver Jeffers er kunstmaler, for der er altid noget stofligt ved hans bøger, og der adskiller hans bøger sig fra mange af de andre amerikanske billedbøger, som ofte er tegnet på iPad, selvom det også kan være smukt og fedt, så er der noget særligt ved det taktile i en Oliver Jeffers-bog.

Hvad kendetegner en Oliver Jeffers-bog?

De har alle sammen det legende til fælles. Uanset, hvor alvorlige de er, indeholder de altid en form for leg. Om det så er i teksten eller i billederne eller helt håndgribeligt i, hvordan den er udformet (peger på Den fantastiske bogslugende dreng, hvor der er taget en bid af bogen for at vise, at den handler om en dreng, der spiser bøger). Den er jo genial.

Jeg synes, man kan dele bøger af Oliver Jeffers op i to kategorier. Der er dem, der ‘bare’ er sjove, og så er der dem, der er mere alvorlige. Der er et spøgelse her i huset er et eksempel på en af de sjove bøger. Den har jeg lige læst op for 18 børn i en SFO, og de var vilde med den.

Det her med, at spøgelserne kommer frem undervejs, når man bladrer med sider af kalligrafipapir, gør det til en interaktiv bog (det er kun læseren, der kan se spøgelserne, hovedpersonen i bogen kan ikke, selvom hun leder efter dem overalt i et gammelt, victoriansk hus). Det er enkelt og godt tænkt. Samtidig lærer du noget om victorianske huse via teksten.

Hvad så med de mere alvorlige Oliver Jeffers-bøger, kan du give et eksempel på det?

Tilbage på jorden … Mens vi leder efter vores plads i tid og rum er en verdenshistoriefortælling. Jeg synes, han gør det på en måde, hvor man forstår det, uden at man bliver helt vildt trist. Det bliver forklaret meget nøgternt og uden blod, at der har været en del konflikter i verdenshistorien. Men rammefortællingen en lille familie på en biltur, hvor faren viser børnene, hvor stort universet er, samtidig med, at han forklarer verdenshistorien.

Det er så relaterbart med en familie på en lang køretur, hvor børnene bliver ved med at spørge: Hvornår er vi der? Det sjove er så, at svaret kan være: Om 170 millioner år! Det viser, hvor uendeligt universet er.

I Tilbage på jorden kommer Oliver Jeffers ind på nogle af de her ting med, at mennesker deler jorden op og har konflikter, og han forsøger at forklare behovet for at lave grænser. Han kommer ikke nødvendigvis med en grund. Selvom Oliver Jeffers bor i USA, er han opvokset i Nordirland, og nogle af hans bøger er tydeligt inspireret af konflikten i Nordirland.

Er der en særlig god grund til at læse hans bøger nu?

Jeg synes altid, man skal læse Oliver Jeffers. Men ja, hans bøger kunne sagtens være med til at sætte ord på, hvordan det er at være menneske i dag, når der er så mange konflikter. Vi kan se i Tilbage på jorden, at det desværre ikke er noget nyt i verdenshistorien.

Kan det blive for politisk, når det er børnebøger?

Jeg kan godt lide, at han er politisk, men jeg synes stadig, det er politisk uden at være belærende. Det er ikke sådan, at man sidder tilbage og tænker: Av, der fik jeg en på hovedet.

Det betyder også noget, at det humanistiske aspekt altid er så tydeligt i en Oliver Jeffers-bog. Der er ikke nogen tvivl om, at han gerne vil mennesker og en bedre verden.

Det særlige ved Oliver Jeffers er, at han både kan fortælle i øjenhøjde med børnene, men han har også det der forældreblik, hvor man som voksen virkelig kan se ideen med at læse hans bøger.

Jeg kan faktisk ikke se, at der er særlig mange, der kan læse en Oliver Jeffers bog uden at tage et eller andet med sig videre. Du får altid noget mere med hjem.


5 bøger af Oliver Jeffers

Der er et spøgelse her i huset

Oliver Jeffers går lige i hjertet hos både børn og forældre

En pige bor i et hjemsøgt hus, men har aldrig set et spøgelse.

Hun undrer sig over, om de er hvide med huller som øjne? Er de mon svære at se?

Kom med indenfor og hjælp pigen med at lede efter spøgelset under trapperne, bag sofaen og på loftet.

En fængslende og helt unik billedbog med smukke detaljer og transparente sider om en pige, der bor i et hjemsøgt hus. Af den anerkendte kunstner og forfatter Oliver Jeffers.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Der er et spøgelse her i huset online, eller i din nærmeste boghandel.


Den fantastiske bogslugende dreng

Den fantastiske bogslugnede dreng
Oliver Jeffers

I Den fantastiske bogslugende dreng hylder Jeffers glæden til børn med denne fantastiske billedbog.

LÆS OGSÅ: Bogen, der gav mit førskole-barn lyst til at lære at læse selv

Henry elsker bøger ligesom mange andre børn. Men Henry elsker ikke at læse bøger, han elsker at sluge dem.

Store bøger, billedbøger, opslagsværker – hvis bogen har sider, så sluger Henry dem. Han holder allermest af de røde. Og jo flere han sluger, jo klogere bliver han. Men en dag får han ondt i maven af alle de bøger.

Fra ca. 3 år

Du kan købe Den fantastiske bogslugende dreng online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Tilbage på jorden … Mens vi leder efter vores plads i tid og rum

Oliver Jeffers går lige i hjertet hos både børn og forældre

En far tager sine to børn med på en gribende rejse ud i rummet og inviterer dem til at kigge tilbage på Jorden og de konflikter, der har foregået overalt på planeten siden tidernes begyndelse.

Dette ender ud i en forunderlig historie om menneskets plads i tid og rum …

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Tilbage på Jorden … online eller i din nærmeste boghandel.


Hittegods

Oliver Jeffers går lige i hjertet hos både børn og forældre

Oliver Jeffers’ internationale billedbogshit om et tabt venskab … som heldigvis bliver fundet igen.

Hvad skal en dreng stille op, når der pludselig dukker en pingvin op foran hans dør? Han skal selvfølgelig finde ud af, hvor den kommer fra og hjælpe den tilbage.
Men rejsen til Sydpolen er lang og besværlig i drengens lille robåd. Og for forsøde rejsetiden fortæller drengen historier til pingvinen.
Endelig når de frem, men i stedet for at være glade, bliver de begge triste, og drengen forstår, at pingvinen slet ikke var faret vild. Den var bare ensom.

En sjov og varm billedbog, der har begejstret både børn og voksne i hele verden.

Fra ca. 3 år

Du kan købe Hittegods online her eller i din foretrukne boghandel.

Dit liv på jorden – En huskebog for nye mennesker

Oliver Jeffers går lige i hjertet hos både børn og forældre

Nedskriv store og små tanker, følelser og oplevelser fra dit lille nye menneskes liv i denne huskebog af Oliver Jeffers.
Med indbyggede lommer og plads til fotos er denne bog perfekt til at gemme på dyrebare minder og uforglemmelige øjeblikke.

Inspireret af Oliver Jeffers’ billedbog Her er vi.

Du kan købe Dit liv på jorden online eller i din nærmeste boghandel.
Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.