Børnebøger Uncategorized

Kanalboller! og børnelitteratur i lange baner…

Kanalboller! og børnelitteratur i lange baner…

l2

Det var mit første besøg på denne svenske bogmesse.

Det havde ikke skortet på gode ideer og positive kommentarer fra de garvede der havde besøgt messen før. Kl. forholdsvis tidligt i går morges havde vi fra Carlsen sat hinanden stævne på perron 6, for at drage på messe. Det var tydligt, at se at andre danske forlag havde samme mission på perron 6!

Den tre timers togtur mod Gøteborg, bliver fyldt med bogstaver, kaffe og idéudveksling. Da det jo er første gang jeg skal betræde messen på Gøteborg, er jeg spændt, forventningsfuld og med mange ideer til hvad dagen kan bringe af gode indslag. Redaktørerne har kalenderen booket helt op med møder med svenske forlag og alt bliver timet og tilrettelagt. Min plan er at undersøge alle dele og hjørner af messen for at se om der er noget vi kan blive inspireret af i forhold til skoler og biblioteker.

Det virker som hele toget skal til messe, der bliver talt om voksen- og børnelitteratur og drukket godt med kaffe..

Udsigten er svensk rødt – og skovtrolde, som kommer til live i skovene, mens toget suser hurtigt forbi. Naturens efterårskulører i solskinnet skinner tilbage til os i togvogn 11 (og får poesien til at komme op i en, mens man sidder og øver sig på de svenske gloser man kender…!)

I mellemtiden går snakken mellem ”Carlsen sæderne” – nye forfatternavne kommer på tale – ”måske kunne han lave det og det” eller ville hun kunne skrive sådan en historie? Og måske kunne de fantastiske illustrationer passe til den der smukke plakat vi kunne lave til? Fremtiden vil vise os og Jer hvad og hvornår…

l3

Tre timer i mine kollegaers selskab går hurtigt, og pludselig er vi i Gøteborg, og da solen skinner fra en blå himmel, er vi på gåben gennem Gøteborgs gader. Det er ikke svært at finde messen, da byen er ”pakket godt ind” i bannere med ”Bok & Bibliotek”, som fører os det rigtige sted hen. Redaktørerne kaster sig med det samme ind i IRC – som er det International Rights Centre. Jeg tager lige et kig indenfor i det hemmelige rum og det første indtryk er et kæmpe rum med vildt mange stole, kvinder i små jakkesæt, en skov af skilte og små agenttrolde der sidder klar til nye møder..

Min mission denne dag er selve messen, så jeg finder kæmpehallerne og går i gang med, at kigge på omslag, skrifttyper, marketing, stande, farver, ideer, inspiration og mennesker.

Længe leve smartphonen, til billeder af omslag og inspiration – et par timer ser jeg messen gennem en linse!

l1

Sverige kan et eller andet fantastisk med børnelitteratur og merchandise – der er puslespil, dukker, bamser, kuglepenne, postkort, bogmærker, slik, frugt (med bognavn på) og meget andet – og der er rigtig meget af det..

Jeg møder andre danske forlag, en gruppe bibliotekarer fra Danmark, tidligere kollegaer og mange mennesker i fornuftige sko og store tasker!

Jeg møder også en lille forvirret mand på dametoilettet, som skaber en smule panik hos de kvinder der skal ind på toilettet, og som så lige skal tjekke en ekstra gang, om de nu selv var gået det rigtige sted hen!

Sidst på eftermiddagen var jeg tilbage i IRC, og deltog i møder med et par svenske forlag, og så var det tid til at turen igen skulle gå mod København.

På vej hjem i toget var stemning var Carlsens pladser fyldt med overtrætte sjove bemærkninger og lidt for tørre sandwich købt på Centralstationen og ideer der alle var dagens bedste!

Konklusionen hjem i toget blev, at det er en utrolig hyggelig messe, med god inspiration, hvor der er også er plads til børnene og hvor de virkelig kan føle sig velkommen. Standende er lækre og indbydende, og der er en god stemning i messehallerne. Vi har set mange flotte forsider, bøger med lærred, fået super god inspiration og set kvalitets merchandise. Der var rigtig mange bøger om skilsmisse – både til små og store børn og til voksne. Måske en kommende trend i bøger også i Danmark – også det vil tiden kun vise..

l4

Som afslutning på messen havde vi selvfølgelig købt en kanelbulle, som kunne holde vores blodsukker i høj kurs på vej hjem i toget – og længe leve stavekontrollen på den medbragte Ipad – som gjorde at vi indtog Kanalboller!

Messen indfriede alle mine forventninger og det er ikke sidste gang, at inspirationen skal søges der..

Lotte Lykke –
Biblioteks- og Redaktionskoordinator – Carlsen.

CARLSEN er børnenes forlag. Vi udgiver bøger, som giver børn lyst til at læse, bladre, lytte og snakke. Fra den første pegebog i pap over sjove billedbøger til ungdomsromaner og fantasy.