Aktuelt Amerikanske romaner Klassikere

John Steinbeck. Derfor hører den legendariske forfatters bøger til hos moderne læsere

john steinbeck, ost for paradis, perlen, vredens druer, mus og maend

Klassikere || Vredens druer, Øst for Paradis, Mus og mænd og Perlen. Det er titler, som den dag i dag stadig bliver læst, og som hører til på bogelskeres reoler. John Steinbecks bøger om udsatte amerikanere er nemlig stadig højaktuelle.


John Steinbeck modtog i 1962 Nobelprisen i litteratur for sit samlede bidrag til litteraturen. Begrundelsen dengang lød:

”For hans realistiske og levende skildringer, der kombinerer empatisk humor med skarp social indsigt.”

Komitéens begrundelse giver også en idé om, hvorfor Steinbecks bøger stadig den dag i dag bliver læst og rost for deres høje kvalitet og aktualitet.

Steinbeck skrev om samfundets udsatte

John Steinbeck (1902-1968), der stammer fra det landlige Californien, hvor flere af hans mest berømte bøger også foregår, skrev med stor indlevelse om socialt udsatte, migranter og fattige menneskers liv i en turbulent tid i USA’s historie.

Det var mennesker på kanten af samfundet. Daglejere og migranter, som Steinbeck selv arbejdede sammen med som ung, når han hjalp til med høsten på nabogårdene. På den måde fik han direkte indsigt i de barske forhold løsarbejderne levede under.

LÆS OGSÅ: 10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

Hans realistiske og gribende skildringer af forholdene for udsatte amerikanere, gjorde ham bredt læst, men også højst upopulær i den finansielle sektor og blandt for eksempel gårdejere.

Det i en grad så Vredens druer (1939) blev forbudt på lokale biblioteker og skoler i Kern County, hvor en del af bogens handling udspiller sig.

Derfor er Steinbecks bøger klassikere

Med Steinbeck fik udsatte amerikanere en forfatter, der portrætterede deres liv – nøgternt og med stor varme.

Flere af Steinbecks største temaer i hans romaner har også fået fornyet relevans i vores moderne virkelighed.

LÆS OGSÅ: 1984. Derfor bliver George Orwells klassiker ved med at være (uhyggeligt) relevant

Økonomisk krise og finansiel ustabilitet, migranter på flugt fra fattigdom og krig, og hvordan mennesket kan udpine naturen gennem overforbrug, er alle emner, som var vigtige for Steinbeck, og som er vigtige for moderne læsere.

John Steinbecks kombination af psykologisk indsigt og tekster, der både er litterære og samtidig så ligetil og humoristiske, at de når mange mennesker, gør forfatterens bøger lige så relevante i dag, som da de blev skrevet.

Få overblik over nogle af John Steinbecks mest roste bøger her


John Steinbeck. Derfor hører den legendariske forfatters bøger til hos moderne læsere

Vredens druer blev udgivet i 1939 første gang, og den blev hurtigt et fænomen i offentligheden, hvor den kontroversielle roman skabte både begejstring og afsky. Det blev derfor også den bog, som blev diskuteret mest i samtiden og i 1940 indbragte den John Steinbeck Pulitzerprisen.

Romanen er et episk drama, og selvom det er over 80 år siden, at den blev udgivet, så er den stadig rystende aktuel.

Vredens druer handler om USA under Depressionen i 1930’erne.

Vi befinder os i Oklahoma, hvor den frugtbare jord er blevet ødelagt af overdyrkning. Bønderne er i krise, men banken opkræver fortsat penge, overtager jorden og smider dem på porten.

Vi følger Tom Joad, der netop er kommet ud af fængslet. Han bliver sammen med sin familie fordrevet fra hjemmet, og de drager sammen mod Californien. Men også her råder nøden for de undertvungne, og de må kæmpe for livet.

Du kan købe Vredens druer online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandler.


John Steinbeck. Derfor hører den legendariske forfatters bøger til hos moderne læsere

Øst for Paradis er en stor og dramatisk slægtsroman af John Steinbeck, og den regnes for at være en klassiker inden for amerikansk litteratur.

I romanen møder man familierne Trask og Hamilton, som lever i Californien i Salinasdal. Deres skæbner krydser generation efter generation, og vi følger familiemedlemmernes op og nedture i datidens USA.

Vi møder blandt andet familiepatriarken Cyrus Trask, som stjæler penge i den amerikanske hær under Borgerkrigen. Charles, som er jaloux på sin bror Adam. Cathy som er manipulerende og sårende til sin egen fordel. Og Cal, der muligvis kæmper den hårdeste kamp af alle – nemlig at finde ud af, hvordan man vælger mellem godt og ondt.

Øst for Paradis udkom første gang i USA i 1952, hvor den efter udgivelsen blev filmatiseret med James Dean i hovedrollen.

Du kan købe Øst for Paradis online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Mus og mænd, John Steinbeck, klassiker

Med Mus og mænd slog John Steinbeck sig fast som en af de mest betydningsfulde amerikanske forfattere.

Tag med til Californien i 1930’erne, en tid holdt fast i depressionens jerngreb. Her møder vi daglejerne George og Lennie, som driver om fra ranch til ranch i håb om at finde arbejde.

De to venner er meget forskellige: George er lille og kvik, mens Lennie er stor og stærk – og retarderet. Hver især har de brug for hinanden, og de drømmer om en dag at få deres eget fælles stykke jord.

Men drømmen braser, da en tragedie indtraffer. Lennie er nemlig slet ikke klar over, hvor stærk han egentlig er …

Du kan købe Mus og mænd online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.



John Steinbeck. Derfor hører den legendariske forfatters bøger til hos moderne læsere

Perlen af John Steinbeck er en enkel klassiker om den lidenskab, som den store perle kan fremkalde.

Kino er en fattig fisker, som forsøger at forsørge sin kone og lille dreng ved at dykke efter perler på bunden af Den Mexicanske Golf. Heldet vil, at Kino en dag finder en perle på størrelse med et havmågeæg, og pludselig kan Kino og hans familie drømme om en anden tilværelse.

Nyheden spreder sig til den lille by, og det får grådigheden til at spire hos hele befolkningen, som vil gøre alt for at få fat i Kinos perle.

Romanen udkom i 1945 og er skrevet af en af USA’s største forfattere gennem tiden.

Du kan købe Perlen online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel