Fiktion

Bøger kan få os til at tale om ting, der er svære. TI SMÅ ÅNDEDRAG skildrer sorg realistisk og barskt.

K.A. Tucker, Ti små åndedrag, Lovebooks

I Ti små åndedrag bliver sorg bearbejdet sandsynligt og virkelighedsnært. Uden romantisering og uden den fortielse, der måske kendetegner vores samtaler om døden i det virkelige liv.

Ti små åndedrag er skrevet af den canadiske bestsellerforfatter K. A. Tucker, der skriver medrivende kærlighedshistorier med kant. Ti små åndedrag er hendes første bog på dansk.

I Ti små åndrag har hovedpersonen Kacey fire år forinden mistet både sine forældre, sin kæreste og sin nærmeste ven i et tragisk sammenstød med en spritbilist. Hendes liv ligger i ruiner, og ulykkerne forfølger hende. Sammen med sin yngre søster flygter hun fra Michigan til Miami for at starte på en frisk.

Litteratur kan være en måde at bearbejde svære følelser som sorg på. Hvis virkeligheden er svær at håndtere, kan man gemme sig væk i et lysere univers bag en bogryg. Og hvis man mangler bekendte, der kan forstå den sorg man gennemgår, kan det være en lettelse at finde fiktive personer, man kan identificere sig med.

En hovedperson i sorg

Minderne fra bilulykken hjemsøger Kacey. Men K.A. Tucker lader ikke sin hovedperson rejse sig ud af sorgen på en triviel og uvirkelig måde, sorgen får lov at plage Kacey og den ændrer hendes ellers milde væsen.

Kacey har pakket alle sine følelser væk, hun har bygget barrierer omkring sin egen og sin søsters tilværelse og også omkring sit hjerte.

Hun er tilsyneladende dybt usympatisk, hun er grov og uvenlig og hendes sprog er fuldstændig blottet for politisk korrekthed. Hun ’slutshamer’, kalder naboen for en klam stodder og vender øjne af en hver, der passerer hendes vej.

Fordi man som læser kender Kaceys fortid fatter man den sympati for hende, som hendes umiddelbare opførsel ellers fraskriver hende. Sorg kan ændre mennesker, og når man som Kacey har oplevet tilværelsens uforståelige uretfærdighed, så forstår man hendes barske handlemønster.

Et af budskaberne i Ti små åndedrag er, at man ikke kan dømme andre, når man ikke kender deres dæmoner.

LÆS OGSÅ: Sorg er noget, vi skal tale – og læse – om

Man kan overvinde sorgen

En sort tåge omgiver Kaceys sind og det påvirker hendes møde med andre mennesker. Men uanset, hvor stædigt hun frasiger sig nye relationer, så bryder de mest ihærdige igennem Kaceys skjold af modvillighed.

Hele persongalleriet er nuanceret og identificerbart og man kan ikke undgå at holde af nabokvinden Storm og hendes datter. Og sammen med Kacey forelskes man i den uimodståelige nabo Trent.

Historien om Ti små åndedrag fortæller os, at man aldrig bliver lykkelig, hvis ikke man kan ligge ulykke bag sig. Kacey svælger i den katastrofe, der har ramt hende og nægter at smile sig ud af den.

Først da hun møder Trent, bliver hun tvunget til at forcere de mure, hun har bygget op omkring sig. Man kan miste dem man elsker, men derfor skal man ikke stoppe med at elske.

Til læsere af både romantik og realisme

Ti små åndedrag er en roman, der på en fin og ærlig facon berører nogle af de mange allestedsnærværende, men tabubelagte følelser man oplever, når man rammes af sorg, ulykke og uretfærdighed.

Bogen er skrevet i et medrivende, ungt og levede sprog.

Romanen henvender sig til alle, der elsker at læse lovebooks, men som også holder af at læse skildringer af en mere upoleret virkelighed.

Man lærer af Kaceys tragiske omstændigheder og hendes vej tilbage til lyset, at man ikke kan klare alle problemer selv. Det er okay at spørge om hjælp, og det er okay at udvise sårbarhed.

Bøger kan få os til at tale om ting, der er svære. TI SMÅ ÅNDEDRAG skildrer sorg realistisk og barskt.

 

Ti små åndedrag kan købes som e-bog eller lydbog her.

Du kan også streame den på streamingtjenesterne eller låne bogen på biblioteket. 

 

LÆS OGSÅ: Efterårets sødeste kærlighedsromaner fra LOVEBOOKS