Bøger til unge Carlsen CarlsenPuls Fantasy og dystopi Fantasy til børn og unge Fiktion krimi for unge Young Adult-romaner

Mystik, krimi og nordisk mytologi. Ravnenes hvisken er tidens største danske fantasyfænomen

Mystik, krimi og nordisk mytologi. Ravnenes hvisken er tidens største danske fantasyfænomen

At Malene Sølvsten skulle skrive den måske største danske YA-serie i nyere tid var en overraskelse for de fleste – ikke mindst forfatteren selv. Ravnenes hvisken-trilogien har med sin blanding af fantasy, krimi og nordisk mytologi toppet bestsellerlisterne siden udgivelsen af første bind. Læs med her, hvor Malene Sølvsten fortæller om sit ambitiøse projekt.

 

Folk siger nogle gange, at jeg er heldig, at jeg skriver fantasy, for så har jeg ikke brug for at researche. Jeg kan frit male med den brede pensel uden at skele til facts og realiteter.

Her har jeg lyst til at hoste i hånden og lavt sige; bullshit. For det er ikke rigtigt. Langtfra! Research er en helt uundværlig – og i øvrigt megafed – del af skriveprocessen. For mig er det to sider af samme sag.

Faglitteratur – dokumentarer – radioprogrammer

I mit arbejde med Ravnenes hvisken har jeg researchet meget (meget, meget). Nogle gange kalder jeg det ’forarbejde’ til bøgerne (med seriøs panderynke), mens det i virkeligheden er lige del forstudie og lige del fornøjelse. Jeg læser om jernalder, oldtidskunst og vikingetid, medicin, religion, folklore og jeg-kan-blive-ved.

Desuden er jeg storforbruger af dokumentarprogrammer om alt fra Ivar Benløs og oldnordisk sprogudvikling til ofringsritualer i vikingetiden. Jeg har heller ingen hæmninger med at stille folk mærkelige spørgsmål om lige præcis det, de ved en masse om.

Går efter det, jeg finder interessant

Her må min redaktør gerne lukke øjnene – Sara, jeg har styr på det hele, og jeg laver absolut intet andet end skrive på næste bog i serien – spring bare over det her afsnit.

Til jer andre: Det er ikke altid, jeg ved, hvad jeg skriver hen imod. Min regel er nemlig, at jeg går efter det, jeg synes er spændende. Ukritisk! Jeg prøver at lade være at tænke, at det er da ligegyldigt eller (værre endnu) det er tidsspild. Nope! Hvis et emne er interessant, så er det helt sikkert viden, jeg kan bruge, selvom der umiddelbart ikke er sammenhæng mellem mit projekt og fx kvantefysik eller istid. 

Styr på min verden

Jeg skriver blandt andet om tyranner og religions(u)frihed i fiktive verdener, og her er det en stor hjælp at vide, hvad vores egen historie beretter. Derfor læser jeg fx om, hvordan Henrik d. 8. tyranniserede sit folk.

Når jeg præsenterer mine karakterer for endnu en afsløring eller farlig situation, trækker jeg på helt reelle beretninger om, hvordan folk agerer. Jeg tror, at vi mennesker reagerer ret ens, uanset hvor, hvornår og i hvilken verden vi placeres. 

Spørg eksperterne

Jeg skriver om overnaturlige emner, men jeg placerer dem i denne verden. Så selvom jeg introducerer halvguder og hekse, så omgås de ’normale’ mennesker. Da jeg skrev Hakim, som er en lokal politimand, anede jeg ikke, om hans alder, påklædning og deltagen i opklaringen af mordsager i provinsen overhovedet er realistisk.

Jeg kontaktede derfor Rigspolitiet og forhørte mig om, hvornår en betjent går med uniform vs. er i civil, og hvor længe man skal have været politimand for at arbejde på mordsager (sådan noget aner jeg ikke, og det er altså vigtigt, at det er helt på plads). Jeg skrev også til Vikingeskibsmuseet for at spørge dem om navigation i vikingetiden og til Nationalmuseet for at få info om runer og danefæ.

Eksperterne er overalt

Eksperter er ikke altid ansatte på Nationalmuseet eller forskere ved universitetet. Det kan også være almindelige mennesker, som ved noget om et område. Min egen mor – med nordjyske aner, der går mange generationer tilbage – har været en uvurderlig kilde til viden om nordjysk, lokal folklore, områder og kolorit.

Jeg spørger folk om de mest mystiske ting, fordi jeg er nysgerrig, og alle har en unik viden, som er en brik, der passer ind i den større sammenhæng. Som eksempel, så bad jeg Anni – amatørornitolog og hammerdygtig bibliotekar – om at hjælpe mig med at finde viden om birketræers elasticitet (svaret på, hvorfor jeg havde brug for det, er at finde i Ravnenes Hvisken 1!).

Alle disse informationer om stort og småt giver mig samlet set det råstof, som jeg skriver ud fra. Og det bedste er, at det er en virkelig fed del af skriveprocessen.

 

– Malene Sølvsten, forfatter til Ravnenes hvisken


 

Ravnenes hvisken 1

ravnenes hvisken, Malene Sølvsten, nordisk mytologi, nordiske guder, fantasy, YA

En vil hun forelske sig i. En vil blive hendes bedste ven. En vil redde hendes liv. Og en vil slå hende ihjel.

17-årige Anne kan se hændelser i fortiden, og en nat genoplever hun et uhyggeligt gammelt mord. En rødhåret pige bliver myrdet og får skåret et runetegn i ryggen. Kort efter begynder flere rødhårede piger at blive dræbt på egnen, og tegnet er på dem alle.

Pludselig er den lille by fuld af fremmede. De har mystiske kræfter, og de kredser om Anne, som ikke er vant til at have folk tæt på. Den asatroende Luna, den gudesmukke Mathias og den mystiske Varnar ønsker alle at hjælpe hende. Men er de venner eller fjender? Kan hun stole på sine følelser efter et helt liv alene?

Du kan finde Ravnenes hvisken 1 som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek. 

 

Ravnenes hvisken 2

ravnenes hvisken, Malene Sølvsten, nordisk mytologi, nordiske guder, fantasy, YA

Tre vil dø. To vil hun svigte. En må hun slå ihjel. Hvor langt vil hun gå for at standse Ragnarok

En gammel ven opsøger Anne, dødeligt såret, og når kun lige at fortælle hende, at hendes søster er taget til fange.

For at befri sin søster må Anne selv risikere livet og krydse over til en verden, hun aldrig har set. Ukendte farer lurer, og imens bliver hun plaget af synet af sit eget mord. Men hvorfor bliver hun ved med at se det? De fik jo afværget det i tide. Eller gjorde de?

Hele sit liv er Anne blevet forladt. Nu indser hun, at for at redde sin søster må hun selv svigte dem, hun elsker. Men kan hun gøre det?

Du kan købe Ravnenes hvisken 2 af Malene Sølvsten online her eller i din lokale boghandel.

 
Er du interesseret i nordisk mytologi? Så læs også

Vølvens vej af Anne-Marie Vedsø Olesen

Mystik, krimi og nordisk mytologi. Ravnenes hvisken er tidens største danske fantasyfænomen

VINDER AF DR ROMANPRISEN 2022

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – KRISTELIGT DAGBLAD

❤️❤️❤️❤️❤️ – “Man sluges ind i fortællingens kæmpegab” – POLITIKEN

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – FYENS STIFTSTIDENDE

“Velskrevet, velresearchet, original – fundamentalt spændende” – WEEKENDAVISEN

“En nordisk udgave af Game of Thrones” – TROLDSPEJLET

Snehild kommer til verden midt under en blodig krig. Hendes mor flygter gennem skovene og videre til Himlinge, hvor Snehild vokser op. Da byens magtfulde ypperstepræstinde Ragnfrid får mistanke om, at Snehild har evner, der overgår hendes egne, beslutter hun, at Snehild må skaffes af vejen.

Anne-Marie Vedsø Olesens nye serie Vølvens vej er inspireret af nordisk mytologi og udspiller sig i jernalderen i Danmark. En medrivende fortælling om stærke kvinder, blodhævn, skæbne og gudernes gunst fra en tid, hvor lidenskab og ære bestemte slagets gang.

Køb Vølvens vej online, fx hos Bog&Ide, eller find den i din foretrukne boghandler.