Børnebøger Fagbøger

Sådan skaber du gode relationer i familien. Jesper Juuls bedste råd.

Sådan skaber du gode relationer i familien. Jesper Juuls bedste råd.

Vi elsker vores børn helt op til himlen og tilbage igen. Vi vil gerne være gode rollemodeller for dem og sende dem ud i verden med selvværdet i orden og i stand til at skabe deres egne gode relationer. Før de når så langt, vil vi gerne have et familieliv fyldt med harmoni, glæde og kærlighed.

Men hvordan skaber vi gode relationer i familien? Det klare budskab i Jesper Juuls nye bog Førerulve er, at børn har brug for forældre, der kærligt varetager deres førerrolle i familien. Forældre, som tager ansvar for relationen, skaber tillid, og som træffer beslutninger på familiens vegne – både de populære og de ikke populære.

GODE FØRERULVE

Jesper Juul skriver i bogen, at du for at skabe de gode relationer først og fremmest skal turde være personlig.

Tilbring tid sammen med barnet!

Løsningen er lige så enkel, som den er svær. Du skal tilbringe tid sammen med dit barn – uden pædagogisk dagsorden. Du skal ikke sige noget som helst. Du skal blot sidde stille og betragte barnet og på denne måde lære noget nyt om dit barn. Du skal ikke forsøge at belære barnet eller opdrage på det. Forsøg blot at iagttage barnet som den person, det er, vær personlig og lad dig inddrage i barnets univers i et roligt tempo. En ny verden vil åbne sig for dig.

Kedsomhed er ok

Når barnet først er begyndt i vuggestue og børnehave, vil det ofte komme hjem og være ’stresset’ – det vil sige overstimuleret. Børns naturlige reaktion er at kræve flere eksterne stimuli, mere underholdning og iscenesat beskæftigelse. De vænner sig til stress på samme måde som voksne. Det ønske skal du ikke leve op til, for nu er det vigtigt for jer, at du skifter gear.

Når dit barn siger til dig: ’Jeg keder mig’, skal du ikke bekymre dig. Det er ingen grund til at føle sig skyldig eller komme med forslag til aktiviteter, som i øvrigt altid bliver afvist. Smil i stedet venligt til barnet og sig: ’Tillykke med det, min ven. Det bliver spændende, at se hvad du finder på.’ Kedsomhed varer sjældent mere end 20 minutter. Det er den tid, et mennesker skal bruge til at løsrive sig fra ydre impulser og komme i kontakt med sig selv om sin egen kreativitet

Hold igen med spørgsmålene

Når du putter dit barn og har mulighed for at tilbringe et kvarters tid på sengekanten, kan du fortælle barnet om, hvordan din dag har været. Spørg ikke barnet, hvordan dets dag har været – det vil barnet helt af sig selv fortælle dig, og inden længe har I skabt et ritual, hvor der er plads til at gøre sig færdig med dagens begivenheder.

Frygt ikke stilhed og pauser

Der er ingen grund til at frygte stilhed eller pauser – stilhed og pauser skaber en god stemning. Prøv om du kan føle dig mindre ansvarlig – det vil sige mindre overansvarlig. Det, du måske betragter som dit ansvar som forælder, kan stå i vejen for en ægte kontakt mellem dig og dit barn. Hvis du vil udvikle en personlig relation, må du vise, hvem du selv er, og turde være sårbar.

Få mange flere fifs, gode råd og eksempler i bogen Førerulve

9788750050766