Fagbøger Artikler du kan lytte til

Hvem har flyttet min ost? En lille bog med stor gennemslagskraft

Hvem har flyttet min ost? En lille bog med stor gennemslagskraft

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Hvem har flyttet min ost? af Spencer Johnson er en international bestseller, der har revolutioneret måden, vi håndterer forandringer på. Men hvorfor er fablen om to mus og to små menneskers jagt på ost så enestående?Trods bogens beskedne størrelse – den er kun lige over 100 sider lang og kan nemt stikkes i jakkelommen – har Hvem har flyttet min ost? opnået en uhørt succes. Ved udgivelsen i 1998 strøg bogen ind på internationale bestsellerlister (hvor den blev liggende flere uger, måneder og år), og i dag er den solgt i mere end 28 millioner eksemplarer på verdensplan.

Men selvom det er mere end 30 år siden, at bogen udkom første gang, er den stadig aktuel – måske mere end nogensinde. For Spencer Johnsons ostefabel handler om, hvordan vi håndterer forandringer på jobbet og i privatlivet.

At eje ost gør dig glad

Hvem har flyttet min ost? er en fabel om fire imaginære figurer: musene Snif og Smut samt de små mennesker hr. Hæm og hr. Ha. Alle fire løber de rundt i en labyrint for at finde ost, som skal gøre dem mætte og lykkelige.

LÆS OGSÅ: Ud af labyrinten. Opfølgeren til bestselleren Hvem har flyttet min ost?

En skønne dag finder de hver deres favoritost på Ostestation O. Både musene og menneskene bliver jublende glade, og de vender hver dag tilbage til Ostestation O for at mæske sig i den lækre ost.

Men ak og ve! En dag er der ikke mere ost på Ostestation O, og hvad skal de så gøre? Her reagerer musene Snif og Smut ganske anderledes end Hr. Hæm og Hr. Ha.

Flyt med osten!

Hvad kan vi bruge sådan en pudsig historie om ost, mus og mennesker til? Mere end man skulle tro.

Hvem har flyttet min ost? En lille bog med stor gennemslagskraft

De fire figurer repræsenterer hver især en måde, man kan tackle forandringer på. Nogle gange vil vi være som musene, der tidligt opsnuser forandring og drager ud for at finde Ny Ost. Andre gange vil vi som hr. Hæm og hr. Ha være mere modvillige til at acceptere forandringen af frygt for det ukendte.

Osten i historien er en metafor for det, vi ønsker os i livet, hvad enten det er et job, penge, frihed, et forhold, anerkendelse eller noget helt sjette.

“Vi har hver især vores egen forestilling om, hvad ‘ost’ er, og vi jagter det, fordi vi tror, det vil gøre os lykkelige. Hvis vi opnår det, bliver vi ofte meget knyttede til det. Og hvis vi mister det, eller det bliver taget fra os, kan det være meget traumatisk.” – Hvem har flyttet min ost?

Moralen i historien er, at forandringer vil ske – din ost vil blive flyttet! Derfor er det vigtigt at være bevidst om, hvordan man tackler sådanne forandringer.

Heldigvis er forandringer sjældent kun til det værre. Tværtimod kan jagten på Ny Ost være meget bedre end smagen af Gammel Ost – hvis man altså tør give slip på det gamle og jagte eventyret. I bund og grund er den største hæmsko for forandring nemlig én selv.
Hvem har flyttet min ost? af Spencer Johnson

Hvem har flyttet min ost, Spencer Johnson, Ud af labyrinten, forandring, forandringer, forandringsledelse

Forandringer kan være forfærdelige eller fantastiske alt efter din indstilling til dem. Hvem har flyttet min ost? er en enkel fabel, som hjælper dig til at se, at forandringer er en uundgåelig del af din tilværelse – på arbejdet og i privatlivet.

Med denne lille historie kan du lære at nyde forandring og tackle den med succes. Den er læst på en aften men giver stof til eftertanke om nogle af livets enkle sandheder.

Du kan købe bogen online her eller i din lokale boghandel.
Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.