Fagbøger Mad og drikke Sundhed og livsstil

Fra indre kaos til madro

Fra indre kaos til madro

Er du en af de mange danskere, som har startet det nye år med en drøm om at tabe dig? Og har du måske allerede opdaget, at vægttab ikke er helt så enkelt, som du troede?

Slankekure er sjældent den rette vej til et varigt vægttab, og yo-yo vægt er skadeligt for din krop. I Sofia Manning og Marie Steenberger guider dig i Madmentor – fra indre kaos til madro igennem deres madmentor-principper og fortæller om vejen til et sundt forhold til mad og krop.

I dette blogindlæg fortæller Lene Meyer, underviser på Madmentoruddannelsen og cand.psyk., om nogle af tankerne bag bogen og Madmentoruddannelsen.


Umiddelbart virker vægttab enkelt og ligetil. Du tager på, hvis du spiser mere end du forbrænder og du taber dig, hvis du forbrænder mere end du spiser. Men helt så enkelt er det ikke. Fedmeforskning har længe vist, at en persons vægt er resultatet af komplekse samspil mellem genetik, fysiologi, sociale, kulturelle og samfundsmæssige faktorer. Forskningen viser også, at slankekure ikke virker, eller kun virker kortvarigt. Inden for 5 år vil det tabte typisk være taget på igen og ofte mere til, fordi underernæring forstyrrer kroppens appetitregulering og forbrænding. Derudover viser studier, at store vægtudsving (yo-yo vægt) er mere skadelig for helbredet end en stabil høj vægt uanset graden af overvægt. Så for dit helbreds skyld bør du gå langt udenom slankekure.

Denne viden er vigtig, men den ignoreres i medierne og den brede befolkning. En udbredt forståelse af vægttab er stadig, at det er et spørgsmål om den enkeltes viljestyrke og at overvægtige jo må være dumme og dovne, siden de ikke kan noget så enkelt som at styre deres vægt. Sideløbende er der en tro på, at mennesker med overvægt motiveres, hvis de bare forstår, hvor usund og ulækker deres krop er.

For det første siger kropsvægt ikke ret med om en persons sundhedstilstand og for det andet motiverer negative holdninger til mennesker med overvægt (vægtstigmatisering og fat shaming) ikke til vægttab. Undersøgelser af mennesker med overvægt, viser at de, der oplever at blive kritiseret og vurderet på grund af deres vægt, eller kritiserer og vurderer sig selv på grund af deres vægt, har tendens til at spise mere usund mad, bevæge sig mindre, have dårligere fysisk helbred og større risiko for at udvikle spiseforstyrrelser og depression .

Samlet set peger undersøgelserne på, at negative tanker og holdninger til overvægt er værre for det fysiske og psykiske helbred end overvægt er i sig selv, og at negative tanker og holdninger til overvægt gør det svært at komme af med overvægten.

Den gængse forståelse af vægt og vægttab bygger altså mindre på viden end på fordomme og skaber samtidig noget af et minefelt omkring det at arbejde med sin vægt. Som det ser ud lige nu kan slankekure og vægttab have alvorlige konsekvenser for det fysiske og psykiske helbred.

Sophia Manning og Marie Steenberger har taget konsekvensen af dette og har udviklet Madmentoruddannelsen og nu også Madmentorbogen. De trækker på ovenstående forskning og personlige erfaringer og giver et bud på en fundamental ny måde at forholde sig til vægttab. Drivkræfterne for vægttab i Madmentortilgangen er ikke viljestyrke, motivation og kropshad, men selvaccept, selvomsorg og kroppens iboende visdom. Deres budskaber er, at du skal spise sund og nærende mad, fordi du ønsker at passe på dig selv. Du skal slutte fred med din krop og lytte til den. Kroppen kan fortælle dig, hvad du har brug for at spise, hvilke følelse du har og hvordan du forholder dig til de følelser uden mad. Når du gør det, så finder din vægt naturligt ud af, hvor den skal ligge, og for de fleste vil det være lavere end der, hvor den er nu. Madmentoruddannelsen anvender metoder som intuitiv spisning, meditation og yoga og trækker tråde tilbage til anti-slankekurs bevægelser som Health At Every Size (HAES), Body Positive og Size Acceptance. Begyndende forskning inden for de områder er lovende og viser positiv effekt på sundhedsfremmende adfærd og vægttab.

Madmentortilgangen tilbyder altså en måde at arbejde i retning af et forsvarligt og varigt vægttab, der er drevet af kærlighed og omsorg, og som tilgodeser den fysiske såvel som den psykiske trivsel. Samtidig er Madmentortilgangen med til at afmontere minefeltet af slankekure, vægtstigma, kropskritik og selvhad, og det er godt for alles trivsel.


Madmentor – fra indre kaos til madro

Madmentor

Drømmer du om at leve sundere og tabe dig, men er træt af kostregler og kure? Så får du her gode råd til at bryde dine vaner.  For de fleste ved godt, hvad de skal spise for at tabe sig og leve sundere, men har svært ved at efterleve det.

“Madmentor” er bygget op som et coaching-forløb, der trin for trin hjælper dig med finde din naturlige vægt og lykkedes med at nå dine mål. Bogen indeholder desuden opskrifter, som du kan bruge som inspiration til at komme i gang med de nye, sunde vaner.

-> Køb bogen her.

Fra indre kaos til madro

madmentor. madmentor. madmentor. madmentor. madmentor.