Det hjælper både klima og krop at droppe kødet engang imellem – men hvordan? I Plantebaseret familiemad har vegetar Isabel Christensen og diætist Stina Dannerfjord sat sig for at få mere grønt ind i familiens hverdag.
Ønsker du dig også en grønnere hverdag? Men er du usikker på, hvordan du får flere grøntsager og mindre medister på menuen? Så tjek den her liste med 9 typer basisvarer fra Plantebaseret familiemad af Stina Dannerfjord og Isabel Christensen.
Udstyrer du køkkenet rigtigt, har du nemlig altid et grønt alternativ ved hånden – selv en hektisk mandag eftermiddag.
1) Krydderier
Krydderier er et must for at få det bedste frem i al mad. Gode krydderier til grøntsagsretter er blandt andet paprika, chilipulver og kardemomme, der kan spice enhver god grøn ret op.
2) Friske grøntsager
Det er altid lækkert med friske grøntsager som avokado og tomater. Og friske grøntsager kan heldigvis også være langtidsholdbare. Det gælder for eksempel gulerødder og kål af enhver art.
3) Friske citrusfrugter
Citrusfrugter kan bruges til alt: en skvat citron i vand, lime i thai-retter og meget mere – frugterne giver kulør og et spark til smagen.
4) På frost
Blandt frostvarerne er det en god idé altid at have frugter som jordbær og hindbær på lager. Frosne bananer er også et hit og kan for eksempel bruges til Bananis med kakao og friske bær.
5) Nødder
Nødder er vidunderlige til at peppe en grøn salat op. Her kan blandt andet nævnes pinjekerner (som også er gode ristede), hasselnødder og peanuts.
6) Tørvarer
Der er masser af gode tørvarer, som du altid kan have på lager. Blandt andet couscous, fuldkornspasta og ris. Med tørvarer er man altid forberedt på et hurtigt måltid.
7) Konserves
Ligesom tørvarer er konserves også et must i spisekammeret. Dåserne holder i evigheder, og der findes mange lækre produkter. For eksempel linser, kikærter og (selvfølgelig) klassikeren over den alle: flåede tomater.
8) Alternativer til kød
Det kan være asiatiske produkter som seitan (hvedekød) og tofu. Disse kan bruges i alle slags retter, og tofu kan altid spices mere op med en masse krydderier.
9) Olie/eddike
De to flydende ingredienser er også uundværlige basisvarer. Olie kan bruges til alt fra stegning, bagning og som tilbehør, og eddike er en glimrende smagsgiver i en lang række dressinger.
Få flere fifs i Plantebaseret familiemad
I Plantebaseret familiemad får læseren en masse tips og tricks til gode grønne retter. Man får blandt andet også en gennemgang af vigtige vitaminer, mineraler og kosttilskud.
Bogens opskrifter er samtidig inddelt efter måltider, og tæller blandt andet et kapitel om morgenmad, traditionelle retter i grønne versioner og snacks. Den grønne mad er altså både nem og lækker i en travl hverdag, og de fleste retter kan være klar på 30 minutter.
Velbekomme!
Det giver rigtig god mening at spise mere grønt – for din krop og for miljøet. Men det kan være svært at lave om på sine madvaner, særligt i en travl hverdag.
I Plantebaseret familiemad af Stina Dannerfjord og Isabel Christensen er der ingen løftede pegefingre – kun enkle opskrifter og masser af gode råd til, hvordan du uge for uge kan gøre din hverdag mere grøn og lave kødfri mad til hele familien. Et skridt ad gangen kan du selv mærke efter, om også du får det bedre af at spise sundt, vælge fuldkorn, grønt og frugt og spise mindre kød og færre æg og mælkeprodukter.
Det hjælper både klima og krop at droppe kødet engang imellem – men hvordan? I Plantebaseret familiemad har vegetar Isabel Christensen og diætist Stina Dannerfjord sat sig for at få mere grønt ind i familiens hverdag.
Ønsker du dig også en grønnere hverdag? Men er du usikker på, hvordan du får flere grøntsager og mindre medister på menuen? Så tjek den her liste med 9 typer basisvarer fra Plantebaseret familiemad af Stina Dannerfjord og Isabel Christensen.
LÆS OGSÅ: Forfattere bag ny plantebaseret kogebog: Børn har brug for en grøn hverdag
Udstyrer du køkkenet rigtigt, har du nemlig altid et grønt alternativ ved hånden – selv en hektisk mandag eftermiddag.
1) Krydderier
Krydderier er et must for at få det bedste frem i al mad. Gode krydderier til grøntsagsretter er blandt andet paprika, chilipulver og kardemomme, der kan spice enhver god grøn ret op.
2) Friske grøntsager
Det er altid lækkert med friske grøntsager som avokado og tomater. Og friske grøntsager kan heldigvis også være langtidsholdbare. Det gælder for eksempel gulerødder og kål af enhver art.
3) Friske citrusfrugter
Citrusfrugter kan bruges til alt: en skvat citron i vand, lime i thai-retter og meget mere – frugterne giver kulør og et spark til smagen.
4) På frost
Blandt frostvarerne er det en god idé altid at have frugter som jordbær og hindbær på lager. Frosne bananer er også et hit og kan for eksempel bruges til Bananis med kakao og friske bær.
5) Nødder
Nødder er vidunderlige til at peppe en grøn salat op. Her kan blandt andet nævnes pinjekerner (som også er gode ristede), hasselnødder og peanuts.
6) Tørvarer
Der er masser af gode tørvarer, som du altid kan have på lager. Blandt andet couscous, fuldkornspasta og ris. Med tørvarer er man altid forberedt på et hurtigt måltid.
7) Konserves
Ligesom tørvarer er konserves også et must i spisekammeret. Dåserne holder i evigheder, og der findes mange lækre produkter. For eksempel linser, kikærter og (selvfølgelig) klassikeren over den alle: flåede tomater.
8) Alternativer til kød
Det kan være asiatiske produkter som seitan (hvedekød) og tofu. Disse kan bruges i alle slags retter, og tofu kan altid spices mere op med en masse krydderier.
9) Olie/eddike
De to flydende ingredienser er også uundværlige basisvarer. Olie kan bruges til alt fra stegning, bagning og som tilbehør, og eddike er en glimrende smagsgiver i en lang række dressinger.
Få flere fifs i Plantebaseret familiemad
I Plantebaseret familiemad får læseren en masse tips og tricks til gode grønne retter. Man får blandt andet også en gennemgang af vigtige vitaminer, mineraler og kosttilskud.
LÆS OGSÅ: En ret der hitter: Pasta bolognese a la plantebaseret
Bogens opskrifter er samtidig inddelt efter måltider, og tæller blandt andet et kapitel om morgenmad, traditionelle retter i grønne versioner og snacks. Den grønne mad er altså både nem og lækker i en travl hverdag, og de fleste retter kan være klar på 30 minutter.
Velbekomme!
Det giver rigtig god mening at spise mere grønt – for din krop og for miljøet. Men det kan være svært at lave om på sine madvaner, særligt i en travl hverdag.
I Plantebaseret familiemad af Stina Dannerfjord og Isabel Christensen er der ingen løftede pegefingre – kun enkle opskrifter og masser af gode råd til, hvordan du uge for uge kan gøre din hverdag mere grøn og lave kødfri mad til hele familien. Et skridt ad gangen kan du selv mærke efter, om også du får det bedre af at spise sundt, vælge fuldkorn, grønt og frugt og spise mindre kød og færre æg og mælkeprodukter.
Du kan købe Plantebaseret familiemad online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Andre læste også: