Indefra

De vigtige bogmesser – svensk bogmesse indleder efterårets messesæson

De vigtige bogmesser - svensk bogmesse indleder efterårets messesæson

I sidste uge tog vi til Gøteborg til den årlige bogmesse Bok & Bibliotek, som holder til i Svenska Mässan. De fleste bogelskere får julelys i øjnene ved tanken om haller med bøger, så langt øjet rækker, forfatteroptrædener, signeringer og gode messetilbud. Men når vi er på udenlandske messer, når vi sjældent at ose rundt, beundre omslag eller høre nogen oplæg. I stedet er det lange dage med møder med litterære agenter, scouter, forlæggere og kolleger. Det er her, vi møder vores vigtige kontakter ansigt til ansigt – alle dem, vi køber rettigheder af, og alle dem, der måske kunne tænkes at have den næste store internationale bestseller.

bogmesse

Mest omtalte bog
I Gøteborg er det primært de skandinaviske agenter, der holder hof, og det blev til mange interessante samtaler om nye manuskripter og bogmarkedet generelt. Vi havde allerede købt en dejlig svensk feel-good roman et par dage inden messen, og det var glædeligt at erfare, at den absolut mest omtalte bog i Rights Centre var vores egen Michael Katz Krefeld, som bliver repræsenteret af svenske Salomonsson Agency og på kort tid er solgt til seks lande med flere på vej.

Filmatisering af bog
Som udgivere af den svenske krimiforfatter Johan Theorin var vi torsdag aften til snigpremiere på filmatiseringen af Theorins første bog Skumringstimen, som L&R udgav første gang i 2009. Det er der kommet en virkelig god film ud af, den er meget stemningsfuld og tro mod bogen – et smukt og uhyggeligt gensyn med Øland, hvor også Theorins krimier Natstorm og Blodlag foregår. Sidste bog i hans Ølandskvartet er netop udkommet på svensk med titlen Rörgast, og den udkommer på dansk til foråret 2014. Bagefter visningen var der samtale med instruktøren og forfatteren om processen at forvandle bog til film. Vi afventer info om dansk premiere fra Nordisk Film. Traileren kan ses her:

Man kan vel godt kalde messen i Gøteborg en slags opvarmning til den absolut største Frankfurter Buchmesse, som starter i næste uge og er fire-fem dages intens bogsnak i de kæmpe messehaller, hvor alle vil være på tæerne for at opsnappe de hotteste nyheder. Vi vil selvfølgelig også være på pletten med en fuldt booket mødeplan. Indtil da tikker det ind med manuskripter i inboxen, og vi ser frem til at læse, vurdere og købe flere gode historier.

Marie Dissing Storm, redaktør, oversat skønlitteratur