CarlsenPuls Bøger til unge Børnebøger 13-15 år Young Adult-romaner

Alexander Kielland Krag: Det er stadig vigtigt med repræsentation i litteraturen

det bliver mellem os, Alexander Kielland Krag, ya, young adult, ungdomsbog,

Han tog de norske læsere med storm med sin debut. Kom helt tæt på Alexander Kielland Krag i denne eksklusive Q&A!


Hvilke tanker ligger bag fortællestilen i Dette bliver mellem os, hvad håber han bogen vil betyde for unge læsere, og hvilket råd vil han give til forfatterspirer? Alt det og meget mere får du svar på i dette interview.

Måden, Dette bliver mellem os er fortalt på, er ret kondenseret. Hvilke tanker ligger til grund for valget af denne fortællestil?

Jeg ønskede at placere læseren midt i de situationer, som Felix befinder sig i. Det er de få beskrivelser og skildringer i teksten, som gør, at den bliver kondenseret, og at der i stedet lægges fokus på følelser og handling.

Jeg ønskede også at give læseren plads til selv at tolke teksten ved at lade meget være usagt frem for at servere det hele.

Det var vigtigt for mig at give læseren følelsen af at sidde med de samme spørgsmål, som Felix ofte gør i de forskellige situationer, han befinder sig i: Hvad mener han nu? Hvordan skal jeg tolke dette? Hvordan er jeg havnet her?

LÆS OGSÅ: Kortformat og kondenseret kærlighed – smuglæs i Dette bliver mellem os

Da vi møder hovedpersonen Felix, er han kun sprunget ud over for sine forældre og ikke over for sine venner. Var der noget særligt ved den situation, som du gerne ville fortælle om? 

Ja, Felix er ude af skabet for sin familie, og Felix er heldig. Familien støtter ham. Derhjemme er det ingen hemmelighed, at han er homoseksuel, men på skolen føler han et behov for at skjule den, han er

At han ikke er sprunget ud over for sine venner, giver ham flere problemer. For det første føler Felix ikke, at han kan fortælle dem om sine overvældende følelser for Nicolai.

Det er det eneste, som Felix gerne vil tale om, og han har sådan brug for nogen, han kan tale med om det: “Hvad mente Nicolai der? Så du ham i går?” Han er så bange for at miste sine venner, at de ikke ville kunne lide ham, at alt vil blive anderledes, hvis han springer ud.

Det er vigtigt, at familien støtter Felix, men Felix er mere optaget af, hvordan det vil gå i skolen – vil han forsat have nogen at spise frokost med, nogen at gå til fest med, nogen som sender ham en snap? Felix gør sig mange overvejelser, før han tør fortælle vennerne om sin seksualitet.

Bogen fortælles fra et “jeg” og senere et “du”? Hvad gør det for læseoplevelsen?  

Jeg tror, læseoplevelsen bliver mere intim ved at lade Felix være jeg’et og Nicolai, som er den fyr, Felix forelsker sig i, være du’et. Meget af handlingen i Dette bliver mellem os foregår bare i Felix’ hoved og tanker.

Men selv når det bare er tanker, så er disse henvendt til Nicolai. For når man er forelsket, som Felix er, så handler ens tanker om den anden. Han er obsessed med Nicolai.

Bogen er skrevet som en slags kærlighedsbrev, hvor Felix hele tiden forholder sig til Nicolai og ønske at tale og dele sine tanker med ham, selvom han ikke gør det i virkeligheden.

Hvad håber du på, at læserne tager med sig, når de har læst bogen?

Jeg håber, at læserne føler sig klar til at opleve det at være hovedkulds forelsket. For homoseksuelle læsere, som endnu ikke er sprunget ud, håber jeg, at bogen kan give et indblik i nogle af de tanker og udfordringer, homoseksuelle kan have.

Der er store følelser i spil. For homoseksuelle læsere håber jeg, at de føler sig set, og at jeg formår at fortælle en historie, de kan spejle sig i. Det er stadig vigtigt med repræsentation i litteraturen.

Hvilket råd har du til andre, der drømmer om at blive forfatter?

Skriv! Det er så kedeligt et råd, men det er det vigtigste, en forfatterspire kan gøre. Jeg læste et citat for noget tid siden, som er lidt en selvfølge, men som jeg tror, at mange glemmer: “En forfatter skriver bøger.”

Mange, jeg kender, siger, at de drømmer om at skrive en bog eller blive forfatter, men når jeg spørger dem, hvordan det går med at skrive, så ser de underligt på mig: “Men jeg har ikke skrevet noget!”

Man bliver nødt til at skrive! Både for at udvikle sig og for at udgive noget. Et forlag kan ikke udgive tanker og idéer – der bliver nødt til at være ord på papiret.



Alexander Kielland Krag: Dette bliver mellem os

dette bliver mellem os, ya, young adult, ungdomsbøger, ungdomsbog, ungdomslitteratur, realisme

Felix er flyttet tilbage til Oslo. Han starter i gymnasiet og falder hurtigt for den smukke fyr Nicolai. Forelskelsen vokser, og Felix kan næsten ikke rumme den, men han er så bange for at blive afvist.

For hvad hvis Nicolai slet ikke er til fyre, og hvad hvis Felix’ nye venner ikke kan acceptere hans seksualitet?

Samtidig knytter Felix et tættere bånd til vennen Philip. Han har aldrig prøvet at have sådan et venskab før. Philip tager alting, som det kommer, og da Felix endelig tager mod til sig og fortæller om følelserne for Nicolai, bliver han mødt med åbenhed og forståelse. 

Du kan købe Dette bliver mellem os online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren


Om forfatteren

Alexander Kielland Krag er født og opvokset i Oppegard uden for Oslo. Han har en bachelor i medievidenskab og en master i retorik og kommunikation. Han bor i Oslo og arbejder som kommunikationsrådgiver. Dette bliver mellem os er hans debutroman, og den blev modtaget med fantastiske anmeldelser i Norge.