Historie Fiktion Saga

Tiden før døden. Ny serie til dig, der elsker historisk fiktion

Tiden før døden. Ny serie til dig, der elsker historisk fiktion

En dansk politimand, en engelsk bombenavigatør, en 12-årig tysk pige og en tysk og russisk soldat bliver uløseligt bundet sammen af 2. Verdenskrigs uforudsigelige væsen i Jesper Bugge Kolds digitale serie Tiden før døden. Nyt afsnit hver torsdag.

Hvorfor har du valgt at kaste dig over serieformatet?

Da jeg blev præsenteret for projektet, blev jeg hurtigt betaget af ideen om at overføre seriekonceptet til litteratur. Folk har vænnet sig til formatet inden for tv-serier på grund af HBO, Netflix og så videre, og ligeledes gennem podcasts, så de er vant til at få præsenteret historier i et kortere og mere komprimeret format. Det tiltalte mig lige fra starten.

Som forfatter forsøger jeg hele tiden at udvikle mig, og jeg synes, at det er sjovt at prøve kræfter med en ny måde at fortælle mine historier på. Derfor har jeg også valgt at skrive en historie, der i sin opbygning adskiller sig fra mine romaner.

Hvordan opstod ideen til Tiden før døden?

Den har ligget og ulmet et par år i min idébank, som er en mappe på min computer, jeg jævnligt fodrer, hver gang jeg får en ny idé til en historie.

Det var en idé, der længe havde fascineret mig, og faktisk også irriteret mig, fordi den var så god, men som ikke egnede sig ikke til at blive til en roman. Da jeg besluttede at skrive en lydbogsserie, var jeg derfor aldrig i tvivl om, at det skulle være den fortælling, og at den ville passe perfekt til formatet.

Fortællingen opstod ud fra spørgsmålet Hvad nu hvis …? Og så kan jeg faktisk ikke røbe mere uden at røbe selve fortællingens plot.

Hvad er det spændende ved at skrive historiske fortællinger?

Jeg kan godt lide den historiske genre, da den dykker ned i begivenheder, som rent faktisk har fundet sted. Det historiske stof skaber oftest en troværdig ramme omkring historien, selvom personerne er fiktive, og som læser føler man sig bagefter beriget, klogere og nysgerrig på den pågældende periode.

Det kan andre romaner naturligvis også gøre, men tanken om, at sådan foregik det, eller sådan kunne det være foregået, fascinerer mig.

Jeg har i Tiden før døden taget udgangspunkt i tyskernes arrestation af det danske politi i 1944. Som forfatter får man en masse forærende gennem de historiske begivenheder, fordi man ikke skal opfinde alt fra bunden. Mange af dramaerne har fundet sted i virkeligheden, eller de inspirerer forfatterhjernen til at finde nye vinkler og dramaer.

Jeg ser det som en gave at kunne få lov til at bygge videre på historien og selv fortolke det skete.

Det første afsnit af Tiden før døden udkommer som e-bog og lydbog den 7. juni, og der frigives et nyt afsnit de fire efterfølgende torsdage. Lydbøgerne er indlæst af skuespiller Lars Brygmann.

★★★★★★
– Fyens Stiftstidende

Du kan købe Tiden før døden her.

___________________________________________________________________________________

Tiden før døden. Ny serie til dig, der elsker historisk fiktionJesper Bugge Kold (f. 1972) er en dansk forfatter, journalist og bibliotekar. Han debuterede i 2014 med den anmelderroste historiske roman Vintermænd og har sidenhen udgivet værkerne Land i datid og Krigsturisten.

Tiden før døden er hans første digitale serie.