anne franks dagbog, kend din klassiker

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Bliv klogere på verdenshistoriens største klassikere. I denne artikel dykker vi ned i Anne Franks dagbog, en ung, jødisk piges hjerteskærende vidnesbyrd fra 2. verdenskrig.

Anne Franks verdensberømte dagbog betragtes i dag som en af de vigtigste personlige beretninger om nazisternes jødeforfølgelser under krigen.


Hvad handler Anne Franks dagbog om?

Året er 1942. Trettenårige Anne Frank bor i Amsterdam med sin familie, da hun får en dagbog i fødselsdagsgave. Hun begynder straks at betro sig til den, og på dagbogens første sider skriver hun om sine klassekammerater, yndlingslærere og om andre almindelige ting, der fylder i hendes hverdag.

Men da livet bliver for farligt for jøder i det besatte Holland, må familien Frank gå under jorden. De flytter ind i en skjult lejlighed på farens arbejdsplads, som Anne døber Baghuset. En lille gruppe venner sørger for at købe mad og andre fornødenheder til dem.

LÆS OGSÅ: Kend din klassiker: Øst for Paradis af John Steinbeck

Her opholder familien sig i over to år, mens krigen raser i verden udenfor. Forholdene i Baghuset er klaustrofobiske, og husets beboere lever i en konstant, knugende frygt for at blive opdaget.

Imens er dagbogen Annes eneste fortrolige. Det er den, hun betror sig til, når hun føler sig alene eller misforstået. Men ofte flyder dagbogssiderne også over med Annes humor, optimisme og fremtidsdrømme; hendes brændende ønske om at krigen snart skal slutte og hendes hemmelige ambition om en dag at blive en stor forfatter.

Dagbogen slutter brat, da Anne Frank og hendes familie bliver pågrebet af nazisterne og deporteret til koncentrationslejren Bergen-Belsen i sommeren 1944. Anne Frank dør i lejren et halvt år senere, kun 15 år gammel.

Hvorfor er bogen noget særligt?

Anne Franks dagbog er både et levende portræt af en kvik og talentfuld ung pige og en vigtig historisk beretning om nazisternes grusomme behandling af Europas jøder.

Trods sin unge alder skriver Anne Frank med en stor indsigt og modenhed om sit liv, sine tanker og drømme. Og faktisk havde hun selv store planer med dagbogen. I 1944 hørte hun nemlig en radioudsendelse på BBC’s hollandske kanal, der vakte hendes interesse. Her meddelte den hollandske uddannelsesminister fra sit eksil i London, at man efter krigen ville indsamle personlige vidnesbyrd fra krigsårene.

“Historien kan ikke kun skrives på baggrund af officielle beslutninger og dokumenter,” sagde han. “Vi har brug for almindelige dokumenter – en dagbog, breve.”

Fra den dag begyndte Anne Frank at redigere i sin dagbog. Hun håbede, at hun en dag kunne udgive den, og at den kunne blive en af de vigtige beretninger fra krigen, som uddannelsesministeren efterspurgte.

LÆS OGSÅ: Anne Frank – et liv, et menneske ud af seks millioner

Anne Franks Dagbog
Anne Franks Dagbog

Hvilken indflydelse har bogen haft?

Anne Frank overlevede ikke krigen. Ligesom millionvis af andre jøder blev hun slået ihjel under holocaust.

Hendes far, Otto Frank, var den eneste i familien, der vendte hjem fra koncentrationslejrene. Da han kom tilbage til Amsterdam, overrakte en ven af familien ham Annes dagbog. Det var lykkedes at redde den fra nazisterne, da familien blev arresteret.

Otto Frank var chokeret over dagbogens indhold. Det gik nemlig op for ham, at han ikke havde kendt sin datter særlig godt.

“Jeg anede ikke, hvor dybt hun tænkte og følte,” fortalte han senere.

LÆS OGSÅ: Anne Franks Dagbog får nyt liv som tegneserie

Men han indså hurtigt, at dagbogen var noget helt særligt, og at den fortjente at blive delt med omverdenen. Derfor fik han den udgivet i Holland i 1947, og bogen blev snart en verdensomspændende succes.

Otto Frank viede resten af sit liv til at bevare Annes minde. Han oprettede Anne Franks Fond i Basel, der stadig kæmper for menneskerettigheder og udbredelsen af viden om holocaust.

I dag er bogen oversat til over 70 sprog og har solgt i mere en 30 millioner eksemplarer. Den er på pensum på skoler verden over og er en vigtig kilde til viden om de forbrydelser, der blev begået mod jøderne under 2. verdenskrig.

Hvad er ét af bogens bedste citater?

”Jeg kan mærke millionernes lidelser, men når jeg ser op på himlen, tænker jeg alligevel, at alt bliver godt igen, at der kommer en ende på grusomhederne, at der bliver fred og ro i verden. Jeg må passe godt på mine idealer så længe. De kan måske stadig gennemføres i de tider, der kommer!”


Anne Franks dagbog

Anne Franks Dagbog, klassikere

Anne Franks Dagbog er skrevet af den unge, jødiske pige, der måtte gå under jorden i Amsterdam i 1942. Bogen er et af de stærkeste vidnesbyrd om jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig.

På sin 13-års fødselsdag får Anne Frank en dagbog, som hun straks tager i brug. Det bliver starten til denne gribende beretning om hendes og de øvrige beboeres liv, mens de skjuler sig i et lille baghus. Vi følger deres evige frygt for at blive opdaget, krigen, der raser lige udenfor – og ikke mindst Anne, som har sine helt egne ting at slås med.

Kun Annes far overlever krigen, og i 1947 udgiver han første gang datterens dagbog, der siden er udkommet i utallige udgaver og på alverdens sprog. Denne flotte nye udgave af bogen er med forord af Kirsten Nilsson og i ny oversættelse af Aino Roscher Kristensen.

Du kan købe Anne Franks Dagbog online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.