Bestsellere Fiktion Klassikere Margaret Atwood Prisbelønnede romaner

Atwood er tilbage med ny bog fra Gilead – men hvordan passer den lige med tv-serien The Handmaid’s Tale?

Der er godt nyt til alle os, der elsker Margaret Atwood. Efter 35 år udkommer fortsættelsen til hendes klassiker Tjenerindens fortælling endelig. I mellemtiden har tv-serien The Handmaid’s Tale digtet videre på Atwoods univers i tre sæsoner. Læs med her og bliv klogere på, hvordan Atwoods nye roman, Gileads døtre, fortsætter fortællingen.

Margaret Atwood, Tjenerindens fortælling, Handmaids tale, Gileads døtre, The testaments

Det er 35 år siden, at Margaret Atwoods klassiker, Tjenerindens fortælling, udkom. Nu er hun klar med fortsættelsen, Gileads døtre, hvor hun har lovet at fortælle ”alt, hvad I nogensinde har spurgt mig om i forhold til, hvordan Gilead fungerer.”

Det har gjort millioner af fans verden over nysgerrige på, hvordan den nye roman tager tråden op i forhold til Tjenerindens fortælling fra 1985 og ikke mindst den nye HBO-serie The Handmaid’s Tale.

Selvstændig fortsættelse til Tjenerindens fortælling

Margarets Atwoods nye roman Gileads døtre foregår 15 år efter Tjenerindens fortælling sluttede og kan læses uafhængigt af den. Vi følger ikke længere tjenerinden Offred, men i stedet tre andre kvinder, der kæmper for overlevelse i et Gilead, der er i langsom opløsning. To af dem er vokset op på hver sin side af grænsen: Agnes i Gilead som privilegeret datter af en højtstående Kommandant og Daisy i Canada, hvor hun deltager i protestmarcher mod Gilead og ser rystende nyheder derfra i tv. Deres historie flettes sammen med Tante Lydias, en af regimets største forkæmpere. Hun er nu en aldrende kvinde, som har bevaret sin magt gennem hensynsløs indsamling og brug af informationer.

Så langt så godt med bøgerne. Men hvordan passer Atwoods fortsættelse med tv-serien The Handmaid’s Tale, der nu har kørt i tre sæsoner?

Atwood om tv-serien The Handmaid’s Tale

Første sæson af tv-serien The Handmaid’s Tale lægger sig tæt op ad bogen. Men i de efterfølgende sæsoner har seriens manuskriptforfattere selv digtet videre på handlingen. Undervejs har Margaret Atwood været ”historisk konsulent” på serien. Hun har ikke haft det sidste ord, når det kommer til seriens handling, men hun har læst med og givet feedback til alle manuskripterne.

”Jeg har indflydelse, men ingen magt,” har Atwood forklaret til The Independent.

Men det er vist lidt af en underdrivelse. Ifølge Bruce Miller, manden bag tv-serien, har Atwood ved flere lejligheder forbudt ham at slå bestemte karakterer ihjel. Det skulle efter sigende være tilfældet med Tante Lydia, som nu er en af hovedrollerne i Gileads Døtre.

Den nye bog foregår altså flere år ud i fremtiden i forhold til tv-serien. Det gør det ikke lettere for tv-seriens skabere, som forsøger at få serien til at passe med bøgernes univers.

”Sværhedsgraden var 10, og nu er den blevet 10 plus,” fortæller Bruce Miller til The Independent.

Margaret Atwood, Tjenerindens fortælling, Handmaids tale, Gileads døtre, The testaments
Margaret Atwood, foto: Liam Sharp

Serien smitter af på den nye bog

Men det er ikke bare Margaret Atwood, der har haft indflydelse på tv-serien. Det går også den anden vej rundt, for hendes nye bog inkorporerer nemlig detaljer, der stammer fra tv-serien.

For eksempel blev det ved en fanafstemning besluttet, at tv-seriens hovedperson Offreds virkelige navn skulle være ”June”. Det accepterer Atwood i den nye bog, hvor June optræder. Nicole dukker også først op i tv-serien, og nu er hun en af hovedpersonerne i Atwoods roman.

Atwood har altså haft indflydelse på tv-seriens handling, og samtidig har hun brugt elementer af tv-serien i den nye bog. Der er altså ikke store uoverensstemmelser imellem bogen og tv-serien.

Så uanset om du er har læst Tjenerindens fortælling, følger med i tv-serien The Handmaid’s Tale eller ingen af delene, kan du glæde dig til at læse Gileads døtre.


Læs mere om Gileads døtre

margaret atwood, gileads døtre

I denne selvstændige fortsættelse til Tjenerindens fortælling svarer Atwood på de spørgsmål, som har forundret og pint læsere i årtier.

Magtstrukturen i Gilead er stadig fastlåst 15 år efter begivenhederne i Tjenerindens fortælling fandt sted. Men meget tyder på, at regimet er ved at rådne op indefra.

Gilead – Margaret Atwoods fascinerende og skræmmende dystopiske samfund – beskrives i al sin hæsligste pragt. Romanen er shortlistet til Booker-prisen 2019. 

FORUDBESTIL GILEADS DØTRE HER