Saga Skønlitteratur

Har du noget på samvittigheden?

Har du noget på samvittigheden?

Den danske krimiforfatter Frits Remar skriver krimier, der undersøger, hvad der får mennesker til at begå kriminalitet. I “Det parallelle lig” (1968) er erhvervsmanden Allan Berg lige ved at slippe afsted med mord. I “Tærsklen” (1981) skriver Remar om mennesker, der krydser grænsen og begår en forbrydelse. 

Tekst af: Nanna Schmidt

Findes den perfekte forbrydelse?

Et ungt par, der har svært ved at betale deres regninger og en erhvervsleder, som forsøger at rette op på de fejl, der har kostet selskabet penge. Fælles for dem er, at de ellers er lovlydige borgere. I Remars krimi, “Tærsklen”, begår de kriminalitet… Der er ingen, der er helt gode eller helt onde. Eller omvendt; alle kan begå en forbrydelse. Sådan er det i “Det parallelle lig”. Erhvervsmanden Allan har slået ihjel. Det er den perfekte forbrydelse, og ingen mistænker ham. Lige indtil krematoriearbejderen Hans opdager to lig i den kiste, han skal til at bestjæle inden den skal brændes. Nu ser Hans sit snit til afpresse Allan. Men heldigvis sker retfærdigheden fyldest – eller gør det? De to eksempler viser, hvordan Remars forfatterskab ofte undersøger, hvad der får mennesker til at overskride grænsen mellem at følge loven og begå forbrydelser.

Operation OlieKongens bedste mand_3Operation PolitikDet parallelle ligTærsklenSaldo negativ_2Facit_2

Medlem af Poe-klubben

Det psykologiske aspekt og de moralske dilemmaer gør Frits Remars krimier meget populære i hans samtid. Remars krimi, “Saldo negativ” modtager Poeklubbens pris i 1972. Frits Remar er selv med i Poeklubben, først som medlem, og siden som sekretær. Frits Remars (1932-1982) eget liv er ikke præget af meget skolegang. Til gengæld bruger han sine talegaver og fantasi til at sælge reklamer. Han arbejder i Det Berlingske Hus, mens han skriver sine krimier ved siden af. Ud over krimier skriver Remar historiske romaner som “Kongens bedste mand” fra 1970. “Det parallelle lig” er filmatiseret med Buster Larsen og Jørgen Kiil som henholdsvis Hans og Allan 1982.

Operation SmuglerOperation kodeOperation GidselOperation Indsamling_2Mord i TV-avisenDøden holder aldrig ferie_2Lig i lo og lade_ebook

Du kan finde et link til Frits Remars forfatterskab HER. Når du har læst dig gennem Remars forfatterskab, kan du give dig i kast med Ole Høegs krimier, der også har vundet Poeklubbens priser flere gange. Du kan finde Ole Høegs udgivelser HER.