Blandede bøger Fiktion Inspirationslister og guides

Hvilken bog skal du læse baseret på din yndlings Taylor Swift-era?

Taylor Swift-era, Bøger og Taylor Swift album

Lige nu turnerer Taylor Swift i Europa med sin succesfulde ‘The Eras Tour’. Vi har samlet inspiration til, hvad du skal læse baseret på din favorit Taylor Swift-era.

Taylor Swift er blandt andet kendt for, at hendes musik og albummer har spændt over flere forskellige genrer. Hun har haft en country-periode med albummet ‘Fearless’ og en ‘New York pop’-periode med albummet ‘1989’. Nu kan du finde ud af, hvilken bog du skal læse, baseret på din foretrukne Taylor Swift-era.

LÆS OGSÅ: Taylor Swift er ude med nyt album. Læs alt om popfænomenet i bogen Taylor Swift: Mastermind
Hvilken bog skal du læse baseret på din yndlings Taylor Swift-era

Taylor Swift (Debut)

T.I. Lowe: Under magnoliatræerne

Taylor Swifts første album er et countryalbum, så en fortælling fra South Carolina, en sydstat i USA, komplementerer albummets stemning godt. Under magnoliatræerne skildrer hårde livsvilkår og begivenheder, men romanen fokuserer også på kærlighed.

Hvilken bog skal du læse baseret på din yndlings Taylor Swift-era?

Teenageren Ox vokser op i en religiøs familie på en tobaksfarm i South Carolina i 1980erne.

Da hendes mor dør i barselssengen, forværres hendes fars mentale helbred, og Ox tvinges til at være den voksne og passe på sine seks søskende. Hun må kæmpe alt hun har lært for at holde hovedet oppe, benene nede og familiens hemmeligheder skjulte.
Da Ox finder små glimt af ungdom og lykke i selskab med borgmesterens søn, tager hendes fars maniske episoder til, og hun må sande, at ikke alle hemmeligheder kan holdes skjult for evigt.

Under magnoliatræerne er en hjerteskærende, men også opløftende coming-of-age-roman af sydstatsforfatteren T.I. Lowe. Fuld af lysende håb, hårde livsvilkår og triumferende kærlighed.

Under magnoliatræerne kan købes online hos Saxo.com eller i den nærmeste boghandel.
Fearless

Trine Christensen: Kvindsmod

‘Fearless’ betyder at være modig. Derfor kunne en god anbefaling være at læse om syv modige kvinder, som deler deres historier og fortæller om, hvordan de kæmper for det, de tror på, selvom det kan koste dem livet.

Kvindsmod

I denne inspirerende bog deler en række internationale og anerkendte kvinder deres stærke personlige historier. De fortæller åbent og ærligt om at have og bevare modet til at være, som de er, og nægte at tie stille  – trods store omkostninger for dem og deres nærmeste og selvom det kan koste dem livet. Mød bl.a. Anabel Hernández: mexicansk journalist og forfatter, der rapporterer frygtløst om brutale narkokarteller og korrupte embedsmænd. Kasha Nabagesera: ugandisk LGBT-rettighedsaktivist, der nægter at lade sig kue trods trusler og mordet på hendes bedste ven.
Masih Alinejad: iransk-amerikansk journalist, forfatter og politisk aktivist, der står op mod styret i Teheran.

Ud fra deres erfaringer og oplevelser skaber forfatteren “modets strategi”, som andre kvinder kan bruge i deres eget liv. Bogen er skrevet af Trine Christensen, der er tidligere generalsekretær i Amnesty International Danmark. 

Du kan købe Kvindsmod online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.
Speak now

Holly Black: Prinsen af ondskab

Holly Blacks fantastiske serie om feer er det perfekte match for en ‘Speak Now’-fan. Albummet ‘Speak Now’ emmer af eventyr og fantasi, hvilket understreges af de store flotte balkjoler, Taylor Swift bærer, når hun optræder med sangene fra ‘Speak Now’ på ‘The Eras Tour’

holly black, fantasy, magi, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, serier, serie, ya-bøger

Da Judes forældre bliver brutalt myrdet, bliver hun og tvillingesøsteren bortført til elvernes magiske verden.

De kæmper en hård kamp mod den arrogante adel, der finder de to menneskebørn latterlige og grimme. Især Jude står for skud.

Med livet som indsats forsøger hun at modsætte sig deres nedværdigende blikke. Hun tager til genmæle, og i sin kamp for at opnå respekt, får hun magtfulde fjender.

Men Jude er ikke uden evner, og hun finder snart ud af, hvordan hun opnår det, hun tørster allermest efter: magt.

Du kan købe Prinsen af ondskab i Bog & idé eller i din lokale boghandel.
Colleen Hoover: Finding Cinderella – Et flygtigt eventyr

Colleen Hoovers romantiske bog Finding Cinderella – Et flygtigt eventyr kunne også være et godt match for dig, der elsker albummet ‘Speak Now’. Albummet, ligesom bogen, er fyldt med kærlighed, brud, romantiske erklæringer og tårer.

Hvilken bog skal du læse baseret på din yndlings Taylor Swift-era?

Ved et tilfælde ender attenårige Daniel og den pige han bumpede ind i med at erklære deres kærlighed til hinanden i mørket. Men denne kærlighed vil kun vare én time, og det vil kun være for sjov.

Da timen er gået og pigen forsvinder som Askepot, må Daniel prøve at overbevise sig selv om, at det kun var perfekt, fordi de lod som om det var.

Et år og et dårligt forhold senere er Daniels manglende tro på kærlighed ved første blik gjort til skamme, da han møder Six. Desværre for Daniel garanterer det at finde den sande kærlighed ikke at leve lykkeligt resten af livet …

Du kan købe Finding Cinderella – Et flygtigt eventyr online, fx. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandler fra den 27. juni.
Red

Colleen Hoover: Forbandede kærlighed

Albummet ‘Red’ rummer en vifte af følelser, som man oplever, når et kærlighedsforhold går i stykker. Samtidig byder det også på smukke sange, der skildrer forelskelsens rus og ønsket om at komme tættere på en anden person. Hvis du er vild med ‘Red’, så skulle du give Forbandede kærlighed en chance.

Hvilken bog skal du læse baseret på din yndlings Taylor Swift-era?

Da Tate Collins møder den hemmelighedsfulde pilot Miles Archer første gang, er det langt fra kærlighed ved første blik. Det eneste, de to har til fælles, er en ubestridelig gensidig tiltrækning, og snart indleder de et uforpligtende forhold udelukkende baseret på sex.

De tror, at de kan håndtere det, men de indser begge hurtigt, at de leger med ilden. For Miles bærer på en mørk hemmelighed, som han ikke er parat til at slippe, og som tiden går, falder Tate langsomt, men sikkert for den flotte og mystiske pilot. Og pludselig er intet særlig enkelt længere.

Du kan købe Forbandede kærlighed online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
1989

Magaret Atwood og Douglas Preston: Fjorten dage

Den første sang på albummet ‘1989’ er ‘Welcome to New York’. Derfor er anbefalingen, at du skal læse Fjorten dage, der finder sted på taget af en bygning i New York.

Fjorten dage

På taget af en Lower East Side-bygning mødes den brogede skare af lejere under de første uger af coronalockdown og fortæller hinanden historier. 

Fjorten dage er en overraskende og uimodståeligt fremdrivende roman med et uventet twist: hver karakter fra denne diverse og excentriske trup af New York-naboer er skrevet af seksogtredive forskellige, store litterære stemmer – fra Margaret Atwood og Douglas Preston til Tommy Orange og Celeste Ng.

Forfattere: Charlie Jane Anders,  Margaret Atwood, Jennine Capó Crucet, Joseph Cassara, Angie Cruz Pat Cummings, Sylvia Day, Emma Donoghue, Dave Eggers, Diana Gabaldon, Tess Gerritsen, John Grisham, Maria Hinojosa, Mira Jacob, Erica Jong, CJ Lyons, Celeste Ng, Tommy Orange, Mary Pope Osborne, Douglas Preston, Alice Randall, Ishmael Reed, Roxana Robinson, 
Nelly Rosario, James Shapiro, Hampton Sides, R.L. Stine, Nafissa Thompson-Spires, Monique Truong, Scott Turow, , Luis Alberto Urrea, Rachel Vail, Weike Wang. Caroline Randall Williams, De’Shawn Charles Winslow, Meg Wolitzer

Du kan købe Fjorten dage online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.
Reputation

Colleen Hoover: Verity – Mørkt bedrag

Reputation er et album, der både handler om omdømme, hævn, bedrag og særligt også en blomstrende ny forelskelse. Derfor kunne Verity potentielt være noget for dig, da mange af de samme emner går igen i romanen.

Hvilken bog skal du læse baseret på din yndlings Taylor Swift-era?

Verity – Mørkt bedrag er en opdateret udgave af den virale thriller fra bestsellerforfatter Colleen Hoover, som inkluderer forfatterens note samt et helt nyt afsluttende kapitel.

Lowen har drømme om at slå igennem som forfatter og får en dag et vildt jobtilbud. Jeremy Crawford, gift med bestsellerforfatteren Verity Crawford, vil hyre Lowen til at færdiggøre de kommende bøger, der er planlagt i en serie, da hans kone ikke længere er i stand til at skrive.

I familien Crawfords hjem gennemgår Lowen Veritys noter for at komme i gang med at skrive. Lowen falder over en ufærdig selvbiografi, hvor Verity beskriver en forfærdelig udlægning af, hvad der skete den skæbnesvangre aften, hvor den lille familie blev ødelagt for altid. Lowen er i tvivl, om hun skal vise Jeremy, hvad hans hustru har skrevet, men i takt med at hendes følelser for ham vokser, ser hun muligheder i, at han kender sandheden.

For uanset hvor hengiven han er overfor sin tilskadekomne hustru nu, vil han så fortsat kunne elske hende?

Du kan købe Verity – Mørkt bedrag online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Lover

Jane Austen: Stolthed og Fordom

En af de helt klassiske kærlighedshistorier hører selvfølgelig til på Lover-albummet.

Stolthed og fordom, Jane Austen

I Stolthed og fordom møder vi mr. og mrs. Bennett samt deres fem døtre, for hvem det er mrs. Bennetts største ambition at finde de bedste partier til.

Da ungkarlene mr. Darcy og mr. Bingley flytter til Longbourne, ser mrs. Bennett derfor sin lykke gjort. Mr. Bingley falder straks for Jane, den ældste af Bennett-døtrene, mens den stolte mr. Darcy bliver betaget af den næstældste datter Elizabeth og hendes intelligens og humor. Men Elizabeth tror ikke, at mr. Darcy har rent mel i posen – og hun vil kun giftes af kærlighed.

Stolthed og fordom er en af litteraturens største kærlighedsfortællinger foruden at være en gnistrende satire over sladder og snobbethed i den engelske middelklasse.

Du kan købe Stolthed og fordom online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Stephanie Perkins: Anna og det franske kys

Hvis du har brug for en virkelig sød kærlighedshistorie, der vil få dit hjerte til at banke, så er det Anna og det franske kys, du skal have fat i. Den passer perfekt til at have Lover kørende i baggrunden.

Hvilken bog skal du læse baseret på din yndlings Taylor Swift-era?

Anna er glad og tilfreds i Atlanta, hvor hun ser frem til at starte på sit sidste år på high school. Hun har en trofast bedste veninde, et godt fritidsjob i og et crush på en fyr, der netop er begyndt at vise interesse for hende. Anna bliver derfor ikke begejstret, da hendes far beslutter sig for at sende hende på kostskole i Paris. Selv om Anna ikke kan fransk møder hun hurtigt en ny gruppe venner, og ikke mindst den søde og charmerende Étienne St. Clair. Desværre er han allerede taget – og det er Anna vel egentlig også? Men i lysets by kan alting ske.

Anna og det franske kys er fyldt med vidunderlig humor og atmosfære, smukke venskaber og karakterer fulde af personlighed.

Du kan købe Anna og det franske kys online fx. hos Bog&ide, eller i din nærmeste boghandel.
Folklore

Charlotte Brontë: Jane Eyre

Jane Eyre passer rigtig godt til den æstetik og følelse, som ‘Folklore’-albummet formidler. En af sangene på ‘Folklore’, ‘invisible string’, refererer endda til Jane Eyre – Det er jo et perfekt match

Jane Eyre

Jane Eyre er Charlotte Brontës klassiske gotiske dannelsesroman.

Jane Eyre er en forældreløs pige, der er vokset op i fattigdom og som har haft alt andet end en let barndom. Hun vokser op hos sin onkel og hans familie, der mishandler hende lige til den dag de sender hende på kostskole. Det bliver starten på et et nyt liv.

Som attenårig forlader Jane skolen for at blive guvernante på et stort gods. Hun forelsker sig i godsejeren, men samtidig begynder der at ske mærkelige ting på godset.

Jane Eyre blev for nyligt filmatiseret og resultatet blev fyldt med overdådige kostumer, en gotisk atmosfære, nervepirrende scener og dyster romantik.

Du kan læse e-bogen på Mofibo og Bookmate.

Du kan købe Jane Eyre online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.
Evermore

Jane Eyre: Mansfield park

Hvis du elsker albummet ‘Evermore’, vil du elske den gotiske stemning og tematikker om forelskelse, jalousi og splid, som kendetegner Mansfield Park.

Hvilken bog skal du læse baseret på din yndlings Taylor Swift-era?

Fanny Price kommer fra fattige kår, men er vokset op hos sin rige onkel og tante på det storslåede gods Mansfield Park.

Hun er meget bevidst om sin lave status, og hendes eneste allierede er fætteren Edmund, der tager hende i forsvar over for urimelighederne, hun udsættes for af den øvrige familie.

Mens Fannys onkel er på forretningsrejse, flytter de to søskende Mary og Henry Crawford til egnen. De bringer Londons charme og glamour med sig, og der opstår hurtigt en forbindelse mellem dem og de unge mennesker på Mansfield Park.

Bekendtskabet vender op og ned på livet på godset, der kommer til at danne kulisse for et dristigt teaterstykke, ublu flirten, forelskelse, jalousi og splid.

Du kan købe Mansfield Park online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Midnights

Linea Maja Ernst: Kun til navlen

‘Midnights’-albummet rummer mange forskellige følelser og perspektiver – præcis som Kun til Navlen. Her er der fokus på både festen og det høje humør, samtidig med at de dybere følelser, som det at få knust sit hjerte og at elske i hemmelighed, også kommer i spil. Dette gælder for både romanen og albummet.

Kun til navlen, Linea Maja Ernst, romaner om identitetskriser

En gruppe venner midt i trediverne er samlet i et sommerhus ved en skovsø. Det er midsommer og ugen op til et bryllup. Et vennepar skal giftes.

Gruppen forbereder sig og holder samtidig fri, skændes, mindes, flirter, poserer, soler sig i hinandens selskab og roder op i ukurante følelser.

Sylvia har altid været forelsket i Esben, brudgommen. Hun er i et trygt og stabilt parforhold med sin kvindelige kæreste, Charlie, men kan ikke finde ro. Kvæde føler sig endelig hjemme i sin krop og er klar til at holde et skov-rave, men der er børn, der skal puttes, og Gry har taget sin kæreste Adam med, der går rundt og ligner en reklame for heteroseksualitet. Karen glæder sig til at blive gift, men hun glæder sig endnu mere til at komme tilbage på arbejde. Og imens samtalerne slår gnister rundt om middagsbordet, kæmper Gry med at føle sig banal blandt sine farverige, excentriske venner.

Hvorfor er nogles drøm at blive gift og andres at leve i et harem med deres yndlingsvenner? Og hvad stiller man op med længslen efter, at alt kunne være anderledes? Linea Maja Ernst debuterer med Kun til navlen, en samtidsroman om at være fanget i en livsfase og panikken over måske at være blevet mere småborgerlig, end man nogensinde havde frygtet.

Du kan købe Kun til navlen online fx hos Saxo eller i din nærmeste boghandel.
The Tortured Poets Department

Donna Tartt: Den hemmelige historie

‘The Tortured Poets Department’ er fyldt med metaforer og referencer til græsk mytologi og klassiske fortællinger – eksempelvis i sangene ‘Cassandra’ og ‘Peter’. I Den hemmelige historie studerer de unge mennesker græsk og er dybt fascinerede af den græske kultur. Elsker du derfor ‘The Tortured Poets Department’ skal du læse Den hemmelige historie.

Hvilken bog skal du læse baseret på din yndlings Taylor Swift-era?

Richard havner i et eksklusivt studiefællesskab, hvor alkohol og narkotika er et dominerende kendetegn.

Richard har ligesom de andre unge i fællesskabet skeletter i sin kuffert og det er svært at ønske ikke at blive en del af fællesskabet, selvom det på mange måder betyder, at samlingspunktet er at være beruset, påvirket og klar til at dræbe.

Og drab er det, som sætter Richard på prøve i “Den hemmelige historie”. Der bliver begået et mord, som Richard bliver rodet ind i. Fællesskabet er vigtigt, men hvor langt vil Richard gå for at blive i det?

Du kan købe Den hemmelige historie online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Vil du vide endnu mere om Taylor Swift?

Sofie Aukdal: Taylor Swift: Mastermind

Taylor Swift: Mastermind, Sofie Aukdal, Taylor Swift,

Taylor Swift er pigen fra landet, der flyttede til Nashville som 14-årig og blev en af klodens største popstjerner.

I denne bog fortæller den danske Swift-ekspert Sofie Aukdal om den amerikanske sanger, musiker og sangskriver, som også er en benhård forretningskvinde med stor magt. Hun kan få unge til at registrere sig som vælgere ved at lave et enkelt opslag på sine sociale medier. Og til nogle af hendes rekordstore stadionkoncerter er publikums hoppen og dansen blevet målt som et lille jordskælv.

I denne bog får man en masse flotte billeder og en indføring i superstjernens verden, karriere og personlige historie. Sofie Aukdal skriver for musikmagasinet Soundvenue, er cand.mag. i musikvidenskab og har som fan selv fulgt sangeren tæt gennem mange år. Det er en bog til Swiftierne, der laver friendship-bracelets, men også til dem, der lige er hoppet ombord på vognen.

Du kan købe Taylor Swift: Mastermind online eller i din nærmeste boghandel fra 13. maj.