Indefra Uncategorized

At være eller ikke være en digital læser?

At være eller ikke være en digital læser?

Stadig skeptisk overfor e-bøger? Tro mig, jeg har selv været der. Som en bibliofil med hang til støvede læderindbundne bøger med guldsnit og med dedikeret hyldeplads til bøger om boghistorie i min reol, var det ikke det nemmeste at gå over til den taktilløse skærmlæsning. Men så kastede jeg mig ud i det og nyder nu den ”digitale revolution” hver dag, for der viste sig at være langt flere fordele end jeg havde regnet med.

For eksempel står jeg ikke længere i den situation at de 5 bøger, som jeg havde pakket til ferien og som fyldte det meste af min kuffert, slet ikke var dem, jeg havde lyst til at læse, når det kom til stykket (før-ferie jeget er altid mere ambitiøs end på-ferie jeget) – for nu har jeg i stedet hele mit bibliotek med mig og mulighed for at købe nye bøger på et split sekund. Jeg får heller ikke længere ondt i nakken af at tage murstensromanen med i tasken til de 10 minutters ventetid hos tandlægen, for nu har jeg altid en bog i lommen. Ja, al ventetid kan nu være læsetid, så jeg får læst mere end nogensinde før!

Men ikke nok med at jeg slæber rundt på færre kilo – og uden af den grund at slæbe rundt på mindre fornøjelse og visdom – brugen af bøgerne har også nye forunderlige muligheder. Hvis indekset i bogen ikke lige indeholder det ord, jeg gerne vil finde, så gør det ikke noget, for jeg kan søge på alle ord i e-bogen (vidste du f.eks. at ordet ”æbleeddike” optræder 366 gange i Meyers Almanak?).

Jeg kan desuden strege under og kommentere og slette det hele igen, hvis jeg får lyst. Jeg kan lave en liste med mine noter og finde frem til den side, hvor jeg skrev det og det, uden at bladre hele bogen igennem.

Og når trætheden hærger om aftenen kan jeg læse i sengen uden at skulle manøvrere rundt med 469 tunge og uhåndterbare sider og uden at skulle knibe øjnene sammen for at se en lille skrift, for min tablet vejer intet og skriftstørrelsen bestemmer jeg selv. For slet ikke at tale om, hvilket vidunderlige bøger jeg allerede nu har læst, som kun findes digitalt, enten fordi de blev skrevet til formatet eller fordi den trykte udgave for længst er borte.

Reolen vokser selvfølgelig stadig derhjemme, men nu vokser den kun med de skønneste boghåndværk og de mest elskede bøger. Dermed er den ikke længere helt så meget en kirkegård for bøger, som man alligevel aldrig får læst igen.. Og hvor er det herligt at kunne have et bibliotek på størrelse med det Kongeliges uden at få pladsproblemer eller skænderier med ægtefællen, der frygter at blive væk mellem bogstakkene.

At være eller ikke være en digital læser?

Så hvis du spørger mig om e-bøger, så vil jeg sige, at det bare er at komme i gang!

Og så kan man jo altid snyde lidt, hvis man ikke helt vil stå ved sit digitale læseri. På billedet ovenfor gemmer der sig f.eks. 2 iPads. Kan du spotte dem begge?

Man kan nemlig købe omslag til sine læsedimser, der ligner rigtige bøger:

At være eller ikke være en digital læser?

Maria Hagsten Pedersen, digital redaktør