Aktuelt Fiktion

Lindhardt og Ringhofs litterære direktør: Årets program er fyldt med modige og skarptskrivende debutanter

debutanter

Et nyt bog-år er godt i gang, og på Lindhardt og Ringhof har vi et stærkt og varieret debutantprogram, som vi er utroligt stolte af.

Af Sune de Souza Schmidt-Madsen, litterær direktør på Lindhardt og Ringhof

Her på kanten af sommerferien kan vi allerede kigge tilbage på et godt halvår med spændende nye forfatterskaber hos Lindhardt og Ringhof. Det er både danske og oversatte debutanter, der tager os til så forskellige steder som Tokyo, Næstved og Oslos kriminelle underverden. Jeg er glad for at dele vores stærke debutantprogram med jer og løfte sløret for nogle af de nye stemmer, I kan glæde jer til at stifte bekendtskab med.

Når man er i gang med at skrive sin første bog, er det en utroligt skrøbelig proces, som jeg ikke tror, man gør sig begreb om, medmindre man selv har prøvet det. Ofte tager det 2-3 år. Der er meget alenetid, hvor man skal overbevise sig selv og alle sine dæmoner om at jo, det er vigtigt, jo, jeg er god nok, jo, jeg må gerne skrive. Det er næsten den største kamp, for vi er allesammen vores egne værste kritikere.

Man har faktisk kun en person at dele sine bekymringer med, nemlig redaktøren. Redaktørerne er så vigtige for processen; de holder modet oppe og tror på en, når man ikke selv gør. Selvom vi som redaktører prøver at fremstå seje og erfarne, kan jeg med sikkerhed sige: Hver eneste gang, man som redaktør antager en ny forfatter, står man med hjertet i hånden – vi ved jo heller ikke, hvordan det kommer til at gå. Sammen med forfatteren springer man ud på det dybe vand og tror på bogen sammen med dem.

Det er en nervepirrende proces, så nervepirrende at det næsten ikke er til at holde ud. Men når det hele går op i en højere enhed – når anmelderne klapper, læserne jubler, og boghandlernes bestsellerlister pludselig lyser op – så er det så utroligt stort! Det er flere års forløsning, der kommer til udtryk – og for de fleste forfattere sker dette ofte først med tredje eller fjerde bog.

Derfor er vi også så stolte af vores modige, dygtige og skarptskrivende debutanter. I får her nogle tips til vidunderlige romaner til sommerlæsningen og et lille kig ind i efteråret.

Årets første debutanter

Vi begyndte året med en dansk debutant, Anders Meidahl, som i januar udgav romanen Intethvid. Intethvid bringer en synsvinkel ind i dansk skønlitteratur, vi ikke tidligere har set. Den tager det psykiatriske system under behandling, men i modsætning til de fleste fremstillinger, der handler om oplevelsen af at være patient i systemet, tager Intethvid udgangspunkt i de mennesker, der arbejder der. “Frelserne”, som hovedpersonen sarkastisk siger om sig selv.

Intethvid fik fem stjerner i Jyllands-Posten med ordene: ”Den vildeste beretning om pres og stress i sundhedsvæsenet, denne anmelder nogensinde har læst.”

Kort efter udgav vi Dagbog fra et tomrum af japanske Emi Yagi, som fik fem hjerter i Politiken og blev kaldt ”en genistreg af en debutroman”. Dagbog fra et tomrum er en moderne arbejdspladsroman om en ung kvinde, der lyver sig gravid for at slippe for alle de trivielle opgaver, hendes mandlige kolleger forventer, at hun tager sig af – blandt andet kaffebrygning og afrydning. Bogen udstiller den patriarkalske japanske arbejdsmarkedskultur og er samtidig en helt utroligt underholdende fortælling.

I april udkom Signe Pildals uhyre aktuelle roman Francine & Katrine, der handler om overgreb i universitetsverdenen. Romanens særlige greb er, at den ikke fokuserer på overgrebsmanden, men på de to kvinder, hvis liv bliver ødelagt af hans ugerninger; den studerende Francine, der bliver udsat for en voldtægt, og Katrine, som er gift med overgrebsmanden og for sent finder ud af, hvad hendes mand er skyld i. Berlingskes anmelder skrev om bogen:

Francine & Katrine beskriver koncist forbrydelsens anatomi, som den udfoldes inden for rammerne af en mand-kvinderelation, hvor magten er medspiller. Den handler om det, som #metoo tog afsæt i, og som #metoo begyndte at advare mod. Den handler om det, som #metoo begyndte at gøre oprør mod, få år efter romanens tid. Den gør det ved at insistere kropsnært og lavmælt. Det gør den godt.”

Også den fransk-amerikanske journalist Clémence Michallon har i sin debutthriller Den tavse gæst fokus på ofrene – her fortæller den tilfangetagne Rachel samt tidligere kvindelige ofre om den svært charmerende Aidan og hans uhyggelige skyggeside som seriemorder.

I foråret udkom også engelske Maddie Mortimers debutroman Kort over kroppens landskab, en stærk og anderledes fortælling om en kvindes liv og død. Romanen er fortalt af den sygdomsramte kvinde, hendes familie og kræftcellen, der har indtaget hendes krop. Kort over kroppens landskab blev longlistet til Bookerprisen 2022, og også i Danmark fik romanen begejstrede anmeldelser.

Politiken kaldte den et “rystende præcist kort over menneskelivet som en krop” og roste også romanens danske oversætter: ”Siri Ranva Hjelm Jacobsen har gjort et enormt virtuost stykke arbejde for at lade Mortimers sprog rable og drille så vellykket.”

Stærke nye stemmer

Op til sommeren udkom Susan Knorrenborg med romanen Spørg John. Bogen følger Katrine og Tina, der er kusiner og bedste venner. De vokser op udenfor Næstved i den lille by Fensmark i 90’erne, hvor de går til fyraftensstrip, drikker billige shots og arbejder i det lokale supermarked. Men deres veje skilles, da Katrine flytter til København, møder Frederik fra Virum og træder ind i en ny verden, hvor man har årskort til Louisiana og undrer sig over, hvem der dog stemmer på Dansk Folkeparti.

I Berlingske fik Spørg John fem stjerner med ordene:

”Hvad får man, hvis man kloner Helle Helles skarpe provinsrealisme og rammende underspillede replikker med Stine Pilgaards humoristiske blik på det skæve og uventede og dog genkendelige?  (…) Man får en debutant, som de færreste endnu kender. Men som alle helt sikkert nok skal komme til at vide, hvem er. Hun hedder Susan Knorrenborg, og med sin sprogligt sprudlende og spiddende bog, Spørg John, springer hun ind på den skønlitterære scene med en mildest talt spektakulær entré.”

Endelig udkom Linea Maja Ernst med debutromanen Kun til navlen, som også har fået en begejstret modtagelse. Romanen, der følger en vennegruppe på en sommerhustur, er et satirisk portræt af millennial-generationen og de romantiske forviklinger, som opstår midt i voksentilværelsen.

Romanen fik fem stjerner i Berlingske, hvor anmelderen skrev:

”Linea Maja Ernsts debutroman, Kun til navlen, er nok bogforårets første fuldmodne mirakel. Her er både kraft og saft, poesi og erotik, underspillet humor og håbefulde længsler. En med andre ord intens romantisk forviklingskomedie, der ud over Shakespeare også står på skuldrene af blandt andet Sally Rooney, Tove Ditlevsen, Virginia Woolf, Johann Wolfgang von Goethe samt tv-serier som Skam og Beverly Hills 90210.”

Kun til navlen har ligget på bestsellerlisten lige siden og er allerede blevet solgt til udgivelse i Sverige og Tyskland.

Flere nye forfatterskaber på vej

Til efteråret venter flere spændende debutantoplevelser:

Britiske Nicola Dinan debuterer med Maveskind. Romanen handler om at være født i en anden krop end det køn, man føler sig som, og dykker ned i, hvad det betyder for livet og kærligheden. Romanen er shortlistet til en lang række priser og har fået stjernespækkede anmeldelser. Film og tv-rettighederne til bogen er allerede købt af skaberne bag den succesfulde tv-serie Normale mennesker, der er baseret på Sally Rooneys anmelderroste roman af samme navn.

På dansk glæder vi os til at præsentere Wilhelm Østergaard, der debuterer med digtsamlingen Din hund rejser på børnebillet. Foruden at være medindehaver af frisørsalonkæden Henri står Wilhelm Østergaard blandt andet bag podcasten Fængsel, hvor han taler med tidligere indsatte om, hvordan fængslet har påvirket dem, og om hvorfor man ender i fængsel, som han selv gjorde, da han var ung.

Og så ser vi umådeligt meget frem til den norske forfatterkomet, Oliver Lovrenski, der bragede gennem firmamentet, da hans debutroman Da vi var yngre udkom sidste år. Oliver skriver fra Oslos undergrund på ”kebabnorsk” om bandekriminalitet, broderskab og tab. Han modtog den prestigefyldte Bokhandlerpris i Norge for romanen som den yngste vinder nogensinde, og han var den mest læste debutant i Norge sidste år.

Endelig glæder vi os til Amy Neffs smukke og rørende roman De dage jeg elskede dig højest – en kærlighedsfortælling om et ældre ægtepar, der forsøger at få det bedste ud af livet i tiden, før de sammen tager herfra.

Jeg vil gerne slutte med at takke alle de debutanter, som ikke er nævnt her – både fra Lindhardt og Ringhof og fra andre forlag. Det er så vigtigt, at litteraturen lever og bliver ved med at forny sig, og hver gang en ny bog kommer til verden, og en ny forfatterstemme bliver født, er det værd at fejre.

Så hurra for debutanterne! Og for litteraturen!


Læs mere om forlagets debutanter:

Intethvid af Anders Meidahl

Lindhardt og Ringhofs litterære direktør: Årets program er fyldt med modige og skarptskrivende debutanter

”»I skal udskrive og overflytte så mange, I kan komme afsted med,« befaler hun og minder om det årlige effektiviseringskrav på 2%.
»Men husk nu at spørge, om de kan love ikke at begå selvmord, inden I udskriver dem. Og allervigtigst, sørg for, at det bliver journalnoteret.«”

Mellem de kridhvide, nøgne betonvægge på Ny Rosenhøj Psykiatrisk Hospital, går en nyudklækket læge og drømmer om en mere menneskelig psykiatri. Om plads til blomster, kunst og omsorg. Det, der som det eneste, kunne få hans egen mor ud af mørket. Men overalt mødes han af kyniske krav om effektivisering. Over to nattevagter domineret af underbemanding, overbelægning, svigt og stress, drives han ud over sammenbruddets rand. Fortidens traumer begynder at vælde op i hans nutid, og snart er det ikke til at kende behandler fra patient.

Du kan købe Intethvid af Anders Meidahl fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.


Dagbog fra et tomrum af Emi Yagi

Lindhardt og Ringhofs litterære direktør: Årets program er fyldt med modige og skarptskrivende debutanter

Som den eneste kvinde på sin arbejdsplads falder det tilbage på Shibata at lave alle de kedeligste opgaver. En dag bekendtgør hun, at hun ikke kan vaske sine kollegers beskidte kaffekopper op, fordi hun er gravid, og lugten gør hende dårlig. Men … Shibata er ikke gravid, og nu har hun en ni måneder lang løgn, hun skal opretholde.

Dagbog fra et tomrum er en anmelderrost, humoristisk og knivskarp romandebut fra Japans nye litterære stjerneskud.

Udnævnt til en af årets bedste bøger i The New Yorker. Vinder af den prestigefulde Dazai Osamu-debutantpris i Japan

Dagbog fra et tomrum er en af de stærkeste skildringer af kvindelig subjektivitet, kreativitet og indre liv, jeg nogensinde har læst.” – The New Yorker

Du kan købe Dagbog fra et tomrum online fx hos Saxo.com eller i nærmeste boghandel.


Francine & Katrine

Francine og Katrine, Signe Pildal

Francine & Katrine handler om, hvad der sker efter et seksuelt overgreb. Romanen følger Francine, som bliver voldtaget af sin universitetsvejleder, og Katrine, som er gift med ham. Den handler om de vidtrækkende følger, voldtægten har, ikke kun for de to kvinder, men også for andre mennesker omkring dem.

Det er en roman om magt og afmagt, om at vide og fortie og om, hvad man gør for at beskytte sig selv og dem, man elsker.

”Hun gik i bad, da hun kom hjem. Det gør man åbenbart, havde hun tænkt, da hun stod med lukkede øjne under bruseren. Hun havde skrabet sine underben glatte, mens hun græd og vandet skyllede ned over hende. Kvalmen ved tanken om, at Kjær skulle have bemærket hårene på hendes ben. Hun tænkte ikke på det, da hun lå på sofaen, men nu betyder det noget. Det ville have været endnu en ubærlig blottelse.”

Du kan købe Francine & Katrine online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.


Den tavse gæst af Clémence Michallon

Lindhardt og Ringhofs litterære direktør: Årets program er fyldt med modige og skarptskrivende debutanter

Aidan er en hårdtarbejdende far og en vellidt person i lokalområdet. Han er gavmild, men har en mørk side: Han har myrdet otte kvinder. Nummer ni bliver Rachel, som han holder fanget i skuret i haven. 

Da Aidans kone dør, er han og deres 13-årige datter Cecilia nødsaget til at flytte. Aidan har intet andet valg end at tage Rachel med sig og introducere hende for Cecilia som en ven af familien, som har brug for et sted at bo. Aidan satser på at de sidste fem års fangenskab har hjernevasket og skræmt Rachel nok til at hun ikke vil flygte. Men Rachel er en fighter og en overlever og hun ser Cecilia som den livline, som hun tålmodigt har ventet på. Og da Emily, en lokal restaurantejer, begynder at interessere sig for den flotte enkemand, kommer hun farligt tæt på Aidans hemmelighed. 

Den tavse gæst er en sindrig thriller skrevet fra Rachel, Cecilia og Emilys synsvinkler og udforsker de psykologiske konsekvenser af Aidans forbrydelser mod kvinderne i hans liv – og båndene imellem dem, som styrker dem. 

Du kan købe Den tavse gæst online fx hos Saxo.com eller i nærmeste boghandel fra 15. februar.


Kort over kroppens landskab af Maddie Mortimer

Kort over kroppens landskab, Maddie mortimer

Sammen med sin mand, Harry, og datter, Iris, har Lia skabt den harmoniske familie, hun altid har ønsket sig. Men da hun stilles en terminal kræftdiagnose, bliver familien tvunget til at tage stilling til, hvad det vil gøre med deres sidste tid sammen. Med Lias døende krop som centrum udfoldes en kalejdoskopisk fortælling om en kvindes levede liv og dets ende.

Lia bærer sin fortid i sin krop. Dens erfaringer og relationer ligger forstenet i hende, afskåret fra det liv, hun lever. Men da noget ondsindet indtager hendes krop, begynder fortiden at sive ud i nutiden.

Kort over kroppens landskab er en både brutal og håbefuld livshistorie fortalt fra afslutningen. Det er en fortælling om det, vi gør med livet, når vores fremtid tages fra os. Om det at være syg og skulle forlade livet, og det at være pårørende og skulle leve videre.

Du kan købe Kort over kroppens landskab online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 22. april 2024.


Spørg John af Susan Knorrenborg

Spørg John, Susan Knorrenborg, Romaner om identitetskriser,

Katrine og Tina er kusiner. Og hinandens bedste veninder. De er vokset op sammen som søstre i den lille flække Fensmark.

Katrine tager til København for at studere og får trofækæresten Frederik fra Virum. Tina bliver på Sydsjælland og sygner mere og mere hen i skodjobs og forholdet til plattenslageren Tage, der fjernhealer og har ”landbrug” i kælderen plus et par næver, der sidder temmelig løst. Især når Tina er inden for rækkevidde.

Alligevel er det ikke til at forudsige, hvem der redder hvem i sidste ende. Og når det ser sortest ud, kan de to veninder altid søge råd hos synske John i ugebladet Hjemmet, for John ser alt …

Spørg John er en roman om ulige børn, om aldrig rigtigt at passe ind og om at miste sig selv, når man forsøger at finde sin plads – og ikke mindst om kærlighed.

Du kan købe Spørg John online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 17 maj.


Kun til navlen af Linea Maja Ernst

Kun til navlen, Linea Maja Ernst, romaner om identitetskriser

En gruppe venner midt i trediverne er samlet i et sommerhus ved en skovsø. Det er midsommer og ugen op til et bryllup. Et vennepar skal giftes.

Gruppen forbereder sig og holder samtidig fri, skændes, mindes, flirter, poserer, soler sig i hinandens selskab og roder op i ukurante følelser.

Sylvia har altid været forelsket i Esben, brudgommen. Hun er i et trygt og stabilt parforhold med sin kvindelige kæreste, Charlie, men kan ikke finde ro. Kvæde føler sig endelig hjemme i sin krop og er klar til at holde et skov-rave, men der er børn, der skal puttes, og Gry har taget sin kæreste Adam med, der går rundt og ligner en reklame for heteroseksualitet. Karen glæder sig til at blive gift, men hun glæder sig endnu mere til at komme tilbage på arbejde. Og imens samtalerne slår gnister rundt om middagsbordet, kæmper Gry med at føle sig banal blandt sine farverige, excentriske venner.

Hvorfor er nogles drøm at blive gift og andres at leve i et harem med deres yndlingsvenner? Og hvad stiller man op med længslen efter, at alt kunne være anderledes? Linea Maja Ernst debuterer med Kun til navlen, en samtidsroman om at være fanget i en livsfase og panikken over måske at være blevet mere småborgerlig, end man nogensinde havde frygtet.

Du kan købe Kun til navlen online fx hos Saxo eller i din nærmeste boghandel.


Maveskind af Nicola Dinan

Lindhardt og Ringhofs litterære direktør: Årets program er fyldt med modige og skarptskrivende debutanter

Maveskind er en sårbar coming of age-historie om transkønnethed, venskab og den første store kærlighed.

Tom møder Ming til en dragfest, mens de begge læser på universitetet. De bliver hurtigt kærester, men langsomt starter en forskydning i deres forhold. Ming ændrer sig lidt efter lidt, og det bliver tydeligt, at han ikke føler sig hjemme i sin egen krop og gerne vil skifte køn. Mings transition lægger et stort pres på deres forhold, og åbner op for en række spørgsmål omkring, hvorvidt det er værd at miste en del af sig selv for at blive den man gerne vil være.

Maveskind sætter fokus på transkønnethed og med sin kærlige tilgang til spørgsmålet, giver den et tættere og mere autentisk billede af, hvad det vil sige, ikke at føle sig hjemme i sin krop. Hvad det vil sige at skifte køn, selvom det betyder, at man må miste meget af det, man havde før.

Du kan købe Maveskind online, f.eks. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 15. august.


Din hund rejser på børnebillet af Wilhelm Østergaard

Lindhardt og Ringhofs litterære direktør: Årets program er fyldt med modige og skarptskrivende debutanter

Vilde debutdigte, hvor drømmesyn blander sig med glimt fra erinderinger af et liv med vold og kriminalitet, men også stærke maskuline fællesskaber og en elsket storebror.

Wilhelm Østergaard fik hjernerystelse og lå brak i halvandet år uden at kunne læse, arbejde eller høre musik. Han købte en skrivemaskine og begyndte at skrive sine egne tekster. Resultatet blev denne digtsamling, der kredser om fortællerens rejse gennem sygdomsforløb og den ensomhed, man kan føle, når man sidder hjælpeløs og alene og glor ud i luften. Et andet spor er de syrede drømmesekvenser, der vokser frem i isolationen. Et tredje spor erindringsglimtene om moren, faren, og broren og en vild ungdom med slagsmål og fængselsophold, men også stærke maskuline fællesskaber og kærlighedsforhold. Fra dage på sofaen derhjemme løsrevet fra virkelighed og dagligdag til speedede ture gennem Berlins undergrund og farlige ayahuasca-trips i den sydamerikanske jungle.

Du kan købe Din hund rejser på børnebillet online eller i din nærmeste boghandel fra 18. september.


Da vi var yngre af Oliver Lovrenski

Oliver Lovrenski, Da vi var yngre,

Da vi var yngre er Oliver Lovrenskis debut; en rå coming-of-age roman fra moderne Oslo. 

De er unge, fulde af angst, piller, håb og kærlighed. Forældrene er magtesløse, politiet er forhadte og børneforsorgen har ingen kontrol. Ivor og hans bedste venner Marco, Jonas og Arjan er seksten år gamle og falder længere og længere ned i en verden fyldt med rus, vold og kriminalitet. Men centralt for dem er også deres fællesskab, som er et ubrydeligt bånd mellem dem.

Da vi var yngre er en roman om venskab og håb, om at vokse op for hurtigt og at længes efter noget, man aldrig har haft. Romanen følger drengenes daglige liv gennem noter og længere passager, hvor Ivor deler sine tanker og følelser frit på siderne. Det er en hård historie, som er gennemsyret af vold og kriminalitet såvel som varme og kærlighed.

Du kan købe Da vi var yngre online, f.eks. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 16. august.


De dage jeg elskede dig højest af Amy Neff

Lindhardt og Ringhofs litterære direktør: Årets program er fyldt med modige og skarptskrivende debutanter

De dage jeg elskede dig højest er en uforglemmelig debutroman og en hyldest til den livslange og dybe hengivenhed mellem to mennesker.

Joseph og Evelyn vokser op som naboer på New Englands kyst, og i 1941 falder de to barndomsvenner for hinanden. Tres år er gået, de har delt et langt liv. Nu samler de deres tre voksne børn for at fortælle dem om den hårde diagnose, Evelyn har fået. Joseph kan ikke leve uden hende. Så om et år vil de forlade deres liv sammen og på deres egne præmisser.

Mens både Joseph og Evelyn og resten af familien bearbejder nyheden, genlever de fortiden og de mange minder. Og de sætter sig for at skabe nye minder, som kan glæde og trøste deres børn. Men tiden går, og de må forholde sig til, hvad de efterlader sig.

Du kan købe De dage jeg elskede dig højest online eller i din nærmeste boghandel fra 23. september.