Carlsen Børnebøger Børnebøger 6-9 år Fagbøger til børn Sjove børnebøger Thomas Brunstrøm Viden

Thomas Brunstrøm om ny børnebog om bandeord: Man skal vide lidt om alting – også det forbudte

Thomas Brunstrøm

Thomas Brunstrøm, forfatteren til de populære Sallys far-bøger, har skrevet den hylende morsomme bog Hvad fanden er et bandeord? om alle de grimmeste, grummeste og slemmeste ord, du kan forestille dig.


Vidste du, at ordet “saftsusme” betyder “må Satan tæske mig”, eller at man kan øge sin smertegrænse ved at bande? Eller vidste du, at røv er det danske ord, som indgår i flest faste udtryk, eller at Danmark er det land i Norden, hvor man bander mest?

LÆS OGSÅ: Ny podcast lærer dig at bande bedre

Bandeord kommer i mange former og størrelser. Men hvad betyder de egentlig? Og hvor stammer deres betydninger fra?

Thomas Brunstrøm er bedst kendt som forfatteren til de populære bøger om Sallys far, men denne gang har den humoristiske forfatter kastet et grundigt blik på beskidt sprog – for Hvad fanden er et bandeord? egentlig?

Hvorfor har du skrevet en bog om bandeord til børn?

”Det er ud fra en betragtning om, at jeg tror, de fleste børn kender rigtig mange bandeord i forvejen.

Så kan man sagtens argumentere for, at det må man ikke gå og sige, men de kender dem, og så kan de lige så godt vide, hvad de betyder, og hvor de stammer fra. Viden er altid godt,” siger Thomas Brunstrøm med et grin.

Hvad er det ved bandeord, du finder interessant?

”Jeg synes selv, at bandeord er spændende. Alt sådan noget, der er forbudt, det er altid spændende.

Jeg synes, bandeord som fænomen er interessant og sjovt. De er jo opstået et sted, det er ikke noget, der er dumpet ned fra himlen. Nogle har på et tidspunkt sagt noget, som lød grimt, men som alligevel var så interessant, at andre sagde det, og det blev et fast udtryk.

LÆS OGSÅ: Carlsen-prisen 2020 går til Sallys fædre, Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen

Og efterfølgende blev man ligesom enige om, at det måtte man ikke sige. Det er sjovt, hvordan det kan opstå i sproget.

Hvis man har kærlighed til sprog, så ER bandeord bare interessante. Det er spændende at undersøge, hvordan de er opstået, det er sjovt at dykke ned i fine, gamle skældsord som ‘halunk’ og ‘kæltring’.

Og det er skægt, at ingen kalder hinanden for en tun eller en laks eller en rødspætte, men at lige præcis ‘torsk’ er vi blevet enige om er et skældsord,” siger Thomas Brunstrøm.

Hvorfor skal børn lære betydningen bag bandeord?

”Hvis man alligevel går og siger det, så skal man også vide, hvad de betyder. Det er dumt at sige noget, man ikke ved, hvad er eller betyder. Jeg synes, man skal vide lidt om alting. Også ting, der er forbudte.

LÆS OGSÅ: Danske familier er pjattede med bøgerne om Sallys far

Det er jo ikke, fordi jeg synes, at børn skal gå og bande hele tiden, men der er forskel på, hvornår man bander. I min husstand må man ikke bande af nogen, man må ikke kalde andre noget grimt, det er superforbudt.

Men altså, hvis man kommer til at banke sin lilletå ind i dørkarmen, så må man altså godt sige, ’av for satan’, alt hvad man kan. Også fordi det er videnskabeligt bevist, at hvis man bander, så kan man udholde mere smerte.

LÆS OGSÅ: Se de nye børnebøger, der er på vej

Det dér med at sige at man må aldrig bande, det, synes jeg, er lidt firkantet. I nogle situationer er det faktisk okay,” siger Thomas Brunstrøm.

Hvad fanden har en polsk stangspringer at gøre med noget?!

I Hvad fanden er et bandeord? lærer man ikke kun om betydningen bag bandeord og skældsord. Det er lige så meget en sjov og lærerig bog om verdenshistorien.

LÆS OGSÅ: Bliv ved med at læse! Få inspiration til børnenes næste læseoplevelse

”Ud over at behandle bandeord kommer bogen ad omveje også ind på Hundredeårskrigen, Det Byzantiske Rige, hollandsk fodbold, italiensk grammatik, en polsk stangspringer og alt muligt andet, så den er generelt ret lærerig.

Bare med lærdommen pakket sjovt ind,” lover Thomas Brunstrøm (Amar’ halshug).

Hvad fanden er et bandeord? er illustreret af Bjørn Nørbo Andersen.Hvad fanden er et bandeord

Fra forfatteren til Sallys far-bøgerne kommer denne hylende morsomme bog om alle de grummeste, grimmeste og slemmeste ord, du kan forestille dig!

Læs blandt andet om bandeordenes historie, de mest brugte bandeord og udtryk og bandeord i andre lande.

Og så lærer du ikke mindst hvordan du selv opfinder dine helt egne bandeord!

Fra ca. 7 år.

LÆS OGSÅ: Ny podcast lærer dig at bande bedre

Du kan købe Hvad fanden er et bandeord? online eller i din nærmeste boghandel.


Nysgerrig på mere fra Thomas Brunstrøm? Læs om hans anden sjove serie om Sallys far.