Sundhed og livsstil

Kære forælder: Du er god nok!

Kære forælder: Du er god nok!

Af Hedvig Montgomery – forfatter til Forældremagi

At være forælder handler i bund og grund om at være ’god nok’ – ikke perfekt.

Forældrerollen

Hvordan børn klarer sig i livet, afhænger af, hvordan deres forældre har klaret forældrerollen. Det har et klassisk forskningsforsøg vist. Her blev en gruppe forældre opdelt i tre grupper: en gruppe, som var decideret dårlig til at være forældre, en gruppe, som klarede forældrerollen OK, og en gruppe, hvor forældrene gjorde alt det rigtige.

Efter en årrække viste det sig, at børnene fra den midterste gruppe klarede sig bedst. På den baggrund blev begrebet ’gode nok forældre’ skabt.

Børn, som vokser op med forældre, der ikke magter forældrerollen, og som skændes, slår og har svært ved at holde fast i de regler og principper, de selv stiller op, klarer sig sjældent godt. Det er ikke så overraskende.

Det er heller ikke så overraskende, at børn, hvis forældre er rolige, konsistente og gode rollemodeller, som regel klarer sig bedre. Til gengæld er det overraskende, at der i denne forældregruppe stort set ikke er plads til, at forældrene kan begå fejl, eller til at de kan lære af fejlene. Der overlades heller ikke meget plads til, at børnene  kan få succesoplevelser  eller føle sig selvstændige.

Det er grunden til, at de børn, som klarer sig bedst, er dem, hvis forældre ikke holder tøjlerne så stramt. Det er de forældre, der løbende overvejer og diskuterer, hvordan de skal håndtere forældrerollen – og som bare er mennesker, med alt hvad det indebærer.

Det er godt nyt for de fleste af os. Men hvad indebærer det egentlig at være ’god nok’?

Hvornår er du god nok?

Børn skal se dig, som du er. Men det er samtidig vigtigt, at du er opmærksom på ikke at give helt slip og læne dig tilbage i en laissez-faire-tilgang til forældrerollen. Du skal lære at mestre de svære situationer med dit barn. De opstår typisk, når forældre ikke kan overskue situationen og derfor føler sig magtesløse. At være ’god nok’ betyder, at du ikke bliver overmandet af problemerne, men at du arbejder på at finde løsninger.

Som forælder vil du uden tvivl opleve situationer, hvor du føler dig utilstrækkelig. Hvis du ikke allerede har oplevet det, så kommer du til det. Fremtiden er fyldt med store som små situationer, der vil sætte dig på prøve, og du skal gøre dit bedste for at håndtere dem ordentligt.

Du kan meget let komme til at føle dig lille, når det er dit barn, som hyler midt i Føtex, og du ikke ved, hvordan du skal få hende til at holde op. Samme følelse kan snige sig ind på dig, når dit barn har tværet mad ud over svigerforældrenes nydelige dug, og du kan mærke deres kritiske, overbærende blikke vurdere dig og dine evner som forælder. Eller når dit barn er blevet teenager og lyver om, hvor han var fredag aften – måske siger han, at han spillede computerspil hos kammeraten, men i virkeligheden var han til fest. Disse dage og situationer kommer, hvor du snarere føler dig som en ’fallit-forælder’ end som en ’god nok forælder’.

Og det er netop i de situationer, hvor du føler, at du har spillet fallit som forælder, at du risikerer at miste grebet. Det er, når du føler dig magtesløs, at du alt for hurtigt bliver rigtig gal, tager for hårdt fat i dit barn eller skælder voldsomt ud og siger ting, du slet ikke mener. De knap så kønne sider af familielivet kommer frem, når de voksne føler sig som de små.

Du er aldrig magtesløs!

Det er grunden til, at jeg gerne vil have dig som forælder til at huske på én vigtig ting: Du er aldrig magtesløs. Du er heller ikke lille, selvom det nogle gange føles sådan. Dit barn ser op til dig, og det vil altid se på dig og din måde at reagere på, og det vil lære af dine reaktionsmønstre. Hvad dit barn lærer, afhænger af, hvad du gør.

Hvis du kan håndtere at føle dig lille uden at skabe en konflikt, så er du allerede kommet langt. For nogle forældre er det nemt, for andre kræver det en ihærdig indsats. Fælles for os alle er, at det at være ’god nok’ handler om, hvordan vi håndterer de situationer, hvor vi føler os små overfor vores børn, uden at vi gør skade på vores forhold til dem.

Alt, hvad du ellers klarer, er fantastisk.

Vigtigst af alt er det, at du er god nok.


Forældremagi er netop udkommet på dansk

Den norske psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery deler i bogen Forældremagi sine erfaringer og bedste tricks og hjælper forældre med at finde vejen til det, alle ønsker. Børn og voksne som har det godt med sig selv. Og hinanden.

Hedvig Montgomery har 20 års erfaring med at arbejde med børn og familier. I bogen giver hun forældre syv enkle trin til at finde en vej hen mod det, alle ønsker: børn og voksne, som har det godt med sig selv – og hinanden.

 “Hedvig Montgomery står bag den bog, jeg selv ville have skrevet som en moderne udgave af Dit kompetente barn.” – Jesper Juul

Find Forældremagi her

Mange forældre tror, at børneopdragelse er det, de gør, når barnet opfører sig dårligt. Men børneopdragelse sker hele tiden! Børneopdragelse er samtalerne over aftensmaden en tirsdag aften, det er stemningen i hjemmet, det er måden, du leger på, det er den, du er, når du skifter ble, når du hjælper med lektier, når du hyggesnakker. Det er der, du overfører lærdom til barnet.