Fiktion Klassikere Margaret Atwood

Når kvinder er kvinder værst. Atwood skildrer venskab på godt og – især – ondt

Roverbruden, Margaret Atwood

I Røverbruden fortæller Margaret Atwood historien om Zenia, den mandestjælende furie, der med løgn og forførelse ødelægger livet for de tre hovedpersoner Roz, Tony og Charis. Men som i enhver Atwood-roman er persongalleriet alt andet end sort/hvidt.


Hun kan det hele. Hun er smuk. Klog. Modig. Sjov – og både kvinder og mænd falder pladask for hendes personlighed. Hvis du ikke allerede har Dolly Partons Jolene spillende i dit indre øre, kan du lige så godt sætte den på hovedtelefonerne nu.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Røverbruden – Margaret Atwoods roman om kvinder og venskab

Problemet er bare, at Zenia, som dette pragteksemplar af en kvinde hedder, er en løgner. Ja, faktisk er der ingen i Margaret Atwoods roman Røverbruden, der ved, hvem hun egentlig er … og pludselig en dag er hun død.

Fortiden smadrer frokosten

Eller … det er Zenia så faktisk ikke.

Flere år efter hovedpersonerne Roz, Charis og Tony mødte hinanden til Zenias begravelse, spiser de stadig frokost sammen en gang om måneden. Omdrejningspunktet for deres venskab er Zenia, der stjal hver af deres mænd – én efter én.

LÆS OGSÅ: “Jeg ville have troet, jeg var for gammel.” Margaret Atwood modtager Booker-prisen 2019

Og pludselig en dag står Zenia lyslevende foran dem igen, midt under måltidet. Det er tid til at gøre regnskabet op med kvinden, der har ødelagt så meget for dem.

Tre kvinder – tre udgaver af sandheden

I hovedparten af Røverbruden får læseren nu i tilbageblik historien om, hvordan Zenia ødelagde (eller forsøgte på det) hver af de tre kvinders parforhold.

Men som handlingen skrider frem, bliver det klart, at hver af de tre hovedpersoners historier om Zenia måske afslører mere om dem selv end om hende.

LÆS OGSÅ: Margaret Atwoods første digtsamling i mere end et årti

Margaret Atwood formår med vanlig elegance at tegne nuancerede personportrætter – i Røverbruden ved, at Roz, Charis og Tony spejler sig i Zenia og ser deres egne forvrængede billeder.

Er Zenia ondskaben selv, eller viste hun bare hovedpersonerne de sandheder om dem selv og deres forhold, som de for alt i verden prøvede at holde skjult?

En ægte Atwood-klassiker

Den prisvindende forfatter bag Tjenerindens fortælling tilbyder ingen lette svar, men giver med Røverbruden læseren en både sjov og eftertænksom roman, der rummer alle de lag, der kendetegner en rigtig Atwood-klassiker.

LÆS OGSÅ: Margaret Atwood fortæller historier om det at være menneske

Eller som stjerneforfatteren Salman Rushdie skrev i sin anmeldelse i The Independent ved romanens oprindelige udgivelse i 1993:

Røverbruden er en opslugende, hurtiglæst roman, hvis tekst er fintslebet af forfatterens karakteristiske energi, vid og indsigt … Den er levende skrevet, knivskarpt observeret og sandsynligvis årets mest intelligente, humoristiske roman.”Røverbruden af Margaret Atwood

Tre meget forskellige kvinder – Tony, Charis og Roz – mødes til frokost én gang om måneden. Det usædvanlige venskabs omdrejningspunkt er mindet om deres nu afdøde rivalinde Zenia, som samvittighedsløst stjal deres mænd én efter én – og derefter forsvandt.

Men en dag under frokosten træder den smukke, charmerende og lyslevende Zenia ind på restauranten – på jagt efter mere.

Med Røverbruden sætter Margaret Atwood tingene på spidsen og i perspektiv uden nogen form for politisk korrekthed. En tankevækkende, tidløs og underholdende roman om kvinder og dynamikkerne imellem kvinder.

Du kan købe Røverbruden online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Kulturjournalist og redaktør for bogmagasinet Bog.dk.