Saga Skønlitteratur

Krimiforfatteren Steen Christensen skrev om samfundets skæve typer og betragtede sig selv som én af dem

Krimiforfatteren Steen Christensen skrev om samfundets skæve typer og betragtede sig selv som én af dem

Steen Christensen er oprindeligt uddannet gymnasielærer og jazzpianist. Men efter i årevis at have kæmpet med depressioner og indlæggelser, begynder han at skrive fiktion. Hans foretrukne genre er krimien og inden sin alt for tidlige død i 1998, når han at skrive fire særdeles vellykkede og anmelderroste kriminalromaner, som alle kredser om samme emne.

Tekst af: Rikke Oberlin

Begyndte på debutromanen mens han var indlagt

Under en indlæggelse på psykiatrisk hospital i Vordingborg i 1992 begynder én af Steen Christensens talrige depressioner at slippe sit tag i ham. Den forhenværende gymnasielærer mærker en lyst til at skrive og begynder stille og roligt på en fortælling om en politibetjent ved navn Møller. Det blev til debutromanen, “Drabsafdelingen“, der udkom i 1995. Romanen fik gode anmeldelser og Steen Christensen modtog samme år Det Danske Kriminalakademis debutantpris for bogen, der også blev nomineret til den skandinaviske krimipris Glasnøglen. Drabsafdelingen blev den første roman i en serie af i alt fire kriminalromaner om betjenten Møller. De tre andre bærer titlerne: “Den anden kind” (1996), “Fik du hørt din melodi” (1998) og “Første sal i helvede” (1999). Den sidste roman afleverede Steen Christensen til forlaget blot få dage før sin død og selve udgivelsen skete derfor posthumt.

Krimiforfatteren Steen Christensen skrev om samfundets skæve typer og betragtede sig selv som én af demKrimiforfatteren Steen Christensen skrev om samfundets skæve typer og betragtede sig selv som én af demKrimiforfatteren Steen Christensen skrev om samfundets skæve typer og betragtede sig selv som én af demKrimiforfatteren Steen Christensen skrev om samfundets skæve typer og betragtede sig selv som én af demKrimiforfatteren Steen Christensen skrev om samfundets skæve typer og betragtede sig selv som én af dem

Samfundskritiske kriminalromaner

Steen Christensen debuterer som forfatter i 1987 med novellesamlingen “Johnnys afdeling“, der udkommer på forlaget Borgen. “Johnnys afdeling” tager udgangspunkt i Christensens egne erfaringer med psykiatrien. Samlingen består af 10 noveller om hovedpersonen Johnny Møller og hans møde med en række skæve eksistenser, som er indlagt på samme psykiatriske afdeling som ham selv. Med “Johnnys afdeling” retter Christensen på én gang en kritik af det psykiatriske behandlingssystem og samfundets generelle behandling af psykisk syge. Netop det samfundskritiske er et central punkt i hele Steen Christensens forfatterskab. I de fire kriminalromaner følger vi betjenten John Møllers arbejde med at opklare en række mord, der som regel har fundet sted i et socialt boligbyggeri.

Skildring af samfundets bund

Christensens kriminalromaner er socialrealistiske og med både varme, humor og seriøsitet tegner de et billede af Danmarks arbejder- og underklasse. I både romanerne og novellesamlingen sporer man en tydelig sympati med mennesker på bunden af samfundet. Denne sympati kan muligvis kædes sammen med, at det netop er samfundets udsatte og skæve eksistenser, som Steen Christensen identificerer sig med. I slutningen af 1980’erne bor han i et socialt boligbyggeri i Vordingborg, hvor han, efter at have følt sig ensom i en lang periode, begynder at tilbringe tid med de lokale alkoholikere og andre klassiske typer fra samfundets bund. Mange af disse personer skriver Steen Christensens  om i sine romaner med en kærlighed og forståelse, der viser, at man, trods miljøets hårdhed og trøstesløshed, også finder en stor omsorg for hinanden. Steen Christensen dør d. 11. december 1998.

Læsertip:
Læs Steen Christensen, hvis du kan lide: Lone Andrup, Ed McBain, Walter Mosley og Carl Otto Petersen.


Det skal ikke være svært at finde gode krimianbefalinger. Se derfor vores liste med 10 krimi bøger, du ikke må snyde dig selv for.