Fiktion Amerikanske romaner Danske krimier Danske krimiforfattere Ernest Hemingway Klassikere Populære krimier Steffen Jacobsen

“Hemingway er vores alle sammens alpine guide” – Steffen Jacobsen introducerer til mesterens forfatterskab

Hemingway, Steffen Jacobsen, Edens have, Kom i gang med Hemingway, Ernest Hemingway

Føljeton || Derfor læser jeg Hemingway

Hvorfor læser du Hemingway? Hvad er det særlige ved netop hans bøger? Og hvorfor skal man læse ham i dag? Det har vi spurgt en række nutidige Hemingway-læsere om.

Her guider forfatter Steffen Jacobsen nye læsere ind i Hemingways forfatterskab.


Af Steffen Jacobsen

Ernest Hemingway er vores alle sammens alpine guide: han har siden barnsben afsøgt alle tænkelige randområder af den menneskelige eksistens for os. Nu tager han os skrællinger ved hånden. Vejrbidt, endeløst tålmodig og klarøjet leder guiden os ad sikre klatrestier til himmelske udsigter og landskaber, som vi derefter er overladt til os selv at beskue, beskrive og fortolke i henhold til vores egen private historie og livsmening. Guiden blander sig ikke, men lader os tænke vores.

I en anden sammenhæng håber jeg at kunne fortælle om Hemingways betydning for skribenter.  Lige nu vil jeg begrænse mig til at guide en lykkeligt nyankommen gennem Hemingways uforlignelige forfatterskab.

Bredden og baggrunden

Der er noget for enhver smag.  Værkerne strækker sig fra olympisk visdom i Kilimanjaros sne (i Samlede noveller, red.) til det kommercielt fatuide i Over floden – ind i skovene og At have og ikke have, som efter min mening begge skulle være stranguleret ved fødslen.

Som 17-årig ambulancefører oplevede Hemingway 1. Verdenskrig, som ung reporter dækkede han den Græsk-Tyrkiske krig, Den Spanske Borgerkrig, invasionen af Normandiet — og efter sigende befriede han egenhændigt hotelbaren i Ritz, Paris, efter den tyske okkupation og begravede sig lykkeligt i barens mirakuløst overlevende beholdning af Chateau Margaux – og han var gift fire gange!

Hemingways romaner

Efter min mening bør ægte aficionados læse romanerne først. Herefter venter et livslangt studie af Ernest Hemingways noveller.

Det romantiske gemyt bør begynde med Solen går sin gang, Farvel til våbnene og Hvem ringer klokkerne for; Hemingways fortolkning og hyldest af den store, nye, altfortærende kærlighed.

Elskere af Paris kan læse bredt i forfatterskabet men i særdeleshed Der er ingen ende på Paris (og Solen går sin gang).

Stilisterne vil fornøjes af Døden kommer om eftermiddagen; Hemingways etnografiske afhandling og dissektion af spansk tyrefægtning – og det er lige meget, om man er for eller imod dette middelalderlige ritual. Her er Hemingway ydmygt befriet for alle manerer, og hans selvforglemmende sansninger er naturlige som græs, der gror.

For den psykologisk interesserede vil jeg varmt anbefale det posthumt udgivne ungdomsværk Edens have, der blev lemlæstet af uforstandige anmeldere (er der andre slags?), men som er en pragtfuld bog. Den giver en præcis og nådesløs skildring af debuterende skizofreni hos en ung kvinde.

Få er de værker, der transcenderer romanformen og ophøjes til tidløse myter. Dette gælder Den gamle mand og havet. Hermed føjer mesterværket sig sømløst til Homer, De Islandske Sagaer, Shakespeares tragedier, Robinson Crusoe, Camus, Melville og vor egen Johs. V. Jensen med Den lange rejse.

De samlede noveller

Men man skal vente, inden man følger i Nick Adams fodspor (Adams er Hemingways alter ego som ung mand og en gennemgående, vagabonderende figur i mange af hans ungdomsnoveller, red.).  Og man bør være velmedicineret inden man læser de afgrundsdybe og melankolske Morderne (1927), Bokseren (1925), Indianerlejr (1924), Bjerge som hvide elefanter (1927) og Store flod med to hjerter (1925) (alle fra Samlede noveller, red.).

Lindhardt og Ringhof udgiver Ernest Hemingways værker, og det er en god ting, for enhver generation skyldes en grafisk tiltrækkende samling. Forfatterskabet vil blive stående i al sin majestæt og singularitet.

Enjoy.


Hemingway, klassikere, Kom i gang med Hemingway, Steffen Jacobsen, Føljeton, Ernest HemingwayLindhardt og Ringhof udgiver i disse år Hemingways samlede værker i nye udgaver. I skrivende stund mangler blot to bøger i serien:  Døden kommer om eftermiddagen og Farlig sommer, som udkommer i januar 2019.

Læs mere om Hemingway og køb seriens øvrige bøger her.

Læs her, hvorfor Leif Davidsen læser Hemingway

Læs her, hvorfor Mich Vraa læser Hemingway

Læs her, hvorfor Flemming Møldrup læser Hemingway

Læs her, hvorfor Hella Joof læser Hemingway