Uncategorized

Giv økonomisk ansvar – og frihed

Giv økonomisk ansvar – og frihed

Hav dine børn i din hule hånd ved at støtte dem økonomisk i alt, hvad de gør. Så tør de aldrig handle uden din accept. Penge er magt. Eller gør det modsatte: Giv dem frihed og økonomisk ansvar. Så ved du, at det er kærlighed og interesse, når de henvender sig til dig.

 

Telegrammet

Jeg kan godt lide denne anekdote, for bag den gemmer sig en faders håb om at gøre sønnen selvstændig:

En ung mand sendte for mange år siden et telegram til sin far, og bad ham, på en sjov måde, om flere penge til sin rejse i udlandet. Telegrammet var ganske kort:

 

”No Money

No fun

Your son”

 

Faderens svar på telegrammet kan efter min mening ikke kan gøres bedre, hvis man gerne vil give sine børn frihed:

 

”To bad

So sad

Your dad”

 

Den unge mand fik klar besked på en lige så humoristisk måde, som han selv havde forespurgt. ”Jeg stoler på, at når du rejser til udlandet, har du styr på dine penge, ligesom du har styr på dit pas, piletter og pakkenelliker”, sagde faderen indirekte til sin søn. Det gjorde han formentlig af ren og skær kærlighed til sin knægt. En kærlighed jeg desværre ikke ser mange steder i dag.

Når mor og far hjælper…

Forestil dig en ung mand på 18 år. Han kommer hjem, og stiller sin punkterede cykel i indkørslen og forventer, at den lapper sig selv – det bliver selvfølgelig hurtigt irriterende at se på, så vi hjælper ham med at få cyklen sendt til reparation, og betaler måske ligefrem regningen. Det betragtes som en kærlig handling af mange mennesker, men jeg mener faktisk, at det modsatte er tilfældet. Hvis knægten ikke får hjælp til at tage ansvar i en unge alder, hvordan skal det så gå, når han på et tidspunkt er tvunget til at tage ansvar?

Selv tror jeg, at det er langt lettere at få ansvaret som ung, mens der stadig er en frisk forælder, der står som ’back up’, hvis noget skulle mislykkes. Jeg tror også, at det gavner evnen til at tænke fremsynet, hvis man ikke serviceres fra hoved til r… i en uendelighed.

***

Lad os også lige bruge et af de stereotype eksempler på fraskilte par, hvor det er moderen, der vasker tøj, køber strømper og pakker skoletaske til daglig, mens faderen byder på restaurant og Tivoliture i weekenden. Som ung skal man være meget stærk, hvis man ikke lader sig dupere af faderens gavmildhed på bekostning af moderens omsorg og ansvar. Trods manglende interesse for ungernes dagligdag kan faderen faktisk styre sine børn med udsigten til fine rejser og gaver – hvis de arter sig. Og ingen belønning, hvis de går imod hans interesse.

Kun de stærkeste formår at agere fuldstændigt selvstændig uden hensyn til forældrenes belønningssystemer. Husk derfor at den gave du giver, samtidig giver dig en indflydelse på dit barn. Skal den unge gøres selvstændigt eller ønsker du at bevare kontrollen? Penge er magt.

Et andet eksempel: Datteren, som får stillet en ejerlejlighed til rådighed tæt på hendes nye studiested. Det lyder unægtelig som en kærlighedserklæring, men sådan ser jeg det ikke.

For hvad nu, hvis studiet ikke passer datteren? Tør hun sige til sine forældre, at hun dropper studiet og flytter til en anden by, når hun ved, hvad lejligheden har kostet?  Og hvad hvis hun møder den store kærlighed i den anden ende af landet? Kan forældrene så regne med, at hendes adfærd vil være helt uafhængig af stavnsbånd lejligheden pludselig føles som?

Vil I have kontrol eller selvstændighed

Jeg mener, at penge mellem unge og forældre skal behandles med meget stor omhu.

Hvis du vil bevare kontrollen over dine børn, skal du give gaver:

–       hvis de gør noget, du synes er godt.

–       låne dem din bil, når de foretager sig ting du ønsker. Og altså ikke, hvis de kører deres eget løb.

–       planlægge dyre rejser langt ude i fremtiden, sådan at ungerne forsøger at behage dig mest muligt for at komme med.

–       foretage forældrekøb, der hvor du selv ønsker, at de skal bo.

–       skabe usikkerhed om eventuel forskudsarv, så ingen tør sige dig imod.

 

Ønsker du selvstændige børn, skal du:

1.     lave klare regler for lommepenge og muligheden for at købe større ting

2.     have hjertevarme nok til at modstå hjælp, hvis den unge har brugt sine penge forkert, så der ikke er råd til nødvendighedskøbet som eksempelvis en cykel, en seng eller en ny telefon

3.     fastlægge eventuel forskudsarv så det er lysende klart, at det er en teknisk ting, og ikke noget der besluttes med følelserne

4.     give eventuel studiestøtte, så valget af studie og studiested ikke bliver influeret

 

Husk: Penge er magt, men penge er bestemt ikke kærlighed.

 

– Karsten Engman Jensen


 

Du kan få konkrete råd og redskaber til at skabe dig et overblik over din privatøkonomi i Karsten Engmanns bog “Overskud til familie, fritid og forbrug”

9788750045984

Karsten Engmann Jensen er økonomisk rådgiver og forfatter til flere bøger om privatøkonomi, investeirng, aktier og iværksætteri. Senest bogen Boost din opsparing med aktier. Karsten er cand. polit. og har arbejdet som økonom i Danmarks Nationalbank og Udenrigsministeriet. Karsten har i en årrække formidlet økonomi for Dagbladet Børsen, TV2 og senest som DR's økonomiske ekspert