Børnebøger

Bordskik for begyndere

Bordskik for begyndere

Det er rart at kende reglerne omkring måltidet og at holde bordskik. Man forstyrrer de andre, hvis man ikke kan sidde ordentligt ved bordet, og så er det en god måde at vise værten og måltidet respekt på.

Der er forskel på, om man spiser middag derhjemme med sin familie, eller om man spiser middag med gæster eller selv er gæst. Der er i det hele taget rigtig mange ting at lære omkring måltidet.

I bogen Opfør dig ordentligt og vær en god ven kommer Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi med deres bud på, hvordan børn – og voksne – bør opføre sig omkring bordet.

Opfoer_dig_ordentligt

Måske har I andre regler hjemme hos jer – og så kan I jo bruge bogen til at diskutere reglerne i jeres familie.

4 ting du skal huske før middagen

  • Du skal vaske hænder, før du sætter dig til bords.
  • Hvis du er gæst, skal du vente med at sætte dig, til værten kalder dig til bords og viser dig din plads. Det kan være, at værten har en bordplan og ide med, hvem der skal sidde hvor. Værten vil ofte også gerne selv sidde, så han nemt kan rejse sig og komme i køkkenet.
  • Du må ikke tage af maden, før værten siger til. Du kan begynde at spise, når alle har fået, og værten har sagt værsgo eller selv begynder at spise. Hvis du begynder at spise før de andre, virker du utålmodig og antyder, at du synes, maden er kommet for sent.
  • Tænk over, hvor meget du tager over på din tallerken. Du skal kunne spise den mad, du selv tager, og der skal være nok til, at alle kan få.
Bordskik

3 ting du skal huske under måltidet

1. Du skal sidde på stolen, som skal stå tæt på bordet, så du kan nå din tallerken uden at strække armene.
2. Din ryg skal lænes op ad ryglænet, så du ikke sidder og falder sammen over bordet og ser træt ud.
3. Gaflen holdes i venstre hånd og kniven i højre hånd.

bordskik

I bogen er der flere sider om bordskik – men der er også afsnit om at være en god ven, om at lave legeaftaler, om at tale pænt, om at rydde op og om at overholde aftaler. Rasmus Bregnhøis tegninger giver gode eksempler på god og dårlig opførsel – og gør bogen sjov at læse sammen.

Opfoer_dig_ordentligt

Er lige nu stærkt optaget af boganbefalinger: Hvor får vi dem fra, hvem lytter vi mest til, hvornår får vi den der trang til at få fat i en en bestemt bog straks? Hvor læser vi, hvornår, hvorfor, hvordan? Er dagligt glad for forlagets fantastiske redaktører og ikke mindst forfattere, der udtænker, skriver og redigerer bøger, vi ikke vidste vi ville komme til at elske. Er også født 1977, bor på Amager med mange reoler, en mand og to børn.