Mad og drikke Grillkogebøger

Perfekte spareribs på grillen – sådan her

Grilltrend, Grill, Mad, Kød, Madlavning, Kogebog, Weber, Grillmad, Personlighed, Grillmester

Legenden inden for det amerikanske grillkøkken må være spareribs. Det velsmagende og perfekt krydrede kød sidder løst på benet og smelter i munden. Det er mad, lavet til at spise med fingrene.

Her får du den lækreste basisopskrift på spareribs på grillen, direkte fra Webers store amerikanske grillkogebog.

Grilltrend, Grill, Mad, Kød, Madlavning, Kogebog, Weber, Grillmad, Personlighed, Grillmester

TIL: 4 PERSONER | FORBEREDELSESTID: 15 MINUTTER | TILBEREDNINGSTID: 2-2¼ TIME | SÆRLIGT UDSTYR: 3 STORE HÅNDFULDE HICKORYFLIS, GASGRILL MED MINDST 3 BRÆNDERE, METALRØGBOKS, SPRAYFLASKE MED VAND

Marinaden:

2 spsk. sød sennep
2 spsk. worcestershiresauce
2 tsk. flagesalt
2 tsk. farin
2 tsk. chilipulver
1 tsk. hvidløgspulver
1 tsk. friskkværnet sort peber

Andre ingredienser:

2 sæt ribs af 1150-1350g
2½ dl færdigkøbt barbecuesauce

Afpudsning af spareribs

Et helt sæt spareribs har 13 ribben, der holder sammen på kød, som er mere solidt og knapt så fedt som det, der sidder på baby back ribs. Et sæt vejer mellem 2¼ og 3 kg inklusive den kødflap, der sidder midt på bensiden, og som kaldes ”skørtet”, og det trekantede stykke, der sidder i den ene ende, og som kaldes for ”tippen”.

For at lave en klassisk St. Louis-udskæring starter du med at skære disse to stykker kød væk. Derefter skærer du den lange strimmel bruskholdigt kød, der løber langs bunden af sættet, væk.

Find leddet lige under det længste ribben i den ene ende. Skær ned gennem dette led med en skarp, tung kniv, og læg kræfterne godt i, mens du fører kniven hen langs bunden af ribbenene.

Resultatet er et rektangel med lige sider, der vejer mellem 1350 og 1800 g. Fjern den membran, der sidder fast på benene, og skær større stykker synligt fedt og sener væk.

Grilltrend, Grill, Mad, Kød, Madlavning, Kogebog, Weber, Grillmad, Personlighed, Grillmester

Klargør træflisen og lav marinaden

Træflisen skal lægges i blød, i vand, i mindst 30 minutter før den anvendes på grillen, så sikrer du mest mulig røg fra træet.

Så blander du alle ingredienserne til marinaden sammen, og smører den jævnt ud over ribbenene – sørg for, at der kommer mest på kødsiden.

Tænd grillen

Tag flisen op af vandet, lad den dryppe af, og kom den i røgboksen. Sæt røgboksen under grillristen og oven over den ene af brænderne i siden. Tænd derefter for grillen, og gør den klar til indirekte høj varme (225-275°). Når flisen er varmet så meget op, at den begynder at røge, sænker du temperaturen til så tæt på 150° som muligt.

På med de lækre spareribs

Læg ribbenene fladt på grillristen med bensiden nedad, og grill dem over indirekte lav varme. Luk låget, og giv dem 1 time, mens du holder temperaturen så tæt på 150° som muligt. Måske skal du i kortere perioder slukke for den ene af brænderne, især hvis det er en varm dag. Flisen bør afgive røg i 30 minutter. Hvis der går ild i den, sprayer du lidt vand over røgboksen.

Når der er gået 1 time, sprøjter du ribbenene let med vand og bytter om på dem, så de bliver grillet jævnt. Når der er gået i alt 1½ time, pensler du ribbenene på begge sider med barbecuesaucen. Fortsæt med at grille dem med bensiden nedad over indirekte lav varme med låget lukket, indtil kødet har trukket sig 1 cm eller mere tilbage fra de fleste af benene – det tager yderligere 30-40 minutter. De er færdige, når du løfter den ene ende af sættet op med grilltangen, og den let kan bøjes tilbage, mens kødet nemt går fra hinanden.

Servering

Tag ribbenene af grillen, og pensl dem med mere sauce lige inden servering. Skær dem ud mellem benene, og server dem varme.

Grilltrend, Grill, Mad, Kød, Madlavning, Kogebog, Weber, Grillmad, Personlighed, Grillmester

Læs mere om tidens 5 størte grilltrends her


Eller se nogle af de andre lækre opskrifter, du kan lave på grillen:

Grillet tun med oliven-kapersvinaigrette

Kyllingelår med sød abrikos-hoisinglaze

Grilltrend, Grill, Mad, Kød, Madlavning, Kogebog, Weber, Grillmad, Personlighed, Grillmester

Du kan få mange flere lækre opskrifter som denne i Webers store amerikanske grillkogebog. Køb den som e-bog her eller lån den på biblioteket.