Fiktion Romantiske bøger

Lis Vibeke Kristensen skriver ny roman om Nanna – 20 år efter

Lis Vibeke Kristensen skriver ny roman om Nanna - 20 år efter

Tyve år efter, Lis Vibeke begyndte sin historie om Nannas liv i Frankrig, udkommer tredje bind i trilogien om den danske kvinde. Vi har spurgt forfatteren, Lis Vibeke Kristensen, hvad det betyder for både hende og hendes romanperson, at Nanna bliver bragt til live igen.

Historien om Nanna starter med Den kloge jomfru i 1960. På en metrostation i Paris møder den unge danske kvinde Yann, der bliver hendes livs kærlighed. Da han bliver dræbt af Algierkrigens sidste terrorbombe, krymper hendes liv. De næste mange år driver hun sammen med svigermoderen familiens hotel i Bretagne, men på et tidspunkt bryder hun op for – måske – at finde den mening med sit liv, hun har søgt efter siden sin elskedes død. I næste bog finder vi hende i Paris, og i Fuga vender hun for første gang i tyve år tilbage til Bretagne.

h9788711524329

Hvad det betyder for læseren, at man følger Nanna over fem årtier, og hvad det betyder for Lis Vibeke, at Nanna har ventet på fortsættelsen af sin historie i mere end femten år, giver Lis Vibeke svar på her:

Hvad betyder Nanna-bøgerne for dig fortalt med en enkelt sætning? 

“En lang og spændende rejse i selskab med et menneske, der aldrig er holdt op med at fascinere mig.”

Hvad betyder det, at Nanna følges over så lang en periode?

“Bøgerne beskriver en kvindes udvikling fra ungdom til moden alder, og det har været spændende at undersøge, hvad der sker med hende undervejs: Hvordan hun bliver voksen, hvordan hun bliver ældre. Hvad hun søger, og hvad hun får, hvordan hun tackler udfordringer, hvilke valg hun træffer. Samtidig giver det lange forløb mig – og læseren – en unik mulighed for at se et Europa i forandring gennem hendes øjne. Min egen og mine jævnaldrendes historie, helt enkelt.“

Vil du beskrive Nanna som en heltinde eller et offer for omstændighederne?

“Ingen af delene. Nanna er et menneske med sin egen styrke og sine egne svagheder. Jeg holder af hende, men jeg er ikke altid enig med hende.”

Selv om Nanna bor mange år i henholdsvis Bretagne og Paris, er det, som om der går en rød tråd af hjemløshed gennem alle tre bøger. Tænker du, at en følelse af hjemløshed er et eksistentielt vilkår for os mennesker?

“Min yndlingslyriker – som jeg tilfældigvis også er gift med – skriver i et digt:

Den har altid en plads i verden/der føler sig hjemme/ i hjemløsheden.

Det er måske den vigtigste kunst, vi skal lære her i livet.”

De tre bøger er også i høj grad kærlighedshistorier. Er kærligheden til et andet mennesker en vej til at finde sig selv?

“Nanna siger om sin store kærlighed, Yann: Han gav mig til mig selv. Den følelse genkender jeg.”

I Fuga beskrives et lidt anderledes kærlighedsforhold mellem to mennesker, de fleste ville finde umage – giver du Nanna og Jean Pierre en chance sammen?

“Kynikeren i mig siger: Nu har Nanna fundet en mand, der ikke kan løbe nogen steder. Romantikeren siger: Måske kan de give hinanden den ømhed, de begge har savnet. Og realisten: Sent i livet giver jeg de her to lidt kantstødte individer en mulighed for en ny begyndelse. Hvordan de tager imod den, er det faktisk læseren, der afgør. Hvad jeg selv vælger at tro, er min hemmelighed.”

Har du nu sagt farvel til Nanna, eller vil læseren møde hende igen i en ny bog? 

“Hvis jeg havde fået spørgsmålet, da den anden bog om Nanna udkom for alle de år siden, ville jeg sikkert have leet højt. Så man skal aldrig sige aldrig, men lige nu tror jeg det ikke.”


Fuga udkommer 1. april i softcover og som e-bog. Samtidig genudgives Den kloge Jomfru og Dagen og timen.

Du kan købe bøgerne her:
Fuga
Den kloge jomfru
Dagen og timen

Lis VibekeLis Vibeke Kristensen (f. 1943) debuterede i 1983 med digtsamlingen Jeg har tænkt på dig – digte til mænd. Fuga er hendes ellevte roman. Læs mere på Lis Vibekes hjemmeside -> http://lisvibeke.com