Fagbøger Yuval Harari

Derfor SKAL du læse Sapiens og Homo deus

Derfor SKAL du læse Sapiens og Homo deus

af Christina Thiemer, Boghandler ved Politikens Boghal

Som boghandler beskæftiger du dig dagligt med rigtig mange bøger inden for alle emner, og noget af det allerbedste der kan ske er, når du får den der følelse, som for mig personligt sidder i halsen. Den kradser og griber fat ned i maven. Det er en kærlighed, en afhængighed en særlig titel kan udløse. Det er selvsagt ikke noget, der sker særlig tit.

De seneste år er det sket to gange. Den ene gang var, da jeg læste Sapiens af historikeren Yuval Noah Harari.

Jeg er ikke den eneste, som har forelsket mig i Yuvals forfatterskab, som består af Sapiens og Homo deus. Listen af fans indeholder prominente navne som Bill Gates og Barack Obama.

En skrigende spændende fortælling om menneskehedens fødsel

Derfor SKAL du læse Sapiens og Homo deus

Sapiens er en skrigende spændende fortælling om menneskehedens fødsel. Hver side er en stor aha-oplevelse. Den rydder op i din fornemmelse for ”hvordan var det nu” og svarer også på ”hvorfor”.

Homo deus beskæftiger sig mere med nutiden og fremtiden og skal man vælge en fremtids-sigerske, skal man vælge historikeren.

Yuval tror, vi er på vej til at udvikle os til guder. At vi i gamle dage skød skylden for alverdens ulykker på guderne, og i dag er fuldt ud klar over, at Ebola ikke er en vred guds værk, men noget vi selv kan finde en løsning på, er bare et af de mange glasklare eksempler på, at religion og overtro er noget vi ryster af os – mener Yuval.

LÆS OGSÅ: Kom bag om bogen Homo deus

Hvem skulle have troet, at det var sladderen der bragte os så langt?

Derfor SKAL du læse Sapiens og Homo deus

Begge bøger er rigtig godt fortalt, og der er så mange finurlige pointer, at du aldrig kommer til at gå død i samtaleemner ved selv de mest kedelige middagsselskaber.

Jeg nævner i flæng: Vi var mange arter som levede samtidigt. Der var bitte små mennesker, som kun blev ca. 120 cm. høje. De levede på en ø med bitte små elefanter. Sapiens (os) blev de andre arter overlegne pga. vores evne til at kommunikere. Hvem skulle have troet, at det var sladderen, som har bragt os så langt? Religionen gør det muligt at skabe et samfund som ikke er baseret på, at alle kender hinanden.

Om 10 år findes der hverken buschauffører eller kø hos lægen.

Vi venter ikke længere på, at evolutionen skal udvikle den næste art, som skal tage over efter Sapiens. Det gør vi selv (Homo deus, Guderne). Vi er i fuld gang. Se bare de Paralympiske lege. Man erstatter et manglende ben med et bedre ben end menneskets.

Sapiens og Homo deus fortæller hvor vi kommer fra, hvorfor vi er endt, hvor vi er, og hvor vi er på vej hen.

Derfor SKAL du læse Sapiens og Homo deus

Kort fortalt, får du viden om, hvor vi kommer fra, hvorfor vi er endt, hvor vi er, og en headsup om fremtiden.

LÆS OGSÅ et uddrag af Homo deus.

Yuval er ekstremt dygtig til oneliners, der giver mening. Han er videnskabsbøgernes milkshake. Du skal bare bælle.

Kombiner din læsning med de fremragende interviews og forelæsninger du kan finde med Yuval Hararipå youtube. Det fungerer især godt med en opvask foretaget i hånden, og forbered dig på den bedste underholdning, du kommer til at støde på i årevis.

Du kan købe Sapiens og Homo deus i din lokale boghandel eller lige her 

Mere om Homo deus – en kort historie om i morgen: 

Yuval Noah Harari

Homo deus udforsker de projekter, drømme og mareridt, som vil forme det 21. århundrede – fra hvordan vi overvinder døden, til hvordan vi skaber kunstig intelligens. Bogen stiller det fundamentale spørgsmål: Hvor går mennesket hen herfra? Og hvordan kan vi forsvare en skrøbelig verden mod vores egne destruktive kræfter? Dette er det næste stadie i menneskets evolution. Dette er Homo deus.

Yuval Noah Hararis forrige bog, bestselleren Sapiens, viste os, hvor vi kom fra. Homo deus viser os, hvor vi er på vej hen. Den israelske historiker beskriver med sin sædvanlige kombination af videnskab, historie og filosofi en ikke så fjern fremtid, hvor vi går nye udfordringer i møde.

21 ting du bør vide om det 21. århundrede

Yuval Noah Harari, 21 ting du bør vide om det 21. århundredeYuval Noah Harari udforsker i denne nervepirrende bog 21 aktuelle emner. Han undersøger, hvordan man som kollektiv og som individ kan forstå og håndtere nutidens konstante og forvirrende forandringer.

Hvordan kan vi beskytte os mod atomkrig, naturkatastrofer og ny teknologi? Hvad kan vi gøre ved fake news-epidemien eller terrortruslen? Hvad bør vi lære vores børn? Er vi overhovedet stadig i stand til at forstå den verden, vi har skabt?

21 ting du bør vide om det 21. århundrede er en udforskning af, hvad det betyder at være menneske i en forvirrende tidsalder.

Du kan købe 21 ting du bør vide om det 21. århundrede online her eller i din nærmeste boghandel. udkommer 31. august.

Find mere om forfatteren her: Yuval Noah Harari.