Fagbøger

”Den store vinbog” er et nødvendigt atlas til alle, der drømmer om at udforske verdens bedste vinmarker

lindhardt og ringhof, vin, den store vinbog, bog om vin, jancis robinson, hugh johnson, vinguide, rødvin, hvidvin

Er du bare tilnærmelsesvist interesseret i vin er Den store vinbog absolut ikke til at komme udenom. Bogen, som oprindeligt blev udgivet i 1971, er en ubestridt klassiker og måske ét af de stærkeste bud på det ultimative vin-leksikon.

 

Har du nogensinde overvejet at pakke bilen og køre direkte sydpå gennem Europa for at opleve de kendte franske vindistrikter? Eller har du måske befundet dig i selve vinområderne, men samtidig følt dig på bar bund over, hvor du skulle gå hen for at smage de bedste, lokale vine?

I begge tilfælde vil du højst sandsynligt hurtigt erkende, at livet som rejsende vinentusiast kan være en anelse uoverskueligt. Det kan i sig selv være lidt af en opgave at holde styr på de forskellige druesorter, men når først du som ny (eller garvet) vininteresseret skal navigere imellem de forskellige vingårde og marker i det franske Bourgogne-område, vil du sandsynligvis risikere at melde fortabt uden den rette vejledning.

Den rette vejledning er netop, hvad forfatterne Hugh Johnson og Jancis Robinsons udgivelse Den store vinbog tilbyder. Bogen, hvis første udgave udkom i England i 1971, har solgt over 4,5 millioner eksemplarer, er udkommet på 16 sprog og betragtes i dag som ét af de mest betydningsfulde og populære vinpublikationer til dato. Bogen er på én gang et vin-opslagsværk, et atlas og en rejseguide.

Uovertruffen vin-bibel

Der hvor Den store vinbog især brillerer og formår at overgå andre vinbøger er ved dens uovertrufne brug af kort over samtlige af de bedste vindistrikter i verden. Det er ikke for sjov, at den engelske titel på bogen er ”The World Atlas of Wine”. I alt indeholder bogen 215 detaljerede kort over verden ypperste vinområder.

”Den store vinbog” er et nødvendigt atlas til alle, der drømmer om at udforske verdens bedste vinmarker

Og det er ikke kun de oplagte og mere kendte vinproducerende lande som Frankrig, Italien og Tyskland, der optræder i atlasset. Selv hvis du befinder dig i lande som Ungarn, Sydafrika og sågar Kina, kan du slå op i Den store vinbog og få et overblik de bedste vindistrikter. Og forfatterne har gjort deres ypperste for at kræse om detaljerne og udvælge de allerbedste områder at besøge.

”Bogens kort er udformet med tanke på forbrugeren, ikke vinbureaukraten. Vi har markeret de vinerier, vi mener har særlig interesse for verdens vinelskere, uanset om det skyldes kvaliteten af deres vine eller deres betydning lokalt,” skriver den ene forfatter Jancis Robinson i bogens forord.

Sådan smager man på vin:

lindhardt og ringhof, vin, den store vinbog, bog om vin, jancis robinson, hugh johnson, vinguide, rødvin, hvidvin

1. Øjnene

Hæld en smagsprøve i glasset, så det kun er kvart fyldt. Check om vinen er klar, eller om den er grumset og se på den, mens du holder glasset skråt mod en hvid baggrund for at betragte farven midt i vinen og ude ved randen. Jo mørkere rødvin er, des yngre vin. Jo klarere farve og jo finere farvenuancer, des bedre vin.

lindhardt og ringhof, vin, den store vinbog, bog om vin, jancis robinson, hugh johnson, vinguide, rødvin, hvidvin2. Næsen

Tag et dybt, koncentreret snus, slyng så vinen rundt i glasset og snus igen. En fin og modnet vin kræver måske at blive slynget, før den overhovedet afgiver duft. Bemærk om vinen lugter ren, intens, og hvad det er, smagen minder dig om. Bemærk også hvordan duften ændrer sig, mens du smager. Gode vine bliver mere interessante med tiden, hvilket ikke gælder for billige kommercielle vine.

lindhardt og ringhof, vin, den store vinbog, bog om vin, jancis robinson, hugh johnson, vinguide, rødvin, hvidvin3. Munden

Tag en god mundfuld vin og lad den komme i berøring med alle smagsløgene på tungen og indersiden af kinderne. Når man har sunket en slurk eller spyttet den ud, kan man bedømme, om vinen har den rette balance af sødme, syre, bitterhed og udtørrende tanniner. Hvis vinen bliver hængende længe i ganen, er det også et tegn på kvalitet.


Hvert et komma er revideret

Den store vinbog fås i dag i sin syvende reviderede udgave. Udover at være blevet udvidet med nye afsnit om Californien, Australien, New Zealand, Argentina, Sydafrika, Spanien, Østrig, Canada og Kina, er hvert eneste ord, symbol, billede og komma også blevet gennemgået og revideret i den nye udgave.

Ifølge forfatter Jancis Robinson er der i den syvende udgave af Den store vinbog på mange måder tale om en marginalt anden bog end de tidligere udgaver – i kraft af dens bredere perspektiv. I 1985, da bogens tredje udgave udkom, var der for eksempel intet, der tydede på, at Asien ville gå hen og blive en stor spiller på vinmarkedet.

Læs også Det største og bedste opslagsværk om vin er nu i en ny udgave

Anderledes ser det ud i dag, og spørger man forfatteren, er det derfor ikke nok at ’nøjes’ med en ældre udgave af bogen, hvis man ønsker at holde sig helt opdateret i vinverden.

”Én af de meget få frustrerede kommentarerer jeg møder fra den voksende hær af vinelskere verden over, er ’Den store vinbog? Den har jeg da et eksemplar af.’ Det viser sig næsten altid at være en udgave, der er flere årtier gammel. Forstår de ikke, hvor meget bogen udvikler sig fra gang til gang? Tredje udgave er ikke til nogen nytte,” skriver Jancis Robinson i bogens indledning.

Udover de udførlige kort over verdens vigtigste vinregioner indeholder Den store vinbog også forskellige ideelle guides til den ægte vinnørd. Du kan blandt andet blive klogere på, hvordan du korrekt dekanterer en vin, hvilke temperaturer der passer til de forskellige druer, og hvor længe en vin skal modnes.


Hugh Johnson (f. 1939) er en britisk forfatter og vinekspert. Han betragtes som én af verdens bedst sælgende vinforfattere. I 1971 udgav han “Den store vinbog”, som blot to år efter udkom på dansk. “Den store vinbog” betragtes som verdens første forsøg på at kortlægge verdens vinområder.

Jancis Robinson (f. 1950) er en britisk vinskribent og journalist. Hun har været tilknyttet som forfatter sammen med Hugh Johnson af “Den store vinbog” siden 5. udgave i 2003.

“Den store vinbog” er et enormt, omfattende projekt med et team, der, udover de to forfattere og redaktøren Gill Pitts består af en bataljon af kartografer, grafikere, kunstnere, researchere, registerspecialister og ikke mindst lokale konsulenter. 


lindhardt og ringhof, vin, den store vinbog, bog om vin, jancis robinson, hugh johnson, vinguide, rødvin, hvidvin

Den store vinbog af Hugh Johnson og Jancis Robinson kan købes online her eller i din lokale boghandler