CarlsenPuls Amerikanske YA-forfattere Young Adult-romaner

Dear Evan Hansen: Et amerikansk musicalfænomen kommer til Danmark – som bog!

YA, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, kære evan hansen, deaer evan hansen, Steven Levinson, Benj Passek og Justin Paul, Val Elmich.

Da musicalen DEAR EVAN HANSEN havde premiere på Broadway i efteråret 2016, havde ingen vist forestillet sig, at der ikke blot var tale om en ny musical, men at dette var starten på dét, der skulle blive et internationalt fænomen. Siden da har fans fra hele verden taget historien om den angstramte og usikre Evan til sig, fankulturen overgår alt, hvad Broadway tidligere har oplevet – og for første gang er en musical blevet til en roman. Og ikke omvendt. Nu kommer romanen til Danmark.

 

Historien om high school-eleven Evan, der på trods af sin medicinering ikke kan få bugt med sin angst, begynder, da Evan og skolens ‘outsider’, Connor Murphy, har et sammenstød i skolens computerlokale. Connor finder et af de breve, som Evan har fået besked på af sin psykolog, at han skal skrive til sig selv for at få noget positivt ind i sit liv.

Dear Evan Hansen: Et amerikansk musicalfænomen kommer til Danmark – som bog!

Foto fra musicalen “Dear Evan Hansen” på Broadway.

Connor misforstår Evans brev, der bl.a. handler om Connors søster, Zoe, som Evan er forelsket i, og Evan frygter nu, hvad Connor vil gøre med brevet. Vil han offentliggøre det på sociale medier? Vil han udlevere ham til alle de andre elever på skolen? Som dagene går og intet sker, bliver Evan mere og mere nervøs. Hvad har Connor præcist tænkt sig at gøre? Men så kommer beskeden: Connor Murphy har taget sit liv. Og nu bliver Evan viklet dybt ind i en families sorg og kommer på den måde til at lære mennesket, den ensomme Connor, bedre at kende.

Dear Evan Hansen: Et amerikansk musicalfænomen kommer til Danmark – som bog!

“DEAR EVAN HANSEN er en dybt rørende fortælling om menneskers dybe ensomhed i en tid, hvor online forbindelser ellers hele tiden beder os om at forholde os til alt og alle,” fortæller forlagschef for Forlaget Carlsen, Christian Bach. Han har set forestillingen på Broadway, og det var også ham, der sikrede de danske rettigheder til romanen.

“Jeg hørte første gang om musicalen i forbindelse med en anden roman, som vi udgiver på CarlsenPuls,” fortæller han. “Becky Albertalli og Adams Silveras roman HVIS DET ER OS, refererer nemlig en del til forestillingen, og så blev jeg først nysgerrig og siden hen decideret ‘hooked’! Historien, musikken, sangteksterne – alt spiller bare her. Og hiver os dybt ind i den rørende historie om Evan og Connor.”

Men kan man lave en virkelig god musical om til en virkelig god bog? Ja, det kan man. I hvert fald ifølge Christian Bach: “Jeg var spændt – rigtigt spændt – på at læse romanudgaven af DEAR EVAN HANSEN, men jeg må bare sige: Det er virkelig lykkedes at bringe magien fra scenen ned i bogform! Det er helt tydeligt, at bogens hovedforfatter, Val Elmich, har haft et utroligt tæt samarbejde med holdet bag forestillingen, og jeg synes virkelig, at bogen når helt ind til kernen af både karaktererne og historien. Man kan læse bogen uden at have set musicalen, og man kan stadig få den oplevelse, som hundredtusinder af fans har fået, når de har set musicalen. Og hvis man allerede har set forestillingen, så kommer man endnu tættere på personerne i bogen. Det fungerer virkelig godt.”

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=WFZmT-LRMBM[/embedyt]

Sådan så det ud, da fans fra hele verden – fra 31 lande fra Norge til Japan – sammen lavede en virtuel korversion af en af musicalens allerstørste hits, “You Will Be Found”.

Romanen udkommer i USA i efteråret, og den forventes allerede nu at blive et af efterårets allerstørste boghit på de amerikanske YA-bestsellerlister. Vi må vente lidt længere i Danmark, hvor bogen lige nu er i gang med at blive oversat. Den udkommer på dansk i januar 2019. Og musicalen? Ja, den må man indtil videre tage til New York for at se. Rygterne siger dog, at den snart også spiller i London. Og så må vi bare krydse fingre for, at den også finder vej til et dansk teater.