Young Adult-romaner Amerikanske YA-forfattere Bøger til unge CarlsenPuls

Eksklusivt interview med Carrie Fountain: “Selv de stærkeste venskaber kan glide fra hinanden”

Carrie Fountain, Savn mi gikke, I'm not missing, YA, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger

Man vælger ikke selv sin familie, men nogle gange gør man. Sådan har Miranda og Sydney det med hinanden i den rørende og livsbekræftende YA-roman Savn mig ikke. Men så forsvinder Sydney sporløst og efterlader Miranda med spørgsmål. For hvad stiller man op med fremtiden, når fortiden slet ikke er, som man troede?

Her kan du komme tæt på forfatteren bag den roste roman.

Hvad fik dig til at skrive en roman, og vidste du fra begyndelsen, at det skulle være young adult?

Jeg begyndte at skrive om enden på et venskab, og den uundgåelige måde selv de stærkeste venskaber kan glide fra hinanden på efter high school. Jeg troede, at historien skulle handle om slutninger. Men i virkeligheden handler Savn mig ikke om begyndelser.

Den handler om, hvad der er tilbage – de uudslettelige spor vi efterlader hos hinanden – mere end alt det, der forsvinder. Og derfor tror jeg, at det er en større historie af den grund.

Hvem eller hvad inspirer dig til at skrive?

Jeg har aldrig helt forstået, hvad der fik mig til at skrive. Jeg er stadig ret overrasket over at være forfatter. Jeg tror, at det at skrive altid har været den eneste måde for mig at håndtere det at være menneske på. Jeg ville ikke ane, hvad jeg skulle gøre uden. Og alligevel føler jeg mig sjældent inspireret til at sætte mig ned og arbejde. Og det er derfor jeg prøver at føre en stram skrive-plan. Som med alt kunst, kræver det at skrive øvelse. Den inspiration jeg får sker kun igennem disciplineret øvelse.

Minder du mest om Miranda eller Sydney?

Jeg er helt sikkert Miranda. Sydney gør mig stadig nervøs, og hun findes slet ikke i virkeligheden!

Hvad håber du på, at læserne får ud af at læse din bog?  

Savn mig ikke er en historie om mennesker, der finder sig selv. Jeg håber, at læserne vil kunne genkende dele af sig selv i denne historie.

Læs mere om Savn mig ikke

Savn mig ikke, Carrie Dunlap, YA, young adult, ungdomsbog,

Nogle gange er venskaber så stærke, at de erstatter al familie. Det er sådan Miranda og Syd har det med hinanden. Deres mødre er væk, og de har kun deres fædre. En dag forsvinder Syd bare og efterlader en knust Miranda. Hvorfor?

Det bliver et spørgsmål, der plager Miranda nat og dag, og til sidst beslutter hun sig for at finde Syd, for hun kan ikke bære tanken om, at hendes bedste veninde er alene med de problemer, som hun tilsyneladende har fortiet. Det bliver en rejse, der afslører hemmeligheder om Syd, hendes familie, og ikke mindst om … Miranda.

→ Læs et uddrag af Savn mig ikke

→ Tilføj Savn mig ikke til din Goodreads

Om Carrie Fountain

Carrie Fountain er ud af en multikulturel familie, der har dybe rødder i Mesilla, New Mexico, hvor hun også er født og opvokset. Hun underviser i creative writing rundt omkring på universiteter og læreanstalter i USA.

Hun er kendt for sin lyrik i USA, som bl.a. er gengivet i Poetry, Tin House og The New Yorker, og hun er vært på en radio og en podcast (This Is Just To Say), hvor hun har samtaler med etablerede, amerikanske lyrikere om poesi og livet i al almindelighed.

Carrie Fountain bor i dag i Austin med sin mand og to børn. Savn mig ikke er hendes debut som YA-forfatter.