Børnebøger

Emma Gad for moderne børnefamilier

Emma Gad for moderne børnefamilier

I Opfør dig ordentligt – og vær en god ven fortæller Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi i øjenhøjde med børn (og forældre) om dannelse og takt og tone. Bogen gennemgår emner som: hvordan man hilser på hinanden, er en god ven, opfører sig hjemme hos andre og ude i verden, om tid og aftaler, bordskik, at tale pænt, hvordan man skal bruge internettet og skærme i sociale kontekster, hvordan man reagerer bedst, når man er sur, genert eller lignende, og hvordan man skal klæde sig i forskellige sammenhænge.

Rasmus Bregnhøis finurlige illustrationer viser, hvordan man bør og ikke bør opføre sig i forskellige situationer. Efter hvert afsnit er der også tips til de voksne. Se fx her hvor det handler om at være en god ven:

vær en god ven

opfør dig ord. voksne

Emma Gad for børn

I forordet skriver Sabine Lemire:

Takt og tone er ikke til for at gøre livet besværligt. Det er netop med til at give os et fælles sprog, så vi forstår hinanden. Når vi er opmærksomme, nærværende og interesserede i mennesker omkring os, så møder de os ofte på samme måde.

Der er mange ting at lære, når man skal begå sig i familien, blandt venner, i skolen og senere i sit voksne liv. At lære at opføre sig ordentligt er som at lære reglerne i et spil. Det er ikke nemt at spille sammen med andre, hvis man ikke kender reglerne. Så laver man fejl eller snyder og bliver hurtigt upopulær eller misforstået.

Hvordan navigerer man så som barn i alt det? Sabines vigtigste huskeregel er: Husk, at der er andre end dig i denne verden. Du og dine behov er ikke vigtigere end deres.

 at have ret

Ingen forældre synes, det er sjovt at få besøg af deres barns irriterende ven, som hverken siger tak for mad eller taler pænt eller som sidder med hovedet begravet i en skærm hele tiden. Men ud over de klassiske gode manerer handler bogen også i meget høj grad om at være en god ven. Bogen giver gode råd om mobning og om hvordan man bør forsvare sin ven, selvom det kan være rigtig svært i nogle situationer. Og om at have ret og rette på andre:

 at have ret

En børnebog til voksne – eller en voksenbog for børn?
“Opfør dig ordentligt – og vær en god ven” er en børnebog, som taler direkte til barnet. Og selv om det er en opdragelsesbog, er den underholdende, fordi børnene får en masse spændende ting at vide, fx at man rækker tunge, når man hilser på hinanden i Tibet. Og at det er en rigtig dårlig idé at hilse sådan nogen andre steder i verden.

Bogen åbner på en let og uhøjetidelig måde for samtale om god opførsel og venskab. Er man enig? Hvorfor? Er der nogle eksempler fra børnehaven eller skolegården? Og hvordan opfører man sig ordentligt og er en god ven?

Til en pris på under 100 kr er det en oplagt gave til alle børn og forældre i omgangskredsen – køb den hos din boghandler eller i Sabines webshop: http://lemire.dk/shop/opfoer-dig-ordentligt-og-vaer-en-god-ven/