Bøger om cykelsport Bøger om sport Saga

Læs dig i form til Tour de France

Læs dig i form til Tour de France

For mange er Tour de France ensbetydende med sommerferie, afslapning og et voksende drama på tv-skærmen mellem verdens bedste cykelryttere, som først afsluttes tre uger senere. Men der findes også dem, der ikke helt kan få nok og som ønsker at genopleve tidligere udgaver af Touren og høre med om de ryttere, som i fortiden skabte sig et navn på to hjul. 

Af: Jacob Nielsen

Den folkekære cykelrytter Jesper Skibby portrætteres på nærmeste hold i bogen “Rundt om Skibby” fra 1995, skrevet af hans tidligere kone, Anne Skibby. I bogen har hun ikke udelukkende fokus på cykelkarrieren, men tegner gennem citater af venner og kollegaer også et portræt af personen Jesper, og det store pres og ansvar tilværelsen som cykelrytter uundgåeligt fører med sig.

Læs dig i form til Tour de FranceLæs dig i form til Tour de FranceLæs dig i form til Tour de FranceLæs dig i form til Tour de France

Jørn Mader

Jørn Mader er kendt for sammen med Jørgen Leth at kommentere hele 14 udgaver af Tour de France. Om Mader siger man, at han altid siger sin mening. Mader er manden bag en række meget kompetente cykelbøger. I lyset af Bjarne Riis’ succes i Tour de France, skriver Mader eksempelvis bogen “Ørnen fra Herning”. Her fortæller Riis gennem flere interviews om sin barndom, sine beslutninger om at satse alt på cykelsporten, om sit første ægteskab med konen Mette, og endelig hvilke fordele og ulemper der er ved at køre med de allerbedste.

Udover denne titel står “Helte og Hyklere” fra 2004 tilbage som måske en af de skarpeste analyser af cykelsportens vekslen mellem heltedyrkelse og modvilje mod rytterne, der nogensinde skrevet på dansk. Den beretter desuden om Maders personlige oplevelser fra Touren og andre store cykelløb. Mader fortæller om de episoder og ryttere, som for ham har skilt sig ud fra resten.

Lidt samme tilgang har Mader igen i bogen “Nedtour”, der kortlægger et af historiens måske mest dramatiske udgaver af Tour de France, nemlig rundturen i år 2006. Vi taler om året efter Armstrong stoppede, hvor forhåndsfavoritterne blev suspenderet på forhånd på grund af mistanke om dopingmisbrug, og endelig om året, hvor amerikaneren Floyd Landis umiddelbart efter at have vundet Touren blev dømt for doping. Om dette katastrofale Tour de France og mere til skriver Jørn Mader i sin sædvanlige skarpe og personlige stil.

Hvis du ikke kan få nok af Tour de France, får du hele historien i Joakim Jacobsens: “Tour de France – verdens hårdeste cykelløb”