Billedbøger Børnebøger Børnebøger 3-5 år Børnebøger 6-9 år Højtlæsning

Bøger – magisk døråbner til børn om svære emner

Bøger kan være en magisk døråbner til samtaler med børn om svære emner. Bøgerne Hovsa af Hilde Hodnefjeld og Det værste af Annette Bjørg og Signe Kjær skaber bl.a. begge rum for samtaler om svære emner.

Samtaler om svære emner kan nemt blive en smule abstrakt for børn, og derfor kan det være en stor hjælp at have en bog og en konkret historie at leve sig ind i, fortæller direktør for Carlsen, Kaya Hoff.

”Det kan være nuancerede fortællinger, der kredser om klima, flygtninge, natur, ensomhed, usikkerhed, kærlighed, fantasi – og som i de aktuelle to bøger det at føle sig forkert og klodset. Alle sammen emner, der berører både børn og voksnes liv, og som det kan være svært at åbne samtaler om”, siger hun og uddyber:

”Ord og billeder kan gøre følelserne mere konkrete for både børn og voksne. Og så giver bogen ikke mindst en historie at leve sig ind og en karakter at identificere sig med. Det gør det nemmere for børn at fornemme, hvad det med de svære følelser går ud på – og netop identifikationen med for eksempel Frida i Det værste får barnet til at mærke, hvad der sker.”

LÆS OGSÅ: En overlevelsesguide til forældre, der skal læse den samme godnathistorie for 117. gang

”Ord og billeder kan gøre følelserne mere konkrete for både børn og voksne. Og så giver bogen ikke mindst en historie at leve sig ind og en karakter at identificere sig med”, udtaler Kay Hoff, direktør for Carlsen. Foto: Thomas A.

Vi begår alle fejl – det skal bøger til børn også afspejle

Kaya Hoff understreger, at det er vigtigt for Carlsen også at udgive bøger i kategorien for højtlæsning, der tager fat i svære emner.  

”Noget af det litteraturen kan, er at vise læseren et spejl af verden, men også et spejl af læseren selv. Børn skal vide, at de ikke er ene om at fejle en gang imellem. De skal vide, at vi alle begår fejl, og at verden ikke går under af den grund.”

Der er flere gode grunde til, at Carlsen har valgt at udgive et bredt spektrum af bøger for børn om svære emner.

”De kan give anledning til en god snak mellem voksne og børn om det, der er svært at sætte ord på; de kan vise børn, hvordan livet ser ud uden for deres egen lille verden, og så kan de spejle børnene selv og de følelser, de går rundt med”, slutter Kaya Hoff.


5 gode bøger til samtaler om svære emner

Hilde Hodnefjeld: Hovsa

En ulykke kommer sjældent alene, og det kan hovedpersonen i Hovsa! tale med om. Det er, som om der sidder en ulykkesfugl på skulderen og venter på, at man skal tabe noget, falde over noget eller komme til at ødelægge noget, så ens far bliver sur. Men man kan jo ikke gøre for det!

Hovsa! er en historie om at favne sine fejltagelser og lære at leve med dem. Men det er også en fortælling om at acceptere og tilgive andres fejl, for ingen af os er jo perfekte.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Hovsa! online eller i din nærmeste boghandel.
Annette Bjørg og Signe Kjær: Det værste

Det værste er en stærk historie om at gøre alt i den bedste mening, men alligevel komme til at ødelægge både ting og relationer omkring sig.

Frida er en lidt klodset pige, som ofte vælter glasset med mælk, ødelægger den nye piges perlekæde og rammer naboens drivhus med fodbolden.

Frida gør det jo ikke med vilje, og derfor kan det godt være hårdt at være hende. Og farmor er heldigvis god til at trøste. Hun siger, at hun engang har knust noget meget værre: et hjerte …

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Det værste online eller i din nærmeste boghandel.
Conny Palmkvist: Endestationen

Tolvårige Nicolaus sidder ved sin mors sygeseng sammen med sin far. Det er blevet aften, alt er stille på hospitalets afdeling 34, og Nicolaus er begyndt at blive rastløs. Han indser, at han ikke bare kan sidde og vente på, at hans mor dør; han er nødt til at komme væk.

I elevatoren opdager han en knap, han ikke har lagt mærke til før. Da han trykker på den, transporterer elevatoren ham til et helt særligt sted.

Klokken er fire minutter over midnat, da Nicolaus ankommer til Endestationen. På en eller anden måde har Nicolaus formået at stoppe tiden præcis to minutter, før hans mor dør. Men hvad gør man, når man opdager, at man kan stoppe og endda rejse i tiden? Kan man ændre fortiden – eller fremtiden?

Du kan købe Endestationen online eller i din nærmeste boghandel.
Frank Furu og Linda Bondestam: I er ikke min mor

Aysha er kommet alene til et nyt land, hvor alt er fremmed, og savnet til det gamle er stort. Men selvom hendes klassekammerater og de voksne omkring hende forsøger at trøste hende, er de bare ikke hendes mor.

En fin billedbog om, at der findes sår, som måske aldrig heler, og savn, der aldrig forsvinder. Og at det bare er sådan, det er. Bogen er skrevet i et stærkt og præcist sprog og viser gennem tekst og illustration den smerte og desperation, Aysha føler.

I er ikke min mor belyser temaet om flytningebørns vilkår, men også de mere generelle som eksempelvis sorg, afsavn og at være anderledes.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe I er ikke min mor online eller i din nærmeste boghandel.
Kim Fupz Aakeson og Skinkeape: Filiokus

Filiokus er en bog om skilsmisse og om at finde noget godt i noget, som umiddelbart føles helt forkert.

En pige har en mor og en far. Mor har en skæv fortand og går i kjoler med blomster. Blandt andet. Far har en skaldet plet i nakken og går i cowboystøvler. Han kan lide at danse selvom han ikke er særlig god til det.

Hun har altid tænkt at hun har været godt heldig med den Mor og den Far. Men forældrene har det desværre ikke særlig godt, ikke med hinanden i hvert fald. Ikke mere. De skal skilles, og pigen skal dele alle sine ting i to bunker. En til Mors hjem og en til Fars hjem.

Blandt sine gamle legeting finder hun en tryllestav, og pigen har et helt særligt ønske. Men man skal passe på, hvad man ønsker sig.

Fra ca. 8 år.

Du kan købe Filiokus online her.


Marianne Iben Hansen & Lilian Brøgger: Kom

Carlsens billednoveller, Marianne Iben Hansen, Lilian Brøgger

Du var dig,
vi var os,
vi var sammen,
det var nok
til den dag, jeg så dig stå med dem fra klassen i en flok …

En flow-rimet historie om et venskab, der pludselig ikke er så enkelt længere.

Kom er skrevet af Marianne Iben Hansen og illustreret af Lilian Brøgger. Bogen er en del af serien Carlsens billednoveller.

Du kan købe Kom online eller i din nærmeste boghandel.