Billedbøger Børnebøger Børnebøger 3-5 år Børnebøger 6-9 år Højtlæsning

Bøger – magisk døråbner til børn om svære emner

Bøger - magisk døråbner til børn om svære emner

Børnebøger om svære emner kan være en magisk døråbner til samtaler med børn. Bøgerne Hovsa af Hilde Hodnefjeld og Det værste af Annette Bjørg og Signe Kjær skaber bl.a. begge rum for samtaler om svære emner.


Samtaler om svære emner kan nemt blive en smule abstrakt for børn, og derfor kan det være en stor hjælp at have en bog og en konkret historie at leve sig ind i, fortæller direktør for Carlsen, Kaya Hoff.

”Det kan være nuancerede fortællinger, der kredser om klima, flygtninge, natur, ensomhed, usikkerhed, kærlighed, fantasi – og som i de aktuelle to bøger det at føle sig forkert og klodset. Alle sammen emner, der berører både børn og voksnes liv, og som det kan være svært at åbne samtaler om”, siger hun og uddyber:

”Ord og billeder kan gøre følelserne mere konkrete for både børn og voksne. Og så giver bogen ikke mindst en historie at leve sig ind og en karakter at identificere sig med. Det gør det nemmere for børn at fornemme, hvad det med de svære følelser går ud på – og netop identifikationen med for eksempel Frida i Det værste får barnet til at mærke, hvad der sker.”

LÆS OGSÅ: En overlevelsesguide til forældre, der skal læse den samme godnathistorie for 117. gang

børnebøger om svære emner,

”Ord og billeder kan gøre følelserne mere konkrete for både børn og voksne. Og så giver bogen ikke mindst en historie at leve sig ind og en karakter at identificere sig med”, udtaler Kay Hoff, direktør for Carlsen. Foto: Thomas A.

Vi begår alle fejl – det skal bøger til børn også afspejle

Kaya Hoff understreger, at det er vigtigt for Carlsen også at udgive bøger i kategorien for højtlæsning, der tager fat i svære emner.  

”Noget af det litteraturen kan, er at vise læseren et spejl af verden, men også et spejl af læseren selv. Børn skal vide, at de ikke er ene om at fejle en gang imellem. De skal vide, at vi alle begår fejl, og at verden ikke går under af den grund.”

Der er flere gode grunde til, at Carlsen har valgt at udgive et bredt spektrum af bøger for børn om svære emner.

”De kan give anledning til en god snak mellem voksne og børn om det, der er svært at sætte ord på; de kan vise børn, hvordan livet ser ud uden for deres egen lille verden, og så kan de spejle børnene selv og de følelser, de går rundt med”, slutter Kaya Hoff.

Børnebøger om svære emner er blevet populære

Børnebøger om svære emner og som kan starte en samtale er blevet populære og med god grund. Disse børnebøger kan være med til at starte en samtale, og man kan få sat ord på følelser, der ellers ville være svære at beskrive.

Børn og unge kan have et behov for at snakke om de hårde emner, fortæller psykiatrifondens direktør Marianne Skjold til DR. Her kan bøger om svære emner tilbyde en hjælp.

“Det kan nogle gange være svært for voksne at tackle det, måske fordi vi selv kan blive lidt forskrækkede over børnenes ligefremhed. Men ligefremheden er sund. Derfor er det godt, at der også findes bøger, der kan hjælpe de nysgerrige snakke og åbenheden på vej.”

Især bogen om Lille Lulu Lykkepot, der er en svensk børnebog, har fået en renæssance, skriver DR. Dette sker særligt efter DR-dokumentaren ‘Anders Agger indefra: Syg Ungdom’ kom ud. Her følger Anders Agger de udsatte unge, der bor på bostedet Holmstrupgård. Her introducerede 19-årige Alvilda ham til børnebogen Lille Lulu Lykkepot. Efterfølgende er der kommet en stor efterspørgsel på Lille Lulu Lykkepot på de danske biblioteker. Lille Lulu Lykkepot er skrevet af Gunilla Bergström, og den behandler de overordnede udfordringer, der kan være i at være anderledes.

Hvis du søger flere børnebøger om svære emner, og en mulighed for at starte en samtale med dit barn, så har vi samlet nogle anbefalinger herunder.
Børnebøger om svære emner, der kan starte en samtale

Fuglemanden

børnebøger om svære emner, fuglemanden,

Fuglemanden en smuk og fængslende grafisk roman. Den handler om den 17-årige Barbara, og den kamp hun kæmper mod en psykisk sygdom, der langsomt sniger sig ind på hende.

Jeg ved ikke, hvorfor det startede
Det kom snigende, som tåge
Først fuglene, som ingen andre kunne se
Så stemmen, der talte højere og højere
Indtil han en dag sad på min seng
Fuglemanden

Du kan købe Fuglemanden online eller i din nærmest boghandel.
Jakob Agermose og Otto Dickmeiss: Forglem mig ej

børnebøger om svære emner, forglem mig ej,

Williams mor graver et hul i køkkenhaven, og det er så dybt, at hun forsvinder. Så må far ud og hive hende op igen. Næste morgen vågner Williams far med et hoppende ben. Han siger: ”Det skal bare løbes væk” og forsvinder ud ad hoveddøren. Tilbage sidder William med sin hund Pølse og en mor, der er gået i stå. Men William får en idé.

En historie om at have en mor, som ikke kan være der, og en far, som ikke tør være der.

God fra omkring 6 år.

Du kan købe Forglem mig ej online eller i din nærmest boghandel.
Af flere: Brudstykker

Brudstykker, ungdomsbøger

KAN MAN SKRIDE FRA FESTIVALEN, selvom man har glædet sig helt vildt? HVOR MANGE BAKTERIER overføres der ved et kys? KAN EN FAR, der aldrig har været der, alligevel fucke dig op? ER FØLELSESLØSHED bedre end smerte? 

Nogle gange går noget i stykker og må samles på ny. BRUDSTYKKER er otte noveller om sårbarhed – fortalt af en række danske forfattere med indsigt, omsorg, nuancer og håb. 

De medvirkende forfattere er:

Ida-Marie Rendtorff 
Sarah Engell 
Sidsel Ana Welden 
Jonas Kleinschmidt 
Mikkel Rosengaard
Zakiya Ajmi 
Mads Ananda Lodahl
Vilma Sandnes Johansson

Du kan købe Brudstykker online eller i din nærmeste boghandel.
Hilde Hodnefjeld: Hovsa

børnebøger om svære emner, hovsa

En ulykke kommer sjældent alene, og det kan hovedpersonen i Hovsa! tale med om. Det er, som om der sidder en ulykkesfugl på skulderen og venter på, at man skal tabe noget, falde over noget eller komme til at ødelægge noget, så ens far bliver sur. Men man kan jo ikke gøre for det!

Hovsa! er en historie om at favne sine fejltagelser og lære at leve med dem. Men det er også en fortælling om at acceptere og tilgive andres fejl, for ingen af os er jo perfekte.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Hovsa! online eller i din nærmeste boghandel.
Annette Bjørg og Signe Kjær: Det værste

børnebøger om svære emner, det værste,

Det værste er en stærk historie om at gøre alt i den bedste mening, men alligevel komme til at ødelægge både ting og relationer omkring sig.

Frida er en lidt klodset pige, som ofte vælter glasset med mælk, ødelægger den nye piges perlekæde og rammer naboens drivhus med fodbolden.

Frida gør det jo ikke med vilje, og derfor kan det godt være hårdt at være hende. Og farmor er heldigvis god til at trøste. Hun siger, at hun engang har knust noget meget værre: et hjerte …

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Det værste online eller i din nærmeste boghandel.
Conny Palmkvist: Endestationen

børnebøger om svære emner, endestationen

Tolvårige Nicolaus sidder ved sin mors sygeseng sammen med sin far. Det er blevet aften, alt er stille på hospitalets afdeling 34, og Nicolaus er begyndt at blive rastløs. Han indser, at han ikke bare kan sidde og vente på, at hans mor dør; han er nødt til at komme væk.

I elevatoren opdager han en knap, han ikke har lagt mærke til før. Da han trykker på den, transporterer elevatoren ham til et helt særligt sted.

Klokken er fire minutter over midnat, da Nicolaus ankommer til Endestationen. På en eller anden måde har Nicolaus formået at stoppe tiden præcis to minutter, før hans mor dør. Men hvad gør man, når man opdager, at man kan stoppe og endda rejse i tiden? Kan man ændre fortiden – eller fremtiden?

Du kan købe Endestationen online eller i din nærmeste boghandel.
Kim Fupz Aakeson og Skinkeape: Filiokus

børnebøger om svære emner, filiokus

Filiokus er en bog om skilsmisse og om at finde noget godt i noget, som umiddelbart føles helt forkert.

En pige har en mor og en far. Mor har en skæv fortand og går i kjoler med blomster. Blandt andet. Far har en skaldet plet i nakken og går i cowboystøvler. Han kan lide at danse selvom han ikke er særlig god til det.

Hun har altid tænkt at hun har været godt heldig med den Mor og den Far. Men forældrene har det desværre ikke særlig godt, ikke med hinanden i hvert fald. Ikke mere. De skal skilles, og pigen skal dele alle sine ting i to bunker. En til Mors hjem og en til Fars hjem.

Blandt sine gamle legeting finder hun en tryllestav, og pigen har et helt særligt ønske. Men man skal passe på, hvad man ønsker sig.

Fra ca. 8 år.

Du kan købe Filiokus online her.
Penny tegner en god ven

børnebøger om svære emner, penny tegner en ven,

En humoristisk og varm fortælling om at finde sine gode venner blandt de mange mennesker i verden.

Med en enkel streg og masser af indlevelse giver Sara Shepard (forfatteren til Pretty Little Liars-serien) et indblik i den svære manøvre det er at få venner.

Penny skal starte i 5. klasse. Hun er lidt nervøs, men hun har da heldigvis sin veninde at læne sig op ad. Og sit tegnehold, hvor hun slapper helt af. Men da skolen starter, er Pennys veninde lidt mærkelig. Har Penny gjort noget forkert?

‘Penny tegner en god ven’ er en skøn og sjov fortælling om en pige, der prøver at håndtere sin angst (baseret løst på forfatterens egne erfaringer), og om at slippe de venner, der ikke er rigtige for dig … og give plads til dem, der er det.

Fra ca. 8 år.

Du kan købe Penny tegner en god ven (1) online eller i din nærmeste boghandel.