Aktuelt Fiktion Inspirationslister og guides

Årets bedste romaner 2018. Fik du læst det, du ville? Få overblikket her

Årets bedste romaner 2018. Fik du læst det, du ville? Få overblikket her

2018 var et rigtig godt bogår. Få det fulde overblik over årets romaner her.

Vil du være sikker på, at du fik fingre i alle årets bedste romaner? Eller savner du lidt ekstra inspiration til ønskelisten? Tjek årets titler fra Lindhardt og Ringhof her.


Merete Pryds Helle, Vi kunne alt, bedste bøger 2018, bedste romaner 2018Merete Pryds Helle fik sit store og fortjente gennembrud med Folkets skønhed i 2016. I år vendte hun stærkt tilbage med den selvstændige efterfølger Vi kunne alt.

Læs anmeldelser af Vi kunne alt her og køb den her

I romanen følger vi pigen Merle, der har det svært og fortællingen tegner et præcist tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 70’ere, hvor børnene fik at vide, at fremtiden var deres, og at de faktisk kunne alt.

En roman om kærlighed på trods, om skyld og skam og om voksne, som ikke magter at være voksne.


Kort over paradis, Knud Romer, årets bøger 2018, årets bedste romaner 2018Det tog Knud Romer 12 år at skrive efterfølgeren til sin roste debut Den som blinker er bange for døden, men i år udkom endelig Kort over paradis, der blev lige så rost af anmelderne.

Læs anmeldelser af Kort over paradis her og køb den her

Kort over paradis tager os ind det totale illusionsbrud fra barndomslandet på Falster til 90ernes glittede reklameverden med hurtige penge og kokain.

Læs også Knud Romer: Jeg skriver med et viskelæder


Årets bedste romaner 2018. Fik du læst det, du ville? Få overblikket herAnne-Cathrine Riebnitzsky fik sit store gennembrud i 2013 med Forbandede yngel og i år udkom så Smaragdsliberen, der også tog anmelderne med storm.

Læs anmeldelser af Smaragdsliberen her og køb den her

Den jødiske smaragdsliber Pierre Levy falder død om med hjertestop, men vender mirakuløst tilbage til livet. Ingenting er som det var.

Pierres datter Zara rejser rundt i verden som kunsthistoriker og kidnappes i grænseegnen mellem Georgien og Aserbajdsjan.

Stillet overfor dødens nærvær kæmper både Zara og Pierre for at bevare blikket for skønheden i livet.


Årets bedste romaner 2018. Fik du læst det, du ville? Få overblikket her

Thomas Korsgaard er et af de mest lovende unge forfattertalenter lige nu. Det slog han fast i år, hvor romanen En dag vil vi grine af det med stor succes efterfulgte den uforglemmelige debut Hvis der skulle komme et menneske forbi.

Læs anmeldelser af En dag vil vi grine af det her og køb den her

En dag vil vi grine af det fortsætter den stærke og sørgmuntre fortælling om Tue, der vokser op i et hjem uden for Skive, hvor børn overlades til sig selv, og hvor voksne ikke rigtig magter at være forældre.

En  historie om livet i en hårdt prøvet familie, hvor realiteterne sjældent lever op til intentionerne.


Faith, Mich Vraa, Dansk Vestindien, bedste bøger 2018, bedste romaner 2018I år udkom Faith den sidste selvstændige roman i Mich Vraas imponerende romantrilogi om Dansk Vestindien.

Læs anmeldelser af Faith her og køb den her

I marts 1917 overdrages De Vestindiske Øer til USA. Faith Netlock, ung fotograf i Charlotte Amalie, overværer ceremonien med blandede følelser. Hun har aldrig følt sig som dansker, og hun ved, at hun aldrig vil blive amerikaner.

Men magtskiftet får voldsomme konsekvenser for den unge kvinde.

Faith er beretningen om hvordan Danmark vandt og efter 250 år atter mistede sin koloni i Vestindien. Men romanen er først og fremmest en handlingsmættet og intens fortælling om en stærk kvinde i et helt særligt øjeblik i historien.


Daniel Kehlmann, Tyll, de bedste bøger 2018, de bedste romaner 2018Tyske Daniel Kehlmann er blandt de mest respekterede og roste forfattere i Europa lige nu. Han er kendt for sine intelligente bøger, der sprudler af humor og indsigt. I år udkom Tyll, der også vandt mange anmelderroser.

Læs anmeldelser af Tyll her og køb den her

Den omvandrende skuespiller, entertainer og provokatør Tyll Ulenspiegel bliver født i starten af 1600-tallet, og da hans far vækker de gejstliges vrede, bliver han nødt til at flygte.

Læs også Kehlmann: Enhver kunstner bør være en slags Tyll – robust, modig og en lille smule ond

Daniel Kehlmann var i 2018 også aktuel med den lille gyserperle Du skulle være gået.


Den blinde morder, Margaret Atwood, de bedste bøger 2018, de bedste romaner 2018Canadiske Margaret Atwood har helt velfortjent fået en større dansk læserskare i kølvandet på den succesfulde filmatisering af Tjenerindens fortælling (på engelsk The Handmaid’s Tale).

Og det nyeste skud på stammen af lækre danske udgaver af Atwoods romaner er Den blinde morder.

Læs anmeldelser af Den blinde morder her og køb den her

Romanen er en fascinerende skæbnefortælling om to søstre, Iris og Laura, deres indbyrdes forhold og komplicerede kærlighedsliv.

Før sin død ønsker Iris at fortælle sandheden om sit liv til barnebarnet Sabrina …


Åndernes labyrint, Carlos Ruiz Zafón, de bedste bøger 2018, de bedste romaner 2018

Vindens skygge af Carlos Ruiz Zafón bliver nævnt igen og igen som “en af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst”.

I år udkom så (endelig) Åndernes labyrint, den sidste selvstændige bog i Zafóns episke serie om De glemte bøgers kirkegård, som Vindens skygge indleder.

Læs anmeldelser af Åndernes labyrint her og køb den her

Barcelona i slutningen af 1950’erne. Daniel Sempere, drengen der opdagede en bog, som kom til at forandre hans liv, er i gang med at afdække mysteriet om sin mors død.

Da Alicia Gris dukker op, skal hun vise sig at være den person, der hjælper ham med at finde forklaringen på familiens hemmelige historie – men til en meget høj pris.


Årets bedste romaner 2018. Fik du læst det, du ville? Få overblikket herNår der er ny roman fra Bent Haller, er det altid godt nyt for mange dedikerede læsere. Når krigen slutter er Bent Hallers gribende roman om livet som “tyskertøs” i efterkrigstidens Danmark.

Læs anmeldelser af Når krigen slutter her og køb den her

Den unge kvinde Edith forelsker sig under besættelsen i den østrigske soldat Helmut, hvilket får store konsekvenser for resten af hendes liv – hun bliver nemlig gravid.

En dag slutter krigen, men slutter den også for Edith? Romanen bygger på Bent Hallers egen mors historie.


Asfalt og blomster, Benn Q. Holm, bedste bøger 2018, bedste romaner 2018Asfalt og blomster er noget så interessant som en roman, der kombinerer en familie- og kærlighedshistorie med et ægte mysterium.

Asfalt og blomster udkommer 27. november 2018. Læs anmeldelser her efter udgivelse og køb den her

En vinterdag i 1972 findes den unge enlige mor Alice Hansen myrdet i en baggård i København. Hun efterlader sig en lille søn, Jack. Morderen findes aldrig.

Jack vokser op hos sine bedsteforældre, og bliver som ung langsomt opslugt af 80’ernes blå melankoli med hvad det indebærer af stoffer og punkattitude. En dag forsvinder han sporløst.

Først i 2015 kommer en journalist på sporet af sandheden om Jack – og om Alice …


Flammernes farve, Pierre Lemaitre, bedste romaner 2018, bedste bøger 2018Franske Pierre Lemaitre er måske særligt kendt for sine fremragende krimier, men faktisk er Lemaitre også forfatteren bag de anmelderroste romaner om mellemkrigstidens Frankrig Vi ses deroppe og Flammernes farve.

Du kan finde Flammernes Farve som E-Bog eller på dit nærmeste bibliotek.

I Paris 1927 står Madeleine som eneste arving til at overtage et stort bankimperium.

Men overtagelsen kommer ikke til at foregå uden konflikter, og Madeleine må kæmpe mod korruption og grådighed.

Hun må bruge al sin snilde og intelligens for at overleve. Hvilket viser sig at være en svær opgave, når der i Frankrig ulmer små bål af had, der truer med at antænde hele Europa.


Mægtigere end sværdet, Jeffrey Archer, Clifton-krøniken, Clifton krøniken, bedste bøger 2018, bedste romaner 2018Jeffrey Archers Clifton-krønike har taget verden med storm, og mange læsere har svært ved at vente på nyt i serien

I 2018 udkom hele to romaner på dansk, nemlig Pas på hvad du ønsker dig og senest Mægtigere end sværdet, der er henholdsvis fjerde og femte bog i serien, der bliver på i alt syv bøger.

Læs anmeldelser af Mægtigere end sværdet her og køb den her

En IRA-bombe eksploderer om bord på skibet MV Buckingham på dets jomfrurejse over Atlanten.

Emma, der er bestyrelsesmedlem i Barrington Shipping, er stærkt optaget af angrebet på skibet, og det skaber uro i bestyrelsen. Hun har nemlig ikke kun venner …


Den fabelagtige familien Frank, Michael Frank, bedste bøger 2018, bedste romaner 2018Den fabelagtige familien Frank af den amerikanske journalist og forfatter Michael Frank er en af de mest omtalte og roste erindringsromaner i de senere år.

Læs anmeldelser af Den fabelagtige familien Frank her og køb den her

Romanen er et gribende portræt af en familie, der smuldrer under én kvindes dominerende personlighed.

Michaels faster Hankie er barnløs og arbejder som manuskriptforfatter i Hollywood.

Hun overøser Michael med opmærksomhed, penge og kærlighed og ser det som sin pligt at tage sig af hans kulturelle dannelse, men i takt med at Michael bliver ældre formørkes Hankies humør.


Johns saga, Torben Munksgaard, bedste romaner 2018, bedste bøger 2018Torben Munksgaard er kendt for sine skarpe observationer og unikke evne til at spidde vores samtid – og den ny roman Johns saga er ingen undtagelse.

Læs anmeldelser af Johns saga her og køb den her

John er 75 år. Han har levet et langt og stilfærdigt liv, men verden er i forandring, og ifølge John er det ikke til det bedre.

Alt det, han sætter pris på, har mistet sin værdi, og det er tid til at tage sagen i egen hånd: John indleder et alderdomsoprør i håb om at kunne vinde det tabte tilbage.

Læs også Test dig selv! Gemmer du også på en indre pensionist?


Årets bedste romaner 2018. Fik du læst det, du ville? Få overblikket herPasfotos er den nyeste roman af en af Nordens største forfattere, islandske Einar Már Guðmundsson. En solstråle af en erindringsroman, der tager læseren med på rejse til Norge i 1970erne.

Læs anmeldelser af Pasfotos her og køb den her

Den unge mand Halli tager med vennen Jonni fra Island til Norges fjelde for at grave grøfter og spare penge op til at rejse Europa rundt.

På vejen møder de et utal af brogede skæbner, og så dukker selveste kærligheden op. Hvem skulle have troet, at det var Oslo og ikke Paris, der var kærlighedens by?


Alle de liv, Signe Langtved Pallisgaard, Alle de liv, bedste bøger 2018, bedste romaner 2018“Kan du ikke skrive ned, hvad der ville være sket? Bare et par brudstykker. Så er det næsten, som om det kommer til at ske?”

Solveig og Emilie har været veninder hele livet, og sammen er de to kvinder taget på road trip i Californien. Rejsen er en slags afslutning, for Solveig lider af den dødelige sygdom ALS.

Læs anmeldelser af Alle de liv her og køb den her

Signe Langtved Pallisgaard har skrevet en smuk roman om liv, venskab, kærlighed og død.

Læs også Signe Langtved Pallisgaard: Når en happy end er fucking sørgelig


Vejen til Alberta, Brian Dan Christensen, bedste romaner 2018, bedste bøger 2018Brian Dan Christensen er bosat i New York, og det kan være en af grundene til, at han har skrevet noget så sjældent som en dansk ærkeamerikansk roman om vietnamveteranen Howard og en køretur på tværs af USA.

Læs anmeldelser af Vejen til Alberta her og køb den her

Howard er på flugt fra en mørk hemmelighed og under køreturen fortæller han sin livshistorie, om krigstraumer og om at gå i hundene – og om sin tid sammen med den verdensberømte protestsanger Philip Boothman i New York.

Det var Boothman, der samlede Howard op, da han lå i rendestenen, og siden har han udført lyssky arbejde for den feterede sangskriver og levet i hans skygge. Men nu er Howards loyalitet blevet sat på en alvorlig prøve …


Colleen Hoover, Uden håb, Altid håb, bedste bøger 2018, bedste romaner 2018Romanerne Uden håb og Altid håb af Colleen Hoover udkom samtidigt på dansk i år og fortæller samme historie set fra to synsvinkler.

Læs anmeldelser af Uden håb her og køb den her på Saxo.com.

Colleen Hoover er en af de mest populære romanceforfattere i verden, og i Hopeless-miniserien får læseren historien om Sky og Dean.

Dean tvinger Sky til at genbesøge sin fortid, som hun ellers har gjort alt for at glemme. Men hvorfor vækker Dean så voldsomme følelser i hende ..?


Ud af ensomheden, Benedict Wells, bedste bøger 2018, bedste romaner 2018Ud af ensomheden vandt EU’s litteraturpris i 2016. Romanen er skrevet af den tyske forfatter Benedict Wells og er hans første bog på dansk.

Læs anmeldelser af Ud af ensomheden her og køb den her

Da Jules, Marty og Liz mister deres forældre i en ulykke, ændres deres liv dramatisk. Deres sorgløse og beskyttede barndom er med et slag ovre, da de tre søskende kommer på kostskole.

De tre voksne søskende er gledet fra hinanden. Hver især tror de at være kommet over forældrenes død, da fortiden pludselig indhenter dem.


Det glemte brev, Jillian Cantor, bedste romaner 2018, bedste bøger 2018Det glemte brev af amerikanske Jillian Cantor er en rørende og tankevækkende roman om hukommelse og kærlighed på tværs af kontinenter og generationer.

Læs anmeldelser af Det glemte brev her og køb den her

I Østrig i 1938 må den unge Kristoff overtage sin jødiske mesters virke med at lave frimærker, da mester forsvinder under Krystalnatten. Kristoff er forelsket i mesters datter Elena og vil gøre alt for at redde hende fra nazisterne.

I 1989 støder amerikanske Katie Nelson på sin fars frimærkesamling og sender den til vurdering hos en ekspert. Eksperten opdager et sjældent østrigsk frimærke fra 1940’erne på et brev, der aldrig er blevet afsendt …


Tilbage til Black Rabbit Hall, Eve Chase, bedste romaner 2018, bedste bøger 2018

Tilbage til Black Rabbit Hall af britiske Eve Chase er historien om to kvinder, der med årtiers mellemrum er forbundet til stedet Black Rabbit Hall.

Læs anmeldelser af Tilbage til Black Rabbit Hall her og køb bogen online, fx på Saxo.com

Amber besøger hver sommer med sin familie det smukke landsted Black Rabbit Hall, når de skal have en pause fra det travle byliv i London. Men en aften i 1968 bliver familiens liv rystet af en frygtelig tragedie.

Årtier senere kører Lorna og hendes forlovede omkring i Cornwall, og hun føler sig draget mod et smukt, men meget nedslidt landsted, som hun mener at mindes fra sin barndom …


Vil du have mere inspiration til gode læseoplevelser?

Hvis du leder efter mere læseinspiration, så se vores liste med bøger sommer 2023/2024 her. 

Så skriv til os på Facebook og få et bogtip, og hvis du leder efter 2018’s bedste krimier og spændingsromaner, så kig med her.

Rigtig god fornøjelse!