Indefra

To-do. To-go. Bogmesse 2013!

To-do. To-go. Bogmesse 2013!

Var du til bogmesse sidste weekend? Jeg var. Faktisk har jeg følelsen af, at jeg har været til bogmesse i et halvt år. Det er nemlig mig, der har haft ansvaret for forlagets stand, hvilket har været en vildtvoksende operation, der gennem 6 måneder har fyldt min tid og mit skrivebord. Vores program, der lå klar før sommerferien, har jeg længe kunnet udenad som 50’ernes skoleelever kunne deres salmevers. Hr. Skæg? Lørdag kl. 10.30. Timm Vladimir? Søndag kl. 14.30. Ulrik Wilbek? Kunne ikke i år.

| Se stort galleri nederst på siden

Og det har været noget af et bogbjerg, der skulle bestiges for mig, der er koordinator, men ikke et traditionelt ordensmenneske – det ved enhver, der har besøgt mit kontor eller hjem (men et ordentlig menneske skulle jeg mene). Jeg er ikke slyngveninde med Excel, men er fan af to-do-lister og især de krydser, man kan sætte på dem. Normalt bliver jeg lettere anspændt blot jeg har 5 mennesker til middag – at arrangere bogmesse føles som at have inviteret hele Storkøbenhavn (inkl. Kongehuset) til en 12 retters-menu med hjemmelavede petit four og Rolling Stones – live – til dessert. Der er uendelig meget, der skal klappe på de tre dage, hvor 53 forfattere, et tilsvarende antal journalister og endnu flere forlagskolleger skal spille sammen – og det er alene på vores beskedne stand. Men det gik nu meget godt alt sammen, og matheden og tilfredsheden har nu indfundet sig i min post-bogmesse-krop.

Bøgernes Roskilde Festival
Bogmessen er en begivenhed, som ikke er til at komme udenom i bogbranchen. Det er vores Roskilde Festival (minus telt, nøgenløb og mudder) og højtidsfest med et publikum, der render rundt med en masse ambitiøse krydser i deres kataloger, overdreven kropskontakt og høj kendthedsfaktor. Et helt bog-år kulminerer denne weekend, og forlagene presser deres udgivelser igennem produktionsleddene for at alle bøger skal kunne glide ind i Bella Centret på paller inden det øjeblik, hvor dørene åbner til den store bogfest. Det er også her det altafgørende julesalg kickstartes. Så det gælder om at være der. Så det er alle så: Forlæggere, forfattere, bogkøbere, illustratorer, de håbefulde bogbranchebejlere og kulturjournalisterne i en skøn forening, og det er en fest, der fortsætter længe efter, at Bella Centret lukker, så man bliver mere og mere slidt som dagene går.

Bogmesse-drama
Men vi havde altså en god messe. Fremragende faktisk. Der blev smagt på kogebøger fra Timm Vladimir, Louisa Lorang, emmerys, Morten Heiberg, Vinpusheren og mange flere. Knud Romer og Hassan Preisler talte over kors, da de lørdag fyldte standen til bristepunktet på en dag, der bød på mange mindeværdige indslag: den ærefrygtindgydende Ghita Nørby, der fortalte indlevende om H.C. Andersen; Leif Davidsen, der interviewede sin partner-in-crime Michael Katz Krefeld; Reimer Bo og Niels Christian Jung i veloplagt selskab med tidligere cykelrytter Brian Holm; upåvirkede Søren Ryge i vanlig tilbagelænet stil og åbningsakten, der gjorde byens forældre og børn glade: Hr. Skæg og vennen Vinther – de flinkeste mænd i show business -, der sprængte programmets tidsplan, men det kunne ingen rigtig være sure over.

Sådan en messe har også sine egne små dramaer, og her tænker jeg ikke på det faktum, at der ikke var sukker nok til kaffen. Fx skabte Claus Meyer panik, da han et kvarter før, han skulle på scenen sammen med en ventende Adam Price, ringede og meddelte: ”Nu står jeg ved Forum”. Publikum var heldigvis tålmodigt, mens redaktøren trådte vande, og Claus tilbagelagde vejen fra Frederiksberg til Ørestad. Til gengæld var både Meyer og Price kokkeknivsskarpe og skægge, da de endelig samtidigt kunne træde op på scenen til deres gastronomiske topmøde.

Mit eget beklageligste øjeblik var, da jeg ville være flink overfor pæne Thomas Skov Gaardsvig og bød ham på kaffe i baglokalet, hvor han havde bænket sig forud for sit interview med Jim Lyngvild. Dampende varm og godt stærk var kaffen, da jeg hældte den ud over hans ben og skoldede ham fra knæet og nedefter. Plus oversvømmede hans ret nye iPhone. Mens jeg med himmelvendte øjne påkaldte mig Guden-for-tilbagekaldelse-af-gerninger (han har dog i andre sammenhænge ignoreret mig) og forsøgte at grave et dybt hul i Bella Centrets gulvbelægning, tørrede Thomas op efter mig og sagde: ”Alle raske drenge skal jo have sår på knæene”, mens han tjekkede om der stadigvæk var liv i mobilen. Det var der heldigvis.

Til gengæld imponerede jeg min bordherre, Søren Ryge, til den traditionsrige forfattermiddag på forlaget, ved at kunne redde aftenen for en kvindelig forfatter, der havde hældt et meget stort glas rødvin ud over sin lyse kjole (det var ikke mig, der gjorde det!) Jeg afværgede katastrofen ved at kunne fremtrylle en fin, sort blondekjole størrelse netop hende, så hun kunne danse videre. Det var en sand heltegerning, hvis jeg selv skal sige det.

Nu er jeg så småt ved at slippe mit bogmessetunnelsyn og vil snart igen begynde at interessere mig for kommunalvalg, gulvvask og de emner, som Martin Krasnik på Deadline også synes er vigtige. Om et halvt år begynder det hele så småt igen…

Klik på et billede for at se det stortTo-do. To-go. Bogmesse 2013!

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.