Uncategorized

Dewey’s Read-a-Thon: Hvor meget kan du læse på 24 timer?

Dewey's Read-a-Thon: Hvor meget kan du læse på 24 timer?

Hvad skal du lave på lørdag? Hvis din kalender er tom, og din bogreol er fyldt, vil jeg gerne foreslå et døgn dedikeret til læsning.

På lørdag er det nemlig tid til det halvårlige Dewey’s Read-a-Thon, som er et læsemarathon, hvor læsere over hele verden vil læse løs i 24 timer og dele deres læseoplevelser på de sociale medier undervejs. Om du holder dig vågen hele døgnet eller sover en fuld nattesøvn, er helt op til dig. Det eneste krav for at være med er blot, at du har lyst til at læse.

Mød læseheste fra hele verden

Startskuddet for Dewey’s Read-a-Thon lyder på lørdag klokken 14, og slutter først søndag klokken 14. I dette tidsrum gælder det om at læse alt det, man kan – og har tid til – og undervejs kan man dele sin læsning på hashtagget #readathon på Instagram og Twitter og på den måde møde andre læsere fra hele verden.

Der er nemlig mange, der læser med. Og hvis du tweeter på engelsk, vil du sikkert hurtigt falde i snak med en amerikaner eller en svensker, der læser netop samme bog som dig – eller som blot vil hyggesnakke og dele sine kvaler med tunge øjenlåg eller lækkersult. I dette døgn er læsningen nemlig noget man er fælles om. Og selvom du sidder alene i din dagligstue og vender siderne i din bog, læser du ikke alene alligevel. For hele verden læser med, samtidig med dig.

Screen Shot 2016-04-21 at 12.14.07

Startet i USA – udbredt til hele verden

Dewey’s Read-a-Thon er et event, der blev startet af en amerikansk blogger. Hun havde lyst til at fejre læsningen og startede derfor i 2007 et event, der skulle samle den amerikanske bogbloggerverden. Eventet blev hurtigt til en tradition i det amerikanske bogbloggermiljø, og Dewey’s Read-a-thon blev til.

I dag er bloggeren, der startede det hele desværre død. Til gengæld lever eventet videre – i større omfang, end nogen ville have gættet på i 2007. I dag er eventet blevet globalt og flere tusinde læseheste melder sig hvert halve år til for at læse dagen væk.

På den officielle Read-a-Thon-blog, som du finder her, er der forskellige aktiviteter, som du kan deltage i, i løbet af de 24 timer. Der er løbende konkurrencer, udfordringer og blogindlæg om, hvordan du kan holde dig vågen eller få mest ud af din læsning. Og så er der også frivillige cheerleaders, der sørger for at sende begejstrede kommentarer til alle, der bruger #readathon-hashtagget på Twitter.

readathon
Planer om at læse hele natten? Vær forberedt på tunge øjenlåg, træthed – og en masse sjov.

Vil du være med?

Hvis du har et hul i kalenderen og gerne vil læse med på lørdag, synes jeg kun, du skal komme i gang. Du kan melde dig til her, så andre læsere kan finde dig, og så behøver du ikke gøre andet, end at udvælge bøgerne du vil læse, indkøbe snacks til de sene nattetimer – og selvfølgelig, glæde dig helt vildt. Det gør jeg i hvert fald.

Du kan desuden melde dig ind i eventets officielle Goodreads-gruppe for inspiration og  fællesskab med internationale læsere. Find gruppen her.

God fornøjelse!