Krimi Lone Theils

Lone Theils: Jeg har en stor konto i idébanken med viden om psykopater

lone theils, troskyldigheden selv, rækkefølgen i Nora Sand-serien

Nora Sand-serien er solgt til udgivelse i 20 lande og samlet har den solgt mere end 320.000 eksemplarer. Til efteråret kan du på DR1 se den første af Nora Sand-bøgerne, Pigerne fra Englandsbåden, som tv-serie i otte afsnit.

Vi har talt med Lone Theils om den nye bog i serien, Troskyldigheden selv, om at blive inspireret af en kriminalsag fra virkeligheden, og om hvordan det er at se sin roman blive til en tv-serie.


Hvordan fik du ideen til Troskyldigheden selv?

“Som sædvanligt læser jeg enormt meget true crime, og så faldt jeg over denne her sag om et engelsk par, som var taget i sommerhus i Nørre Nebel i Vestjylland. Konen var druknet i swimmingpoolen, og der var opstået tvivl om, hvordan det var gået til. I første omgang blev det henlagt som en drukneulykke, men så sagde den afdøde kvindes familie, at de troede, det var manden, som havde gjort det. Han havde nemlig tegnet helt utroligt meget livsforsikring på sin hustru,” fortæller Lone Theils.

Sagen kom for retten i England, men den endte med at blive afvist, fordi der ikke var nogen tekniske beviser. Da den britiske anklager droppede sagen, blev Lone Theils’ nysgerrighed vakt:

”Sagen er på den måde en typisk Nora Sand-sag. Den begyndte med at pirre min nysgerrighed, og så krænkede den min retfærdighedsfølelse. Jeg begyndte at tænke, hvad der mon ville ske, hvis Nora Sand begyndte at grave i sagen.”

”Det stod hurtigt klart for mig, at hverken den kærlige ægtemand, de nære veninder eller den stenrige familie til den afdøde havde rent mel i posen, og det er jo stærkt interessant,” siger Theils.

Lone Theils: Jeg har en stor konto i idébanken med viden om psykopater
Lone Theils ved skrivebordet. Foto: Thomas A.

Historien tager altså afsæt i en konkret sag, men derfra er Lone Theils gået “ud ad en tangent”, som hun siger.

“Tænk nu, hvis manden virkelig har myrdet sin kone, eller tænk nu, hvis det i stedet er et medlem af hendes utroligt velhavende familie, som har et motiv til at hænge manden op på mordet. I begge tilfælde ville der nærmest skulle veludviklede psykopatiske træk til for at slippe afsted med forehavendet,” siger Lone Theils.

Hun gav sig dernæst til at researche på psykopater. Hvordan taler de, hvordan opfører de sig, og hvordan handler de i givne situationer?

”Jeg blev faktisk ret optaget af psykopater. Det er altid godt for en krimiforfatter at have en stor konto i idébanken med viden om psykopater,” siger hun.

Er der flere Nora Sand-bøger på vej?

”Der sker altid noget, når jeg sidder og skriver på en Nora Sand-krimi. Der er altid en fase, hvor jeg tænker, at nu har jeg simpelthen ikke mere at sige om Nora,” griner forfatteren.

”Men den bliver heldigvis altid afløst af en fase, hvor jeg får en idé, der ligger lige til højrebenet for min nysgerrige hovedperson,” fortæller Lone Theils, der i den seneste måned faktisk har fået en idé til en ny sag, som Nora Sand burde udforske.

“Det er en sag, som jeg ved, Nora slet ikke ville kunne lade være med at kaste sig over. Det kan godt være, der kommer til at gå et stykke tid, men jeg kan bestemt ikke udelukke, at der kommer mere om Nora Sand,” siger hun.  

Se overblikket over Lone Theils’ bøger.

Pigerne fra Englandsbåden kommer snart som tv-serie på DR1. Hvordan har det været at overlade Nora Sand til filmhænder?

”I det der med showbizz er der en frygtelig masse ventetid. Det er jo længe siden, jeg har solgt filmrettighederne, men i lang tid blev det ikke rigtig til noget af forskellige årsager,” siger Lone Theils.

Selv om forfatteren med egne ord blev jublende glad, da filmrettighederne blev solgt, gik hun ikke op på taget af sit haveforeningshus og råbte den gode nyhed ud over byens tage. Hun var klar over, at sådan en tv-serie er et stort og dyrt maskineri, og at meget stadig kunne gå galt.

”Jeg tænkte, at det jo var utroligt skønt, men lad os nu lige se hvad det bliver til.”

I dag er det hele blevet noget mere konkret. Størstedelen af optagelserne er i kassen, filmselskabet har vist dele af Fatal Crossing, som serien hedder på engelsk, for internationale filmkøbmænd på Berlinalen i den tyske hovedstad, og til efteråret ruller de otte afsnit over skærmen på DR1.

Lone Theils: Jeg har en stor konto i idébanken med viden om psykopater
Marie Sandø Jondal spiller Nora i TV-serien.

”Det har været en meget overvældende positiv oplevelse. Jeg er utroligt glad for det filmselskab, der forløser det – de forstår helt instinktivt, hvem Nora er. Men man må på den anden side også som forfatter erkende, at filmatiseringen aldrig helt bliver ligesom den bog, man har skrevet. Det skal man selvfølgelig være opmærksom på og forlige sig med,” siger Lone Theils.

”Jeg er så heldig, at jeg har en god ven og kollega, der hedder Stefan Ahnhem, og som inden han debuterede som krimiforfatter arbejdede som manuskriptforfatter med krimier som Wallander-serien og Irene Huus. Stefan har været enormt sød til at klæde mig på. Han havde en meget god formulering da jeg vendte det med ham: “Det er ikke dit barn på samme måde som romanen. Det er snarere dit barnebarn.”

”Det synes jeg er meget præcist. Det er et barn af det barn, jeg har lavet, og hvor meget kontrol har man over sit barnebarn?” smiler Lone Theils.

LÆS OGSÅ: Lone Theils’ debutroman bliver til tv-serie

Hun har selv besøgt filmsettet en iskold dag i februar, hvor der blev lavet optagelser i et lejet sommerhus i Hornbæk.

”Jeg blev fuldstændigt overvældet over at se skuespillere, kamerafolk, lydfolk og instruktører i fuld gang med at optage noget, jeg havde fundet på. Det gjorde mig meget ydmyg og taknemmelig”, fortæller hun.

Hvor meget har du selv været involveret i tv-serien?

”Filmselskabet har været utroligt søde til at inddrage mig i processen. Det er jo dem, der i sidste ende træffer beslutningerne, men de har undervejs vist mig manuskriptet og også inddraget mig i overvejelserne om castet. Jeg har jo haft mit eget billede af Nora, men jeg må sige, at da jeg så Marie Sandø Jondals castingbånd, var jeg ved at gå bagover. Hun ER jo Nora.

“Jeg blev simpelthen så glad, da de valgte hende til rollen. Ellers har det bare været småting og smårettelser jeg har bidraget med. Som eksempelvis at pege på, at – naaarh sådan ville en journalist på arbejde nok ikke lige opføre sig,” siger Lone Theils og smiler.


Få styr på rækkefølgen i Nora Sand-serien af Lone Theils her

Troskyldigheden selv

Lone Theils: Jeg har en stor konto i idébanken med viden om psykopater

En britisk kvinde drukner i en swimmingpool i et sommerhus ved den danske vestkyst. Men var det et hændeligt uheld? Eller var det mord? Og hvem stod i givet fald bag? Afdødes far, der er ved at gå konkurs med sin hotelkæde og har brug for de penge, hendes livsforsikringer vil generere, hendes jaloux søster, de stridende veninder, den kærlige ægtemand … eller en helt anden?

Den danske journalist Nora Sand bliver involveret i sagen, da den skal for retten i England. Og da flere mennesker dør, er hun pludselig selv mål for en skruppelløs morder, der gør alt for at hytte sit eget skind.

Troskyldigheden selv er sjette bog i den populære serie om Nora Sand.

Du kan købe Troskyldigheden selv online fx hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.

Læs også

Lone Theils: Britiske seriemordere 1

Lone Theils: Jeg har en stor konto i idébanken med viden om psykopater

Den danske journalist og forfatter Lone Theils har lige siden barnsben været fascineret af true crime og seriemordere. Hvorfor slår folk ihjel igen og igen? Skyldes det ren ondskab? Eller er der andre faktorer på spil? Disse spørgsmål forsøger Lone Theils at finde svar på i denne første bog i serien om britiske seriemordere, hvor hun tager fat på nogle af de mest gruopvækkende sager fra Storbritannien.
Læs om The Yorkshire Ripper, sagen om Ian Brady og Myra Hindley og historien om Rose og Fred West.
Fælles for sagerne om disse mordere er, at de alle blev opklaret efter mange års intens politiindsats.

Du kan købe Britiske seriemordere 1 i din nærmeste boghandel eller online fx hos Bog og idé.

Lone Theils: Britiske seriemordere 2

Lone Theils: Jeg har en stor konto i idébanken med viden om psykopater

Den danske journalist og forfatter Lone Theils har lige siden barnsben været fascineret af true crime og seriemordere. Hvorfor slår folk ihjel igen og igen? Skyldes det ren ondskab? Eller er der andre faktorer på spil? Disse spørgsmål forsøger forfatteren at finde svar på i denne anden bog i serien om britiske seriemordere, hvor hun tager fat på nogle af de mest gruopvækkende sager fra Storbritannien.

Lone Theils fortæller om den nekrofile seriemorder Dennis Nilsen, der blev opdaget ved en tilfældighed, om pædofile Robert Black, som begik sit livs fejl, da han kidnappede en politikonstabels datter samt om dødens doktor Harold Frederick Shipman, der kendes skyldig i 15 mord.

Du kan købe Britiske seriemordere 2 af Lone Theils fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.