Fagbøger

Fan af Churchill siden barndommen

Fan af Churchill siden barndommen

Jan Hedegaard har været Churchill-fan, siden han var 7 år – og journalist på Berlingske i mere end 20 år, hvor han blandt meget andet har skrevet portrætter, features og kulturhistoriske artikler. I en årrække var han desuden redaktør af det satiriske årshæfte Blæksprutten. Her fortæller han om et liv med Churchill:

Jeg ved, at jeg har været fan af Churchill siden jeg ikke var ret gammel, for jeg leverede som seks-årig en – bevares – ikke særlig lang eller videre dyb beskrivelse af hans fortræffeligheder med fokus på hans talent som taler til min mormor, der kvitterede ved at slå en høj latter op. Jeg forstod ikke hendes reaktion og det er nok derfor, episoden blevet hængende i erindringen.

Siden var jeg i årtier været momentant optaget af forskellige sider af Churchills mangeartede personlighed og liv. Tiden i Indien og Afrika. Gallipoli. Hans håndtering af Storbritanniens situation i 1940. Bombardementet af Dresden. Etc. Hans rejser, hans livsstil, men hele tiden hans slagfærdighed og sjove replikker. Han var et storslået renæssancemenneske – en 1900-tallets Falstaff. Siden slog det mig, hvor menneskelig og skrøbelig han også var – samtidig med at han var denne ubestridelige larger-than-life-skikkelse, der i sidste ende reddede Storbritannien og Vesteuropa fra tyranni og slaveri.

I størstedelen af denne periode – dvs. ca. 30 år – har jeg haft et foto af ham, Cecil Beatons kendte portræt, i en gammel ramme hængende på reolen med historiebøger. Og så sker der noget – forklarede en inder med hang til mystik mig engang: universets kræfter samler sig og opfylder ens ønske.

Noget må der have været om det, for det føltes som en storslået gave, da Lindhardt og Ringhofs Lars Boesgaard en vinterdag foreslog, at jeg lavede den bog med citater af Churchill, som han gerne ville udgive. Film, cd’er og bøger hobede sig op. Notesbøger og notater på utallige papirlapper hvirvlede som snefnug i luften, før bogen – den første samling af Churchill-citater på dansk nogensinde – en sensommerdag lå klar. Cirklen var sluttet.

Og dog… der dukker stadig nyt op.

Bogen hedder Churchill-citater – Ordrigt, åndrigt og nedrigt og er udvalg af citater på dansk, som skildrer Churchill i sjov og alvor, nogle gange åndrigt, nogle gange nedrigt, men altid veltalt. Citaterne er udvalgt, oversat og kommenteret af Jan Hedegaard, som også giver en introduktion til Churchills liv.

hedegaard churchill

frid og jan.jpg
Forfatteren hjemme i sin stue sammen med DRs journalist Niels Frid Nielsen i forbindelse med et interview til P1 om bogen.