Klassikere Amerikanske romaner Ernest Hemingway

“Hemingway fik mig til at indse, at det at skrive er et livsvalg” – Lotte Kaa Andersen om Hemingway

Hemingway, Ernest Hemingway, Kom i gang med Hemingway, Lotte Kaa Andersen om Hemingway, Klassikere, Læs klassikere

Føljeton || Derfor læser jeg Hemingway

Hvorfor læser du Hemingway? Hvad er det særlige ved netop hans bøger? Det har vi spurgt en række nutidige Hemingway-læsere om.

Her fortæller forfatter Lotte Kaa Andersen om, hvad Hemingway har betydet for hende – både som læser og som forfatter.


Hvad kan du godt lide ved Hemingway?

De bøger, du møder tidligt i livet, kan vokse ind i dig og blive en del af den, du er. Jeg mødte Hemingway i en modtagelig alder, og derfor sidder hans tone og evne til at skære ind til benet og blotte det, der gør os allermest forlegne, dybt i mig som noget, jeg altid har med mig.

Tiltrækningen handler om gehør, sproglig suverænitet, et nådesløst blik for hykleri og menneskets mest skrøbelige, patetiske sider – og ikke mindst en tør, underspillet humor.

Jeg læste Hemingway første gang, da jeg var omkring 20 år og blev så stor fan, at jeg lukkede mig inde i tre måneder for at læse alt.

Min første store opgave på universitetet handlede om hans Afrika-noveller. Omkring den tid, jeg opdagede Hemingway, var mine forældre i Key West og købte en T-shirt med hans brede, fuldskæggede hoved med hjem til mig, så i et par år gik jeg helst rundt med Papa på maven.

Hans tekster åbnede noget i mig og førte mig videre ind i hele den amerikanske tradition. Delillo, Auster, Hustvedt, Ellis og Franzen har givet mig nogle af mine vigtigste læseoplevelser. Når alt andet går galt, kan jeg altid søge ind i litteraturen og vide, at der er noget, der fungerer, som det skal.

Har du en yndlingsbog i forfatterskabet?

The Complete Short Stories of Ernest Hemingway (dansk: Samlede noveller, red.) er en af de bøger i min reol, jeg er allermest glad for. I novellerne skriver Ernest Hemingway så skarpt og præcist, at ordene føles som bokseslag. Samtidig er det så enkelt og ligetil, at jeg selv får lyst til at skrive af at læse det.

Et kort øjeblik kan man godt tænke; ’hvor svært kan det være’, og så prøver man at gøre det samme og indser, at det netop er hans kunst: At vise monumentalt komplicerede følelser og situationer på nogle få linjer med helt almindelige ord, og det er svært (umuligt) at gøre efter.

Jeg skrev også før, jeg begyndte at læse Hemingway, men ikke med samme alvor og beslutsomhed. Han fik mig til at indse, at det at skrive er et livsvalg.

No half measures. Hårdt arbejde og hårde bokseslag.

Hvor synes du, man skal starte, hvis man aldrig har læst ham før?

Nye læsere kan måske begynde med novellerne. De er overskuelige at gå i gang med, og de hiver dig ind fra starten. Hør bare, hvordan The Short Happy Life of Francis Macomber (alene titlen!)(dansk: Francis McCombers korte, lykkelige liv, red.)  begynder:

”It was now lunch time and they were all sitting under the double green fly of the dining tent pretending that nothing had happened.” (Dansk: “Det var blevet frokosttid, og de sad alle sammen under det grønne, dobbelte solsejl foran spiseteltet og lod som om intet var hændt.”, red.).

Novellens hovedperson Francis Macomber har kvajet sig i en løvejagt på den afrikanske savanne. Han og hans kone, den sexede, stride Margot, er på storvildtsjagt med deres guide Robert Wilson og en hel stab af lokale hjælpere og oppassere. Francis har anskudt en løve, men har ikke ramt rent og er derefter flygtet i panik og har overladt det sårede dyr til lidelse og en langsom død inde i bushen. Wilson må gå ind i bushen og rydde op efter ham, og Margot gør intet for at skjule sin foragt for ægtemanden.

Lotte Kaa Andersens yndlings-Hemingway-citat:

“There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed.”

Senere samme dag er hun utro med Wilson, så Francis må tåle at være stemplet som både kujon og hanrej i lejren. Ansigtstabet er ubærligt. Og det er så alt det, de sidder de og lader som om ikke er sket i den første sætning. Senere sker der endnu mere, det er en lang og tåkrummende novelle, der rummer mere stof end de fleste romaner.


Hemingway, Ernest Hemingway, Klassikere, Kom i gang med Hemingway, Lotte Kaa Andersen om Hemingway, Læs klassikere

Lindhardt og Ringhof udgiver i disse år Hemingways samlede værker i nye udgaver. I skrivende stund mangler blot to bøger i serien: tyrefægtningsromanerne Døden kommer om eftermiddagen og Farlig sommer, som udkommer 4.  januar 2019.

Læs mere om Hemingway og køb seriens bøger her.

Læs her, hvorfor Leif Davidsen læser Hemingway

Læs her, hvorfor Hella Joof læser Hemingway

Læs her, hvorfor Christina Thiemer læser Hemingway

Læs her, hvorfor Flemming Møldrup læser Hemingway

Læs her, hvorfor Steffen Jacobsen læser Hemingway

Læs her, hvorfor Mich Vraa læser Hemingway

Forfatterportræt øverst på siden af Ditte Capion.