Biografier

Normbryder og knaldeekspert

Normbryder og knaldeekspert

Han er blevet kaldt oplysningspioner, frisindsarkitekt og fadder til den seksuelle revolution i Danmark. Andre har mere profant udnævnt ham til sexapostel, knaldeekspert og sexmekaniker. Og så er der alt det grimme og vrede, der er sagt om manden.

Det handler om Sten Hegeler. Den 92-årige psykolog, der har brugt hele sit liv på at tale mod bornerthed og seksuelt hykleri med en mission om at give almindelige mennesker ren besked om det seksuelle.

Kun 25 år gammel bragte Hegeler sig i vælten første gang, da han i 1948 udgav børnebilledbogen: Hvordan mor?, som udløste “århundredets største sexstorm”. Bogen var sin første af sin slags i verden, og den blev modtaget med både begejstring og foragt, demonstrationer og sågar en bålafbrænding.

sten hegeler
Annoncen fra Chr. Erichsens Forlag, der meddeler, at de fire første oplag af ”Kærlighedens ABZ” er solgt på bare tre måneder, 1962.

Applaus og foragt blev de to reaktioner, som har fulgt Sten Hegeler i hele hans virke. Således også da han sammen med sin daværende kone Inge udgav Kærlighedens ABZ i 1961. Bogens ærinde var at normalisere alle former for seksuelle præferencer, og især kvindens lyst og ret til tilfredsstillelse var en mærkesag for parret, der blev et af tidens mest feterede par.

Rent privat fandt Hegeler som 28-årig ud af, at P.H. var hans biologiske far. P.H.s kommentar til Hegelers opdagelse var kontant: Hvad rager det ham?. Men slægtsskabet mellem de to er åbenlyst: nysgerrighed, diskussionslyst og hang til provokation.

Hegelers liv har i høj grad viklet sig sammen med danskernes. For han har ikke bare været vidne til danskernes seksuelle udvikling gennem næsten et århundrede, men har i høj grad spillet en markant og vigtig rolle undervejs.

Du kan finde en smagsprøve fra Sten Hegeler. Dobbeltbastarden her – og hele historien kan du læse i biografien, som kan købes hos din lokale boghandler eller hos Saxo.com

Sten Hegeler

Sten Hegeler i samtale med Gitte Løkkegaard

Bogen bygger på en række levende og direkte samtaler mellem Gitte Løkkegaard og Sten Hegeler. Om hans lange liv – om mænd og kvinder og kærlighed og livsvilkår op igennem det 20. århundrede.

Det er en personlig portrætbog, der samtidig fortæller en vigtig kulturhistorie om kampen for frisind og ligeværd. Vi kommer tæt på mennesket Sten Hegeler og hans virke og utrolige engagement, som har haft en enorm indflydelse på hele den seksuelle revolution – selvom han er blevet mødt med både demonstrationer, censur, bogbrænding og dødstrusler.

Journalist Gitte Løkkegaard sagde straks ja, da forlagets redaktør spurgte hende om hun kunne tænke sig at lave bogen om Sten Hegeler. Gitte Løkkegaard er forfatter til biografien om Tine Bryld, og store dele af hendes produktion af radio, tv og bøger har temaer som familie, børn og seksualitet som omdrejningspunkt.