Børnebøger Carlsen Indefra Læs let bøger Prisbelønnede romaner Sjove børnebøger

Døm ikke en bog på omslaget … eller noget!

Karmaboy 3 af Jacob Riising

Redaktør Jesper Roos Jacobsen fortæller her om arbejdet med forsiden på Jacob Riisings nye børnebog “Karmaboy 3 – operation hundepølse”, som nær var endt med en mindre katastrofe:

“Don’t judge a book by its cover”.

Sådan lyder en talemåde, der ikke er sand. For som redaktør ved man, at det lige præcis er det, der sker nede hos boghandleren: Bøger bliver bedømt på deres omslag. Coveret kan være årsagen til, at en bog bliver pillet ned fra hylden og videre ned i kurven. Eller det modsatte. Og det er derfor, at vi kimer vores grafikere ned med detaljer, huskelister og justeringer til coveret, som vi bagefter tester på kolleger og læsere. Der kan være tvivl indtil det øjeblik, hvor en bog ryger i trykken. Coveret er altafgørende.

Karmaboy 3 – operation hundepølse

Det samme gjaldt naturligvis bog nummer tre i serien om Karmaboy af Jacob Riising: Mission Hundepølse (regibemærkning fra pressechefen: Den hedder OPERATION hundepølse! Skriv det 100 gange på tavlen, Jesper!). På forsiden er vi på Skovlunde Bytorv. Superhelten Karmaboy, drengen Niller i forklædning, står og kigger på en gravhund, der har lagt lidt af en hundelort. Og i baggrunden står verdensmanden Helge (bid mærke i navnet) og læner sig selvfedt op af sin røde Madza med klaplygter og nummerplade med navn. Og hvis man skulle være i tvivl, når man kigger på karakterernes udtryk og de sjove detaljer (og den store hundelort), så er det illustrator Claus Bigum, der står bag. Det bliver ikke bedre.

Jacob Riising havde ret hurtigt plottet på plads. En hund, som Niller lufter, forsvinder, og snart viser det sig, at Nillers far står bag. Han ville lave den om til pølser, han kan sælge i slagterbutikken. Niller er skuffet.

Da det var bog nummer tre, havde Jacob Riising godt styr på karaktererne og Skovlunde Bytorv, så skrivningen gled ret så fint. Men i gennemskrivningen dukker spørgsmål op. En sen aften modtager jeg en SMS, hvor Jacob Riising skrev: “Er i tvivl om, at han skal hedde Helge?” Vi skriver frem og tilbage over et par dage, og Helges lange nakkehår medfører et navneskift. Helge skal hedde Ruddy. Navnet er helt rigtigt. Han er en Ruddy. Der bliver lavet en effektiv søg og erstat, og alle helger bliver ændret til ruddier. Også på forsiden.

Jacob Riising gennemskriver, og bogen er færdig. Coveret bliver printet, hængt op og testet. Mission Hundepølse. Virker den? Er der virkelig tale om en mission? Er en grundig planlagt indsats, som den i bogen, ikke mere en operation? Vi sms’er og ringer. Jov, det er en operation. Så ny titel tæt på trykketid: Operation Hundepølse. Claus Bigum er sådan en illustrator, der håndtegner titlen, så han får besked. Han ændrer til Operation Hundepølse. Jeg tjekker stregkode, logoer, nedbrænding, bagsidetekst for gang nummer et tusinde og sender bogen til tryk.

Nummerplade gate

Nu hopper vi lidt i tid. Helt præcis fire uger, dvs. over en sommerferie og hen til en mandag aften, hvor jeg netop har set Game of Thrones. Før jeg går i seng, er jeg, som altid, lige et smut på Facebook, hvor efterårets titler fra Carlsen dukker op. Heriblandt Operation Hundepølse. Jeg nyder forsiden, husker ændringen og smiler. Den forside sidder lige i skabet. Indtil jeg opdager, at der står Helge på nummerpladen. Jeg forstørrer det. Kigger igen. Jamen, der skulle stå Ruddy, som han hedder i bogen! Uret siger 23.27, og jeg sveder. Skal jeg informere forfatteren? Det er jeg nødt til. Hvad vil han sige? Jeg sms’er og får et svar: ‘Det er der sgu ingen, der tænker over. Det er en sjov historie! Og så drikker jeg i øvrigt Tuborg.’ Som løsning foreslår han desuden, at jeg tager på Klitgården med hele oplaget plus samme antal klistermærker og retter op. Jeg kan ikke se det morsomme og skriver med det samme til grafikeren: hvad stod der på nummerpladen på den forside, du sendte til tryk? ‘Helge,’ svarer hun. Jeg skriver til Lena, der står for produktionen. Kan vi gøre noget overhovedet? Hvor sidder hun ikke ved tasterne nu? Klokken er kun 00.15?

Jeg sover skidt den nat. Drømmer om nummerplader. Da jeg kommer på arbejde går jeg ind til Lena. Hun har skrevet til trykkeriet, afventer svar. Jeg deler min nervøsitet med bl.a. min, ellers så flinke, kollega Søren Anker Madsen, der står for pressen. Han griner og siger: “Det er en sjov historie!” Jeg ser ikke det sjove.

Så ringer Jacob Riising for at høre, hvordan det står til. Jeg siger, at vi intet har hørt, men at vi ikke kan udgive en bog med forkert navn på nummerpladen. Vi brænder dem og trykker forfra. Så må den komme senere.

“Vi retter da bare, når vi genoptrykker. Den bliver et samleobjekt. Tænk på de sultne børn i Afrika,” svarer han.

Men sultne børn i Afrika har aldrig prøvet, hvad det vil sige at have en bog med forkert navn på en nummerplade i trykken. Pludselig står Lena på mit kontor: Karmaboy er jo en serie, der bliver trykt på sølvfolie. Altså bliver farverne lagt ovenpå bagefter. Trykkeriet kan male Helge over og rette til Ruddy.

Bogen er reddet. Ingen vil nogensinde stå med et eksemplar i hånden og sige: “Hvorfor står der Helge?”

Alt er godt. Jeg fløjter, sender en sms til Jacob Riising, griner til kollegerne. Det havde nu været meget sjovt, hvis der stod Helge, men det gør der altså ikke. Tjek selv næste gang, du er hos boghandleren.

Læs en smagsprøve af bogen her: Operation Hundepølse (den med Ruddy) 

> Du kan allerede nu forudbestille Jacob Riisings Karmaboy 3 – Operation Hundepølse her.

Karmaboy 3, operation hundepølse, jacob riising