Bøger til unge Carlsen Fantasy og dystopi

Hunger Games møder Star Wars – S. J. Kincaid om Diabolik

Hunger Games møder Star Wars - S. J. Kincaid om Diabolik

S. J. Kincaid har taget YA-verden med storm med Diabolik – en hæsblæsende scifi-thriller fuld af action, kærlighed og bedrag. Romanen er en vaskeægte page-turner, og er man først gået i gang, er den umulig at lægge fra sig! Vi har stillet S. J. Kincaid en masse spørgsmål om bogen.

Hvor har du fået inspiration til romanens omfattende univers fra?

Den umiddelbare inspiration fik jeg fra BBC-miniserien ”Jeg, Claudius” af Robert Graves, som handler om den romerske kejserfamilie i tiden under de første kejsere. Jeg trak også på min mangeårige interesse for alt, der har med Tudor England at gøre – en periode hvor protestanter og katolikker lå i krig om landets skæbne. Og så har jeg altid elsket Star Trek, så mit imperium var selvfølgelig nødt til at være galaktisk.

I romanen er fysiske karakteristika som alder, udseende og hudfarve omskiftelige. Hvorfor valgte du at lade fysiske træk være noget, som nogle af karaktererne kan vælge og vrage imellem?

Jeg ønskede at skabe en atmosfære af dekadence i denne fremtidsverden, og hvad ville teknologi i så fald blive brugt til? Jeg tror, at forfængelighed vil være højt prioriteret i enhver situation, hvor mange mennesker ikke har noget at lave og samtidig har en masse ekstra ressourcer til rådighed. Derfor har de i romanen gjort det til en kunst at ændre deres udseende. Jeg havde også brug for at etablere et teknologisk grundlag for den massive fysiske forandring, som Nemesis på et tidspunkt gennemgår.

Hvilken betydning har navne i romanen? Og hvordan har du fundet på karakteristiske navne som Elantra, Tyrus, Sidonia og Neveni?

Jeg havde det antikke Rom i tankerne, da jeg fandt på karakterenes efternavne, og jeg forsøgte mig derfor med noget (efter min mening) pseudo-romersk, men først og fremmest valgte jeg navne, som jeg syntes lød godt. Jeg fandt på ’Neveni’ en dag, hvor jeg holdt bag en lastbil fra et firma kaldet ’NVNI’, og jeg tænkte, at navnet var unikt og ikke alt for underligt.

Jeg forestillede mig, at karaktererne er vores efterkommere, som lever tusind år ude i fremtiden, langt væk fra Jorden, og derfor ønskede jeg ikke at vælge navne, der mindede for meget om nogen bestemt nulevende kultur. De kulturelle forskelle, som vi har i dag, ville nok ikke eksistere på samme måde efter så mange år i rummet, så langt væk fra den planet, hvor karaktererne oprindeligt stammer fra.

Jeg prøver desuden at vælge navne, som er nemme at læse (i hvert fald på engelsk). Hvis læseren bruger tid på at prøve at gennemskue, hvordan en mærkelig kombination af bogstaver skal udtales, så bliver de revet ud af handlingen.

Hvordan researchede du dig frem til de mange fakta om, hvad ting hedder i rummet, og hvordan de fysiske love fungerer?

Jeg har være fan af sci-fi tv hele mit liv, og faktisk har jeg skrevet en serie – kaldet ”Insignia”-trilogien – hvor der er mange scener i rummet. Derfor havde jeg allerede læst en del og researchet relevante teorier – f.eks. hypoteser om muligheden for at rejse hurtigere end lysets hastighed.

Hvis du har et science fiction univers som det her, der foregår så langt ude i fremtiden, er teknologien nærmest som magi. Kommunikation på tværs af enorme afstande i rummet, uden nogen form for forsinkelse, er det element i mine bøger, der i størst grad overtræder fysikkens love – men jeg ville ikke kunne have skrevet dem uden det element.

Diabolik er blevet sammenlignet med de to episke sagaer Hunger Games og Star Wars. Hvad synes du om den sammenligning? Og hvad ville du selv sammenligne romanen med?

Både Hunger Games og Star Wars er to meget populære serier, så hvis folk bliver interesseret i min historie på grund af sammenligningen med dem, så er det bare fantastisk! Personligt tænker jeg altid på “Jeg, Claudius”, men den er ikke så kendt, så derfor er det ikke den mest brugbare titel at sammenligne med. Min redaktør fandt på denne her: Terminator møder House of Cards i rummet. Den sammenligning elsker jeg. Den synes jeg fungerer.

Hvis romanen skal filmatiseres, hvilken ung skuespillerinde ville du så elske i rollen som Nemesis og hvorfor? Og hvis du ikke har nogen bestemt skuespillerinde i tankerne, hvilke egenskaber bør den, der eventuelt skal portrættere Nemesis, så have?

Det er svært at vælge en bestemt skuespillerinde til at spille Nemesis, fordi hun undergår en del fysiske forandringer i løbet af romanen. Den vigtigste egenskab som en skuespillerinde skulle have, hvis hun skulle spille Nemesis, er en enorm fysisk statur – hun ville være nødt til at være virkelig høj og samtidig i stand til at bevæge sig. Nemesis er nødt til at være fysisk intimiderende. Udover det, kan hun spilles af nærmest hvem som helst.

Hvilke bøger læste du selv som ung? Og hvad læser du i dag?

Som teenager var jeg stadig i gang med at finde ud af, hvad min læsesmag egentlig var. Jeg elskede historisk fiktion (og det gør jeg stadig). Jeg læste kærlighedsbøger, en masse fantasy og en masse chick-lit. Jeg læste også Star Trek bøger i smug. Nu, hvor jeg er voksen, elsker jeg stadig historisk fiktion, og så læser jeg en masse YA-romaner, en masse fagbøger og en gang imellem bestsellere og ‘urban fantasy’.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=JRUqEMRiKnc[/embedyt]

 

Du kan købe Diabolik hos din bogforhandler eller her.

Diabolik COVER.indd

Og hvis du allerede har læst bogen, og har lyst til at snakke med dine venner om den, så kan du bruge vores læseguide til at komme godt i gang.

S. J. Kincaid, S. J. Kincaid, S. J. Kincaid, S. J. Kincaid, S. J. Kincaid.