Aktuelt Fagbøger

Factfulness: Verden er meget bedre, end du går og tror

Hans Rosling, Factfulness

Hvis du går rundt og tror, at det går ad helvede til med verden, så stop dig selv! Verden er nemlig bedre i dag, end den var i går.

Dét er den altoverskyggende pointe for den svenske professor Hans Rosling, der gjorde det til sit livsprojekt at bekæmpe vores sortsyn og uvidenhed. Hans våben var fakta og statistik formidlet på enestående og underholdende vis.

Verden har brug for factfulness

Hans Rosling har siden 1995 testet menneskers viden om verdens tilstand, og resultatet har på alle måder været nedslående: Alle ser ud til at have et katastrofalt forvrænget verdenssyn, der ingen bund har i fakta. Vi tror, at verden er mere skræmmende, voldelig og håbløs end den i virkeligheden er, når det kommer til sundhed, børnedødelighed, tilslutning til vaccinationer, pigers skolegang, truede dyrearter, naturkatastrofer osv.

Faren ved at fejlfortolke verden er mange: vi frygter de forkerte ting, vi prioriterer vores ressourcer forkert,  politikere og beslutningstagere kan ikke løse de globale problemer forsvarligt og forretningsfolk træffer ufornuftige beslutninger. Hvorfor vi systematisk lever i vildfarelse, og hvordan vi bør tænke med et faktabaseret verdenssyn, forklarer Hans Rosling veloplagt i Factfulness, der bør læses af alle, der kvalificeret vil forstå og agere i verden.

Jeg har ret og du tager fejl

Mange danske tv-seere vil huske Hans Rosling fra Deadline på DR i 2015, hvor han forklarede verdens sande tilstand ved hjælp af æbler. “Man kan ikke benytte sig af medierne, hvis man vil forstå verden”, sagde han til en forbløffet tv-vært og sluttede af: “Jeg har ret, og du tager fejl”.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=bcpjl0mxRvs[/embedyt]

Gapminder

I 2005 stiftede Hans Rosling Gapminder Foundation sammen med sin søn Ola Rosling og sin svigerdatter Anna Rosling Rönnlund. Gapminder har til formål at bekæmpe ødelæggende uvidenhed med fakta og viden, som alle kan forstå. Hans Rosling døde den 7. februar 2017, men Ola og Anna Rosling, der har arbejdet tæt sammen med Hans Rosling i 18 år, fører hans livsværk videre med Gapminder.

gapminder test factfulness

Her kan du tage The Gapminder Test 2018 – svar på 13 faktarelaterede spørgsmål og se om du kan blive en ægte gapminder.

Køb Factfulness her,Dollar Street, Gapminder, Hans Rosling, Factfulness eller hos din lokale boghandler.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.