Fiktion Amerikanske romaner Ernest Hemingway Klassikere

“Direkte og lige på. Det kan jeg godt lide” – Flemming Møldrup om Hemingway

"Direkte og lige på. Det kan jeg godt lide" - Flemming Møldrup om Hemingway

Føljeton || Derfor læser jeg Hemingway

Hvorfor læser du Hemingway? Hvad er det særlige ved netop hans bøger? Det har vi spurgt en række nutidige Hemingway- læsere om.

Læs med her, hvor Flemming Møldrup, vært på DRK-programmet “Vild med bøger” fortæller, hvad Hemingway betyder for ham.


Hvad kan du godt lide ved Hemingway? 

Det enkle og super korte svar er at jeg kan lide alt ved Hemingway. Forfatterskabet især, selvfølgelig. Men også alle myterne, der følger med. Jeg er meget, meget glad for sproget og den måde, jeg oplever, at han hele tiden forsøger at nå ind til det essentielle. Både i historien, men også i den enkelte sætning. Han er fænomenal til at åbne mennesker og deres liv, og da jeg læser litteratur og bøger for at blive klogere på mennesker og mig selv som menneske, så elsker jeg at læse Hemingway. Direkte og lige på. Det kan jeg godt lide ved Hemingway.

Har du en yndlingsbog i forfatterskabet?

Ja, det har jeg. Og jeg elsker den, og lige som min yndlingsbog Den fremmede af Albert Camus, er det her også en bog jeg vender tilbage til med jævne mellemrum. Jeg elsker Den gamle mand og havet. Hvorfor? Det ved jeg nok ikke sådan helt konkret. Men historien rør mig meget hver gang. De tre dage man er sammen med den cubanske fisker, er et rørende indblik i alt det livet er. Og ikke mindst den uventet skrøbelighed som også er en del af livet, og som ligger og lurer rundt om hjørnet i vores alle sammens tilværelse.

Hvilken bog var den første, du læste af Hemingway?

Den første bog var Den gamle mand og havet. Der er noget jeg altid har undret mig over, og det er at jeg er vokset op hos en enlig mor i Århus. Og det var ikke et hjem med bøger, jo, bogklubbøger i en laminatreol. Men midt i de der farverige kærlighedsromaner stod der en komplet samling af Hemingway. Jeg kan huske en lørdag, hvor jeg valgte den tyndeste bog i den her underlige samling, og satte mig op på mit værelse og læste og læste. Jeg læste den på én dag, hvilket var lidt af en præstation, når man kun er 10 – 11 år. Kan ikke påstå, at jeg forstod meget af bogen. Men jeg var grebet af kampen mod naturen. Den store fisk og døden som jeg fornemmede lå og lurede i horisonten. På en måde definerede den bog mig: Jeg var ikke som de andre i familien.

Hvor synes du man skal starte, hvis man aldrig har læst noget af Hemingway før?

Jeg synes der er mange steder at starte med Hemingway. Hvis man synes det vilde Paris og er interesseret i tilværelsen som kunstner, så synes jeg Der er ingen ende på Paris er et godt sted. Den gamle mand og havet er også et godt sted at starte, synes jeg. Den rummer alt det en god roman skal have med sig. Og så er den kort. Farvel til våbnene, hvis man er interesseret i historie. Der er mange indgange til Hemingway, synes jeg. Det er bare at komme i gang.


Lindhardt og Ringhof har i løbet af de seneste år udgivet Hemingways samlede værker i nye udgaver. Læs mere om Hemingway og køb alle seriens bøger her.

Også i denne føljeton:

Læs her, hvorfor Leif Davidsen læser Hemingway

Læs her, hvorfor Mich Vraa læser Hemingway

Læs her, hvorfor Steffen Jacobsen læser Hemingway

Læs her, hvorfor Hella Joof læser Hemingway

Portrætfoto øverst: Stine Heilmann.